Det store mysterium

For Jesus å bli født til jord gjennom Maria er en forunderlig måte å komme til oss på. Det blir for oss et mysterium, sier pater Sigurd Markussen.

Sigurd Markussen.
Foto: Den katolske kirke

Katolikken Sigurd Markussen snakker om fokus på inkarnasjonen i julefeiringen, framfor Josef, Maria og krybben. Markussen er pater i Den katolske kirke i Arendal.

Hvorfor skulle Gud bli menneske? Trengte Gud å bli det? Fortjente vi mennesker at Gud skulle komme blant oss?

Dette er spørsmål vi stiller. Det er merkelig at den store Gud i himmelen skulle la seg føde på jord ved hjelp av jomfru Maria. Han ble menneske og levde sammen med andre mennesker.

Det er og forblir et mysterium at Gud måtte sende sin sønn når han gjennom hele Det gamle testamente sendte sine profeter, sier Markussen.

Å bli født til jord gjennom Maria er en forunderlig måte å komme til oss på. Det blir for oss et mysterium og kan ikke fatte det. Vår fatteevne strekker ikke til, selv om vi må streve etter å forstå det. Vi tror det har skjedd og at Gud ble menneske. Det er en trossak, sier han.

Gud er treenig – i Gud Fader, Guds sønn og Den hellige Ånd. Gud er over alt på samme tid. Jesus har nok vært en ufattelig dyktig taler, han utførte mirakler.

For dette ble han både hatet og elsket, sier Markussen. Han var som en av oss, spiste og drakk, gråt og lo og var et menneske. Vi tror at han var både sann Gud og sant menneske.

Hør pater Sigurd Markussen om mysteriet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.