NRK Meny
Normal

Det feite juleregnskapet

Én julemiddag gir like mange kalorier som du trenger på et helt døgn. Slik gjør du julematen sunnere.

Julemiddag
Foto: Øystein Stavdal Paulsen / Scanpix

Så var jula her igjen, og nok en gang hører du om hva som er galt med den feite julematen.

Du trenger ikke bekymre deg så mye for denne nesten hellige maten du spiser én gang i året. Men litt kjennskap til hva julematen inneholder, kan være godt å ha i bakhodet – særlig om du allerede har feid over flere julebord.

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at dette er svært energitett mat. Visste du at du faktisk kan spise hele dagsbehovet ditt for energi i løpet av hele julemiddagen?

Det er jammen ikke rart at vi føler oss både forspiste og overmette når ribbebeina ligger avgnagd igjen og glasset er tømt.

Men det går faktisk an å redusere på kaloriinnholdet uten å fjerne julematgleden.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

Spar inn på kaloriene i kålrotstappen, uten å spare på smaken!

Foto: Matprat.no/Anne Manglerud

En middag med pinnekjøtt, poteter og kålrabistappe gir 1600 kcal – bare i ett måltid. Regner du med drikke (akevitt og øl) og dessert på toppen, så snakker vi her om dagsbehovet for energi for en normal person. Er det rart at vi omtrent triller fra bordet etter et slikt måltid?

Spiser du 250 gram pinnekjøtt (bein ikke medregnet) , 3 poteter, og en god porsjon kålrabistappe laget med kremfløte og ribbefett eller smør, så utgjør dette altså i overkant av 1600 kalorier. 1000 kalorier kommer fra fettet.

Spis litt mindre kjøtt, 200 g (bein ikke medregnet), 2 poteter og lag kålrabistappe med matfløte og ribbekraft, og du sparer nesten 500 kalorier.

Sunnere kålrotstappe:

Feststappa er ofte stappet av energi fra ribbefett, kremfløte og/eller smør. Bruk kokekraften fra kjøttet i stedet for smør eller ribbefett. La kraften avkjøle seg, ta bort den stive fettsnerken på toppen og bruk kraften som ligger under i kålrabistappen.

Kålrabistappen får den deilige julesmaken, men mindre energi. Bytt også ut kremfløten med matfløte.

Juleribbe

Ribbe med sprø svor

Skjær bort fettet, men spis gjerne svoren!

Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Aina C. Hole

Svineribbe er å finne på mange juletallerkener i godt selskap av julepølse, medisterkaker, poteter, surkål/rødkål, svisker og ribbefett.

En full tallerken med disse godsakene gir rundt 1800 kalorier.

Mellom kjøttet og svoren ligger det et fettlag. Dette fettet drar opp energiinntaket betraktelig. Ved å skjære bort det synlige fettet, kan du spare på kaloriene. Svoren er mager og kan spises med god samvittighet.

Medisterkaker og pølsene inneholder en del skjult fett. Ta heller litt ekstra ribbe uten fettlaget og spis mindre farsemat. Tilbehøret er som regel helt sunt og godt, med mindre det er tilsatt smør eller ribbefett i surkålen eller rødkålen.

En solid juletallerken med en porsjon juleribbe (tynnribbe), 3 medisterkaker, to biter pølse, 3 svisker, 3 poteter, 1 dl surkål og en porsjon ribbefett gir deg hele 1800 kalorier, hvorav 1200 kalorier kommer fra fettet. Her er det kalorier å spare!

Sunnere ribbe:

Spar opp til 500 kalorier ved å spise litt mer svineribbe, men ta bort fettet. Spis 2 medisterkaker og 1 pølsebit. En sjysaus som er smakt til med litt ribbefett sparer deg også for mange kalorier enn rent ribbefett eller eventuelt smeltet smør.

Ha gjerne litt grønnsaker til retten som gulrot og rosenkål, disse kan du nemlig spise mye av uten at det legger seg på midjen.

Sunn julemat

Det finnes sunnere valg til julemat. Kalkun, juleskinke, vilt og torsk er magert og godt. Server dette med poteter, rosenkål og andre dampkokte grønnsaker.

Server en sjysaus i stedet for ribbefett eller smør – bruk heller 1-2 spiseskjeer ribbefett som smakstilsetning i sausen. Ribbefett og smør brukes gjerne i stapper. Bruk kjøttkraft fremfor fett og du får god smak samtidig som kaloriinnholdet er redusert.

Er dette harde bud, ja da spiser du bare litt mindre til middag eller tar deg en laaang skitur.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.