NRK Meny
Normal

Utenlandske jordbær selges som norske

Svenskene gjør grep for å hindre at utenlandske jordbær selges som svenske. Men Mattilsynet i Norge har foreløpig ingen planer om å gjøre det samme her til lands.

Jordbær

Norske bær kamufleres som sine billigere og mindre velsmakende utenlandske kollegaer og selges til samme pris.

Foto: Elin Aandal-Herseth / NRK

Svenskene har sett seg lei på at utenlandske jordbær skifter stasborgerskap når de havner i kurven og ødelegger ryktet til de svenske og mer velsmakende bærene. Som et resultat av dette har svenskene gått til det skritt å ansette en ekspert for å sjekke opprinnelseslandet til bærene.

Har du opplevd jordbærsvindel? Tips oss på tips@nrk.no

God kontroll i større kjeder

I Norge har man per i dag ingen kjent dokumentasjon på omfanget av bærsvindel, men det er et kjent fenomen i matbransjen at det forekommer. Claes Huseby er produktsjef i Gartnerhallen som leverer bær til Norgesgruppen og Rema. Han forteller at det ikke er noe nytt at bær skifter nasjonalitet når de havner i kurven.

– Vi vet at dette problemet har eksistert i flere år, men vet ikke i hvor stor utstrekning det skjer. Men jeg kan med stor sikkerhet si at det er god kontroll på bær man kjøper i de store butikkjedene. Kontrollen er svakere på mindre utsalgssteder, som for eksempel etter veien, så jeg regner med at det er her mye av svindelen forekommer, sier Huseby til NRK.no.

Har ikke oversikt

Kontrollen som Huseby etterlyser skal i prinsippet utføres av Mattilsynet. Seksjonssjef i Mattilsynet, Marit Kolle, er klar over problemet, men kjenner ikke til utstrekningen av jordbærjukset.

– Vi har ingen oversikt over dette per i dag og så vidt jeg vet har det heller ikke kommet inn noe særlig med klager fra forbrukere på at de har kjøpt bær under falskt flagg, sier Kolle til NRK.no. Hun forklarer at det ikke ligger noen umiddelbar plan på å få kontroll over problemet.

– På bakgrunn av rapporter vi har fått, har ikke Mattilsynet prioritert jordbærsvindelen og vi har derfor ingen plan om å ta tak i det så sant det ikke foreligger ny dokumentasjon.

Vurderer tiltak

Ettersom norske jordbær er sett på som spesielt attraktive, og dermed priset mer enn dobbelt så høyt enn sine utenlandske søsken, tror Kolle at det vil være naturlig med aktører som opererer under falske premisser.

– Jeg kan ikke si noe om i hvilken ustrekning slik svindel skjer, eller om det er hos småselgere eller større kjeder. Men dersom vi får en bedre oversikt og det skulle vise seg at dette er et utstrakt problem, må vi vurdere om dette er noe vi skal sette fokus på.

– Men selv om vi mangler dokumentasjon, er det ikke vanskelig å tenke seg til at dette forekommer. Om vi ser på norske jordbærs særstilling og høye pris, er innlysende at det er penger her å hente for uærlige selgere, forklarer Kolle til NRK.no.

Norske jordbær antas å nå butikkhyllene for fullt neste uke. Om man skulle ende opp med en kurv med lureri, oppfordrer Kolle å ta kontakt med Mattilsynet eller kreve dokumentasjon fra utsalgsstedene på hvilken nasjonalitet bærene har.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.