Hopp til innhold

Derfor er mange menn svartelistet

Menn har nesten dobbelt så ofte betalingsanmerkninger som kvinner, viser nye tall fra kredittopplysningsselskapet Experian.

Ferrari

Betalingsanmerkninger gjør at mang menn kan ha problemer med å få lån, men det er ikke sikkert at dyre biler har skylden.

Foto: EGON HYE / Colourbox.com

Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen er kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo.

Foto: NRK
Tina Sandnes Rellsve

Tina Sandnes Rellsve er pressekontakt i Experian.

Foto: Dag A. Ivarsøy

To av tre dårlige betalere i Norge er menn, og menn skylder inkassobyråene dobbelt så mye som kvinner.

Mange ville kanskje trodd at risikovillige og lite forsiktige menn var grunnen, men sannheten er en helt annen, sier eksperter som NRK.no har vært i kontakt med.

– Mannen har den tradisjonelle forsørgerrollen

– I de fleste familier er det menn som tar seg av betalingene, og derfor er det også flest menn som blir dårlige betalere, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

Han mener at denne arbeidsdelingen må bære mye av skylden for at flere menn enn kvinner har betalingsanmerkninger.

– Tradisjonelt har det vært mannen som påtar seg forsørgerrollen, og noe av det samme mønsteret finnes nok fremdeles. Selv om det kan virke gammeldags, så er det nok fortsatt slik at det økonomiske feltet er ivaretatt av menn, sier Lorentzen til NRK.no.

Kvinner kommer dårlig ut av brudd

Ifølge nye tall fra kredittopplysningsselskapet Experian finnes det 223.000 nordmenn med betalingsanmerkninger, og nesten to av tre av disse (64,1 prosent) er menn.

Men dette tallet i seg selv sier lite om hvorfor menn er dårlige betalere, forklarer Tina Sandnes Rellsve, pressekontakt i Experian. På oppfordring fra NRK har hun sett nærmere på tallgrunnlaget, og kommet fram til noen konklusjoner som ikke setter menn i et like dårlig lys.

– Kvinner kommer dårligere ut enn menn når par går gjennom et brudd, uavhengig om de har barn eller ikke.

Både barnløse kvinner og kvinner som blir eneforsørgere får flere betalingsanmerkninger enn sine mannlige motstykker, ifølge tallene fra Experian.

– Det er kanskje ikke så rart at mange får betalingsproblemer når de går fra å være et par med to inntekter til å bare ha én inntekt. Men det er altså kvinnene som kommer dårligst ut, sier Rellsve.

– Unge kvinner er verst

Agnes Bergo

Agnes Bergo er siviløkonom og daglig leder ved Pengedoktoren.

Foto: Virre Dahl

Funnene til Experian støttes også av siviløkonom Agnes Bergo. Hun forteller at unge kvinner er den gruppen som har den største økningen av dårlige betalere.

– Kvinner har kanskje vært mer beskjedne tidligere, men nå tar de inn på mennene, spesielt blant de yngre, sier hun til NRK.no

Bergo er daglig leder i den uavhengige rådgiveren Pengedoktoren, og sier at det største problemet i dag er knyttet til generasjon, og ikke til kjønn.

– Unge har vent seg til en lav rente, og at gjeld er billig. Derfor er det mange som bruker over evne, uten å tenke på at baksmellen kan komme når du minst venter det.

– Ring til dem du skylder penger

Ifølge Bergo er det et paradoks at antallet personer med betalingsanmerkninger er så høyt, på tross av at nordmenn flest aldri har hatt så god råd. Hennes tips er å forsøke å holde igjen, selv om mange rundt deg bruker penger.

– Det heter seg at man skal ha god rygg for å bære gode dager, men dessverre er det mange som ikke klarer å stå imot fristelsene.

Hvis du først har kommet samme situasjon som de 220.000 dårlige betalerne i Norge, så er Bergos råd at du gjør noe med regningene så fort som mulig.

– Det kan være vanskelig å ringe til inkassoselskapene, men det er stort sett imøtekommende og profesjonelle folk. De skal selvsagt ha tilbake pengene sine, men de aller fleste er oppriktig opptatt av å finne en god løsning for alle.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)