Det er bra å være nervøs

Sover du godt før et viktig oppdrag? Det er kanskje ikke så lurt.

Ikke bli i senga ved nervøsitet
Foto: Scanpix / SCANPIX

 - Hvis man bekymrer seg, betyr det at man gjør det bedre. Når man ligger våken om natten, forbereder man seg, forklarer dr. philos. Paul Moxnes, spesialist i organisasjonspsykologi ved Handelhøyskolen BI.

- Prestasjonsangsten er positiv. Den kommer publikum til gode. Jeg kjenner mange som ikke ligger våkne, som ikke forbereder seg, men som dessverre burde gjort det. De har sovet som en stein, og så går det elendig. Studentene kjeder seg, og det blir en dårlig forelesning, forklarer Moxnes.

Kan lamme

Paul Moxnes skiller imidlertid mellom den angsten vi alle opplever i blant og den som kan defineres som sykdom. Angstlidelser som panikkangst, tvangslidelser, fobier og post-traumatiske stresslidelser er lammende og gir ingen positive krefter. Likevel mener han helsevesenet stadig går lenger i hva som defineres som sykt.

Paul Moxnes
Foto: NRK

- Angst har en overlevelsesfunksjon. Derfor skal vi ikke være så raske med å si at angst er en sykdom. Man skal ikke gå til legen når man gruer seg til en vanskelig oppgave. Tar du en valium hvis du er redd, så reduserer du dine egne prestasjoner, forklarer han.

Du blir ikke syk av angsten, men av å unngå den.

Paul Moxnes, spesialist i organisasjonspsykologi

Omdiskutert

–Angst i arbeidslivet er først og fremst en belastning, mener Tian Sørhaug. Han er seniorforsker ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo og er redd Paul Moxnes gir angsten en ufortjent høy stjerne.

- Frykt kan man gjøre noe med, men angsten er en frittflytende tilstand, en slags svimmelhet, der man ikke vet hva man skal gjøre, sier han. Hvis du ikke klarer å definere hvor angsten kommer fra og hvilke krav man skal leve opp til, kan du bli utbrent, mener Sørhaug. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.