Derfor skjønner vi ikke dansk

Vitenskapen har endelig grepet fatt i den svensk-norske fortvilelsen.

Norsk, dansk og svensk flagg
Foto: Colourbox

Danske nettsteder melder i dag jublende at de har "vunnet" over svenskene på ett område: De snakker fortere!

En ny nederlandsk doktorgrad slår fast at danskene snakker så mye som 25-40 prosent raskere enn svenskene. Resultatene overrasket antakelig forskerne mer enn svenskene:

- Vi hadde ikke trodd at forskjellen skulle være så stor. Selv om de uttaler de samme ordene, sier danskene 4 ord i sekundet, mens svenskene bare sier 3, forteller kvinnen bak doktorgraden Anja Schüppert til Videnskab.dk .

Dropper lyder, kommer fortere i mål

Setningene som ble brukt i studien, besto utelukkende av ord som var beslektet eller like i de to språkene. Setninger og ord ble lest høyt av forsøkspersoner fra Sverige og Danmark.

På setningsnivå snakket danskene 25 prosent raskere, mens hastigheten var opptil 40 prosent raskere for enkelte ord.

Årsaken, er det nå vitenskapelig bevist, er bortfall av lyder på dansk - det vi på folkemunne kan kalle snøvling.

- Et eksempel er ordet "lærere". På svensk sier man "læ-ra-re", og uttaler dermed alle tre stavelsene. På dansk uttales ordet noe i retning av "lææ-åå". Det uttales altså med to eller kanskje bare én stavelse, forklarer Anja Schüppert.

Vanskelig også for danske barn

Resultatet av forskjellen i snakketempo er at danskene forstår dobbelt så mye svensk som svenskene forstår dansk.

I tillegg kan det være med på å forklare hvorfor danske barn lærer å snakke senere enn barn i andre land.

Det norske språket har ikke vært vurdert i studien, men tidligere forskning har vist at nordmenn forstår mer av nabospråkene enn svenskene og danskene. Men også vi har vanskeligst for å forstå dansk, til tross for at vi har flere ord til felles med danskene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.