NRK Meny

Det yngler i fjellet

Våren er for mange den fineste tida i fjellet. Bekkene svulmer opp, og det yngler.

Rype i draktskifte
Foto: Øivind Skaret

Artikkelen er flere år gammel.

Både rypa og reinen yngler etter hvert. Omkring 17. mai kalver reinen, mens rypa klekker eggene ved St. Hans-tider.

Ikke forstyr

Det er viktig ikke å forstyrre reinen under kalvinga, båndene mellom simla og kalven er avgjørende. Den skal slikkes tørr og må følge mora etter bare noen timer. Dessuten må den die av melka som inneholder over 60 prosent fett. Det er nødvendig høyoktan næring i vårknipa.

Rypa legger om lag 10 egg, men her kan eggene snø ned. Det går som regel bra, men er det dårlig vær under klekkinga kan det gå riktig galt med de våte kylligene. Viktig…også med tanke på høstens rypejakt.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.