NRK Meny
Normal

Det yngler i fjellet

Våren er for mange den fineste tida i fjellet. Bekkene svulmer opp, og det yngler.

Rype i draktskifte
Foto: Øivind Skaret

Både rypa og reinen yngler etter hvert. Omkring 17. mai kalver reinen, mens rypa klekker eggene ved St. Hans-tider.

Ikke forstyr

Det er viktig ikke å forstyrre reinen under kalvinga, båndene mellom simla og kalven er avgjørende. Den skal slikkes tørr og må følge mora etter bare noen timer. Dessuten må den die av melka som inneholder over 60 prosent fett. Det er nødvendig høyoktan næring i vårknipa.

Rypa legger om lag 10 egg, men her kan eggene snø ned. Det går som regel bra, men er det dårlig vær under klekkinga kan det gå riktig galt med de våte kylligene. Viktig…også med tanke på høstens rypejakt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.