Hopp til innhold

Derfor lyver barna dine til deg

Inntil en viss grense indikerer løgnene både intelligens og kreativitet. Se løgn-guiden årstinn for årstrinn.

Barn.
Foto: Eric Audras / 6PA/MAXPPP

Når fem-åringen står over den knuste vasen, men holder hardnakket på at det var den usynlige fantasivennen hennes som dyttet den over ende, hva svarer man da?

Kreativitet

Som regel handler lyvingen om egen vinning. Men barn kan også, som enkelte voksne, juge for moro skyld. Eller for å gi seg selv et ”kick”.

Men ifølge barnepsykiatere er det ingen grunn til å frykte at barna dine holder på å utvikle seg til sykelige løgnhalser, selv om man skulle ta dem i å ljuge for deg fra tid til annen.

Barnas hvite og svarte løgner rett og slett være en indikasjon på kreativitet og gode sosiale egenskaper.

To til tre år

Barn begynner gjerne å fortelle usannheter i tre-årsalderen, i noen tilfeller helt ned til to år. Disse løgnhistoriene er oftest enkle og handler som regel om å skaffe seg selv noen små fordeler.

Det har ingen hensikt å straffe så små barn for å ljuge, ettersom de ikke vet at det de gjør er galt.

Blir man sint og beskyldende, får man gjerne en løgn i retur, forteller eksperten.

- Hvis to-åringen drar katten i halen, men nekter for at det var han eller henne som gjorde, er det beste svaret å si at ”katten har også følelser”, sier barnepsykiateren Elizabeth Berger til Parenting.com.

Når det gjelder vasen nevnt over, si heller ”se, vasen er knust”, enn å prøve å få barnet til å innrømme at det var hun som dyttet den i gulvet, er oppfordringen.

Tre til fem år

I førskolealder handler gjerne det å vri på sannheten om lek eller ønsketenkning.

- Hvis barnet virker fornøyd og har virkelige forhold til de viktige menneskene i livet ellers, ville jeg ikke blitt bekymret for fantasier. Dette var det barn holdt på med før TV, sier Berger.

Det kan godt være barnets måte å behandle ny kunnskap på.

Skolealder

I alderen fem til åtte år utvikler barnet evnen til å fortelle hvite løgner. Det kan være en versjon av virkeligheten som gagner andre enn barnet selv, og fortelles gjerne for å unngå at noen blir såret.

Løgner som dette viser at barnet er sosialt bevisst.

Andre grunner kan være at de redde for at foreldrene blir skuffet, eller at de selv skal straffes, ifølge eksperten.

Tweens

Ettersom barna vokser til og blir mer uavhengige, blir løgnene de forteller også mer komplekse.

Det samme gjør beveggrunnene som ligger bak eventuelle usannheter.

En liten hvit en i forbindelse med hjemmelekser, tannpuss eller plikter i huset er vanlig. Det beste reaksjonen fra foreldrene er enkelt og greit å uttrykke at man er misfornøyd, ifølge eksperten.

Men hvis tolvåringen ljuger kronisk, kan det være tegn på at han eller hun trenger hjelp.

- Barn som er engstelige, som føler at de ikke takler en eller annen situasjon, kan ty til løgn. Det kan være et signal at barnet lider under en eller annen stressfaktor, forteller barnepsykiater Elizabeth Berger.

Godt forbilde

Det kan også være indikasjon på et barn med høy intelligens, som har funnet ut at en liten hvit løgn kan være en gunstig taktikk i mange situasjoner.

Så hvordan skal man best mulig oppdra et oppriktig og velfungerende barn?

Gå foran som et godt forbilde, råder Berger. Altså, slutt å ljuge på alderen til eldre søsken for å få billigere kino- eller bussbilletter, for eksempel.

Les også: - Hva skal man si til barna?

Les også: - Likestilling på barnas bekostning

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)