Derfor lukter andres promp verst

Når den umiskjennelige stanken er andres skyld, er det mye verre enn når du selv har sluppet en bombe. Hvorfor det egentlig?

Vond lukt

Er det noe ved den lukten vi produserer selv som gjør den lettere å takle?

Foto: Colourbox.com

Er det noe ved vår egen lukt, enten den er god eller vond, som gjør at vi lettere aksepterer den?

Det danske nettstedet Videnskab.dk har forsøkt å finne ut hvorfor vi tar lettere på egen enn andres prompelukt – og kanskje funnet svaret via noen omveier.

Overrasker ikke oss selv

Ifølge den danske hjerneforskeren og overlegen Troels Wesenberg Kjær er nemlig hjernen vår svært god til å bearbeide informasjon om oss selv og vår egen kropp.

– Vi er generelt glade i det vi gjenkjenner med synet, og det kan også gjelde for luktesansen, uttaler Kjær.

– Kanskje konstaterer hjernen at «denne lukten kjenner jeg allerede, så den er jeg trygg på», og dermed er det en behagelig lukt, funderer han videre.

Hva skjer i en blindtest?

Også professor emeritus Jens Mammen ved Psykologisk institutt, Aarhus universitet tror det hele har en psykologisk forklaring – selv om han understreker at han her uttaler seg på generelt grunnlag.

Han stiller imidlertid spørsmål ved om det faktisk er slik at man synes egen promp lukter bedre.

Ville den gjøre det i en blindtest?

– Det kan jo tenkes at det vi vet om prompens opprinnelse er det avgjørende, på samme måte som vi har forskjellig holdning til egen og andres kroppslukt. Vi har jo heller ikke noe imot å svelge vårt eget spytt. Men vi ville nok kvie oss hvis vi fikk fortalt at det var andres – ogsåvidere ogsåvidere, sier Mammen til Videnskab.dk.

– Luft med lyd på

Professor i mage- og tarmsykdommer Peter Bytzer avviser at det kjemiske i egen promp kan ha noe å si for oppfattelsen av lukten.

– 99 prosent av tarmgassen er luktfri. Det er sånt som oksygen, CO2, hydrogen, nitrogen og metan. Lukten skyldes ganske små mengder svovelgasser som kommer fra bakterienes nedbrytning av rester av fordøyd mat i tarmen, for eksempel kostfibre, forklarer Bytzer.

– Lukten varierer ut fra hva vi har spist, og jeg tror vi alle har opplevd at egne promper i perioder lukter helt forferdelig, mens de andre ganger bare er luft med lyd på, fortsetter han.

Bytzer tror årsaken til at vi opplever andres promp som verre enn vår egen, rett og slett handler om en slags sosial fobi overfor dem.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)