Hopp til innhold

Det siste sex-tabu?

Man kan bli frastøtt av tanken på sex, uten å være syk, mener de aseksuelle. De maner nå til kamp mot usynliggjøring, og sammenlignes med den tidlige homobevegelsen.

Sex.
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Manglende interesse for sex blir i vårt samfunn betraktet som sykdom eller avvik, ikke minst innen medisinen. Bare se på potensindustrien! Aseksualitet er trolig det største seksuelle tabu i vår tid, sier forskerne Randi Gressgård og Tone Hellesund til Kilden , som er et organ for norsk kjønnsforskning.

Randi Gressgård, forsker ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB.

Randi Gressgård, forsker ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB.

Foto: Universitetet i Bergen/Kim E. Andreassen

Tone Hellesund ved Rokkansenteret i Bergen.

Tone Hellesund ved Rokkansenteret i Bergen.

Foto: Rokkansenteret

«En aseksuell er en som ikke opplever seksuell tiltrekning. I motsetning til sølibat, som folk velger, er aseksualitet en iboende del av hvem vi er. Aseksualiteten gjør ikke livene våre dårligere eller bedre, vi møter bare andre utfordringer enn de fleste seksuelle», står det å lese på asexuality.org .

Nettsiden og forumet drives av den voksende organisasjonen AVEN (The Asexuality Visibility and Education Network).

AVEN har i dag om lag 30.000 medlemmer, mot 1200 rett etter oppstarten i 2001.

- Som homobevegelsen

Gressgård og Hellesund, som er henholdsvis minoritetsforsker og sosiolog, sammenligner den voksende aseksualitetsbevegelsen med den tidlige bevegelsen som kjempet for blant annet homofiles rettigheter på 1960- og 70-tallet.

– Aseksualitet lanseres som en naturlig del av det seksuelle mangfoldet, på linje med andre seksuelle minoriteter. Blant annet argumenterer de med at aseksualitet er en variasjon som forekommer i naturen på samme måte som homobevegelsen ofte har argumentert med at homoseksualitet er naturlig.De legger ingen medisinsk forskning til grunn, men argumentet har likevel erfaringsmessig stor politisk kraft, sier Gressgård.

Gressgård og Hellesund holdt et innlegg om aseksualitet på konferansen Beyond Citizenship: Feminism and the tranformation of Belonging i London i juli.

LES OGSÅ: Vil ha kjæreste, men ikke sex

Kan man onanere?

Kan man føle seksuell lyst og likevel anse seg som aseksuell?

Onani diskuteres iblant på nettforumet til AVEN, ifølge Gressgård.

- Noen onanerer, men betrakter både opphisselsen og utløsningen som rene kroppsfunksjoner – og onani som en rent teknisk øvelse – som ikke har noe med sex eller seksuelle fantasier å gjøre. Flere hevder at de onanerer simpelthen for å få ut stress fra kroppen, forteller hun.

De to forskerne mener kvinner mellom 20 og 40 år er blant de mest aktive i den voksende bevegelsen.

– Koblingen maskulinitet og aseksualitet er helt klart mer tabubelagt enn aseksuelle kvinner, sier Hellesund.

LES OGSÅ: Spør ekspertene: Vil ikke ha sex etter overgangsalderen

Forhold - men ikke sex
Kvinne holder for brystene

Kan man onanere og likevel regne seg som aseksuell?

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Å leve i parforhold er likevel en drøm for mange.

– De fleste ser ut til å ønske seg romantiske forhold, men tar oppgjør med forestillingen om at det må en seksuell relasjon til for å skape et meningsfullt og komplett forhold, sier Gressgård.

De to forskerne mener nå det gjenstår å se om de aseksuelles inntog på seksualitetsarenaen kan bidra til å endre inngrodde oppfatninger av menneskelig seksualitet, kjærlighet og familie.

LES OGSÅ: - Slik kan småbarnsforeldre få tilbake sexlysten

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)