Hopp til innhold

Det perfekte måltid

Tipsene som får gjestene dine til å gløde ved matbordet.

Matglede

Det er ikke tilfeldig hva slags mat vi liker å spise.

Foto: Colourbox.com

Hva er det beste du vet?

Svaret på det vil variere, men det finnes faktisk helt klare fellestrekk for hva som får oss til å kjenne ekte matglede.

– Det har blant annet med farger, tekstur og lukt å gjøre, i tillegg til smak, forteller sensoriker Marit Rødbotten ved forskningsinstituttet Nofima.

Få med alle smakene

Det er forsket mye på hva som får en rett til å bli vellykket. Og smaken er naturligvis det viktigste.

– Helst skal man i løpet av et måltid innom alle de fem smakene: søtt, surt, salt, bittert og umami, forteller Rødbotten.

I tillegg lønner det seg å tenke over konsistensen på de ulike ingrediensene.

– Vi liker at ikke alt har samme konsistens og tekstur, slår hun fast.

Når du planlegger en rett, bør du se den for deg. For utseendet på maten er også en del av opplevelsen.

– Maten bør være fargerik, råder Rødbotten.

Kokkene treffer blink

Det er gjort undersøkelser blant kokker som viser at de mest populære rettene på restauranter også er de rettene som best passer forskernes kriterier.

Mesterkokk Sonja Lee som driver restaurant på Hurum, er ikke overrasket.

– Jeg ser at disse kriteriene går igjen i de rettene folk vil ha, sier hun.

Nedenfor gir hun to eksempler på retter som innfrir de forskningsmessige kriteriene for et optimalt måltid:

Paprikasalat (4 personer)

Paprikasalat

Fetaost, paprika og persille er smaker og farger som står godt til hverandre.

Foto: Morten Brun

1 gul paprika
2 røde paprika
1 grønn paprika
250 g fetaost
2 kvaster bladpersille

Vask paprikaene godt og del dem på langs. Fjern kjernen og det hvite kjøttet på innsiden av paprikaene. Kutt paprikaene i strimler. Del fetaosten i biter og bland sammen med paprikaen.

Tunfisksalat (4 personer)

2 bokser tunfisk i vann
1 rødløk
2 stenger stangselleri
2 ss kapers
8 ss majones
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts Tabasco
4 kvaster bladpersille

Sil av tunfisken. skrell og finhakk rødløken. Vask og hakk stangsellerien i små terninger. Legg tunfisken i en bolle, tilsett løk, stangselleri og kapers. BGland godt sammen.

Tilsett majones, salt pepper og Tabasco. Bland godt. Ha salaten over i en pen bolle, og topp det hele med blader av bladpersille før servering.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)