Hopp til innhold

Derfor bytter vi ikke bank

40 prosent av oss har aldri skiftet bank, selv om bankbytte er lettere enn noensinne. Mange tror også at det er lite penger å tjene på et bytte.

Personlig økonomi

Det personlige forholdet til banken er viktigste begrunnelse for ikke å bytte bankforbindelse.

Foto: ScanStockPhoto

Dobbelt så mange nordmenn skiftet forsikringsselskap (18 prosent) eller teleoperatør (20 prosent) det siste året, sammenlignet med antallet som skiftet bank (11 prosent) eller strømleverandør (9 prosent).

Mange tror fortsatt at bankbytte er komplisert. Og hver fjerde nordmann bryr seg rett og slett ikke, fordi de er uinteressert i bankøkonomi.

Det viser en spørreundersøkelse som Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjennomført.

40 prosent har aldri byttet

Så mange som 40 prosent av oss svarer at de aldri har skiftet bank. Noen av de vanligste begrunnelsene for å holde seg til det velkjente er at den "gamle" banken kjenner personen godt og at kundeforholdet er bra.

Svært mange tror også det er lite penger å spare på å bytte, selv om det motsatte skulle være tilfelle.

I rapporten sin kaller SIFO det "forbløffende" at det spesielt er kundenes personlige forhold til banken som gjør at de ikke bytter bankforbindelse. Folk vil ikke bryte et etablert kundeforhold.

Mange bruker med andre ord ikke-økonomiske begrunnelser for å beholde en økonomisk kontrakt. Svært mange forbrukere er passive bankkunder.

Få kjenner Finansportalen

Drøyt halvparten av de spurte, 53 prosent, er kunde i bare én bank. Hver tredje har to banker, mens 15 prosent svarer at de har et kundeforhold til flere banker.

Bare seks prosent har hørt om Finansportalen , Forbrukerrådets nettjeneste som sammenlikner bankbetingelser og forsikringer. Der kan man også med et par tastetrykk starte den relativt enkle prosessen med å bytte bank.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mer skepsis

Resultatene i undersøkelsen kan tyde på at mange forbrukere er blitt mer skeptiske til bank- og forsikringsbransjen etter at finanskrisen slo til for fullt.

Undersøkelsen ble gjennomført våren 2009, som var sterkt preget av den internasjonale økonomiske nedturen.

Sammenliknet med en tilsvarende undersøkelse fra 2005 følger nå folk flest bedre med, og mange er blitt mer aktive i markedene.

Én god grunn til at ikke flere skifter bankforbindelse, kan være at så mange som 31 prosent svarer at de har forhandlet seg fram til bedre vilkår i kundeforholdet sitt.

Det er unge voksne i etableringsfasen (70 prosent av alle i aldergruppa 30 – 44 år) som oftest skifter bank her i landet. Andelen synker jo eldre man blir. Av de eldste over 60 år har bare litt over halvparten byttet bank minst én gang.

Dette er de viktigste begrunnelsene folk oppgir som forklaring på hvorfor de aldri har skiftet bank:

  • Banken kjenner meg (61 prosent)
  • Godt kundeforhold (61 prosent)
  • Lite å spare (51 prosent)
  • Brydderi (47 prosent)
  • Vanskelig (38 prosent)
  • Filial der jeg bor (33 prosent)
  • Uinteressert i bank (28 prosent)
  • Lite egenkapital (22 prosent)

Svarene i SIFOs spørreundersøkelse er innhentet av Respons AS som et ledd i den årlige såkalte SIFO-surveyen om forbrukervalg i markedene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Slik sparer du strøm. | Slik blir du lurt på flybilletten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)