Derfor har vi mer lyst på sex om sommeren

Mindre klær og mer fritid er noe av årsaken til at flere får mer sexlyst om sommeren. Men også kroppens eget rusmiddel påvirker lysten din.

Kyss på stranda

– Vi tar av mer klær, er ute og er mer sosiale. Det fører til flere fristelser, og flere anledninger til å treffe andre. Da blir det naturlig at det er høyere seksuell aktivitet om sommeren, sier sexologisk rådgiver. Illustrasjonsfoto.

Foto: Katarina Sundelin / Colourbox.com

Siv Gamnes

– På grunn av barnehageloven må foreldrene planlegge unnfangelsen for å være sikret barnehageplass, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning.

Foto: Kenneth Sortland Myklebust, / Kolonihaven
Illustrasjonsfoto av par

Kvinner tenner mest av kjærtegn.

Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN
Gro Isachsen

– Menn tenner mer visuelt enn kvinner, det viser gjentatte forskningsforsøk, uttaler sexolog Gro Isachsen.

Foto: sexolog.no
Leif Edward Ottesen Kennair

– Særlig om våren har vi mer lyst på sex, sier Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU.

Foto: NTNU

– Vi blir gladere når det er sol og sommer. Lys og varme gir oss energi. Det får man oftest når man har ferie, og man har derfor overskudd til å nyte livet. Dermed får man også overskudd til mer kjærlighet og sex, sier overlege og gynekolog Øjvind Lidegaard, til danske Videnskap.dk.

Det er flere forhold som oppmuntrer til sex om sommeren enn om vinteren. Det er både danske og norske eksperter enige om.

– Vi er ute, og er mer sosiale. Det fører til flere fristelser, og flere anledninger til å treffe andre. Da blir det naturlig at det er høyere seksuell aktivitet om sommeren, sier Siv Gamnes, daglig leder for Sex og samfunn, til NRK.no.

– Vi viser mer hud. Det gjør at mange tenner lettere. Menn tenner mer visuelt enn kvinner, det viser gjentatte forskningsforsøk, uttaler sexolog Gro Isachsen til NRK.no.

Kroppens eget rusmiddel

Isachsen kan videre fortelle at kvinner tenner mest av kjærtegn.

– Og kjærtegn blir det ofte flere av når huden er mer tilgjengelig. Kjærtegn gir også ekstra doser av oksytocin, som er et sammenbindings- og velværehormon. Dette hormonet fremmer også sexlyst, fortsetter sexologen.

Også dopamin, kroppens eget rusmiddel, gir oss gode følelser.

– Det er riktig at vi særlig om våren har lyst på mer sex. Vi får mer lyst og forelsker oss lettere når dopamin blir utløst i hodet vårt, sier Leif Edward Ottesen Kennair, til NRK.no. Han er leder for Psykologisk institutt ved NTNU, og forsker blant annet på evolusjonspsykologi.

Men gjør du noe ekstra spennende i sommerferien, kan dopamin gi kroppen like mye rusfølelse om sommeren som om våren.

– Å oppleve noe nytt fører til at dopamin utløst. Ferietid og nye opplevelser vil dermed føre til at dopaminnivået kan øke. Så dermed får vi lett mer sexlyst om sommeren, forklarer Ottesen Kennair.

Mennesker har ikke paringssesong

Ifølge Videnskap.dk, er det mange dyr som har paringssesonger – gjerne om våren eller sommeren. Men mennesker har ikke en sånn syklus, mener hormonekspert Øjvind Lidegaard ifølge det danske nettstedet.

– Ja, det er riktig at vi ikke har noen spesiell paringssesong. For oss mennesker er det nok mer kulturelle forventninger som styrer oss, forventninger om at vi skal ha det gøy og ha sex i ferien, sier evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair.

Den norske psykologeksperten er usikker på om vi faktisk har mer sex om sommeren – eller om vi bare har lyst til det.

– Jeg tror mange par ender opp med å ikke ha så mye sex om sommeren, fordi det er så mye som skjer i ferien, mener Ottesen Kennair.

– Men det fødes jo mange barn i mai, som betyr at de er unnfanget sommeren før. Og det skyldes kanskje at man har hatt best mulighet for og mest lyst til å utfolde seg seksuelt da, sier den danske gynekologen Lidegaard til Videnskap.dk.

Må planlegge unnfangelse etter barnehage

Tidligere ble det født ekstra mange vårbarn i Norge også. 1. april er dagen da flest nordmenn har bursdag.

Det vil altså si at foreldrene har hatt sex sommeren før. Men de siste årene har trenden snudd litt i Norge, med mange sommerbabyer.

– Det har jo endret seg på grunn av barnehageloven, før ble jo barna laget om sommeren. Nå må foreldrene planlegge mer i forhold til å sikre barnehageplass når de trenger det, og dermed blir det enda færre som blir unnfanget i vintermånedene enn tidligere, sier Siv Gamnes i Sex og Samfunn.

Søker mer på sex på nett om sommeren

En amerikansk studie fra 2012 viser at vi søker mer etter sexrelatert stoff på nettet rundt juletider og om sommeren, melder Videnskap.dk videre. Da er vi på jakt etter sex, porno og datingsider på Google.

– Ferie og mer fritid gjør at vi får bedre tid til å tenke på sex generelt, mener Siv Gamnes.

Du er gjerne brunere i ferien, og føler deg mer vel. Du har bedre tid og mer energi. Og så kan kanskje også det du putter i glasset påvirke sengeaktiviteten.

– Mange drikker mer alkohol om sommeren, noe som gjør at de gir slipp på hemninger som ellers begrenser sexlivet. Vi reiser mer og slipper unna mye sosial kontroll, som ellers gjør at mange sier nei til sex, avslutter sexolog Gro Isachsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)