Derfor fryser kvinner mest

De holder bedre på varme enn menn, men det er også en av årsakene til at de fryser mer.

Par (Illustrasjonsfoto)
Foto: Martin Kierstein

Når kulda setter inn er det viktig å huske både votter og tykke strømper. I følge forskere er det nemlig hendene og føttene som styrer hvor kald du føler deg. Men selv om vi kler på oss, hutrer noen mer enn andre.

– Mennesket er et tropisk dyr og er ikke spesielt effektivt når det gjelder å holde på varmen. 75 prosent av den energien vi skaper blir sluppet ut som varme, sier professor i fysiologi, Mike Tipton til The Times.

Mer fett

Sokker

Hold deg varm på beina!

Foto: ScanStockPhoto

Kvinner holder bedre på varmen enn menn, og paradoksalt nok er det denne evnen som gjør at de fryser mer.

– Kvinner har et jevnere fettlag på kroppen. Fettlaget holder på varmen og gjør at kvinnekroppen kan frakte mer blod tilbake til de vitale organene, forteller Mark Newton, som jobber sammen med Tipton.

Mer blod til indre organer fører til mindre blod til hender og føtter, og det er grunnen til at kvinner fryser lettere.

Varm deg på en god suppe Tid for suppe

Styres av mensen

Newton foteller også at kvinners oppfattelse av kulde varierer med menstruasjonssyklusen.

– Det er i perioden like etter eggløsningen at kvinner er varmest, og når kjernetemperaturen i kroppen stiger, øker følsomheten overfor kulde i de ytterste delene av kroppen, og man fryser mer.

Også bruk av p-piller kan øke kroppstemperaturen og skape en lavere terskel for kulde.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)