Derfor bør du velge tørr vin

Skal du holde den slanke linje, må du passe på hvilken vin du drikker.

Tørr vin er best ved diett

Tørre viner har færrest kalorier i seg. Fargen er uvesentlig – det har ingenting å si for kaloriinnholdet.

Foto: Illustrasjon/montasje / Colourbox/Hanne Tungen

Det er en kjensgjerning at nordmenn drikker mye alkohol om sommeren. Ikke alle utøver det samme treningsnivået om sommeren som ellers i året heller.

Sånt kan det bli det vektøkning av.

Nå står høsten for døren, og årstiden passer bra for å finne tilbake til den gamle treningsformen.

Det er imidlertid ikke alltid like lett bare holde seg til det ene glasset med alkohol. Noen ganger er man i situasjoner der flere glass med alkohol nesten er påkrevd.

Heldigvis finnes det råd. Kalorinivået i alkoholdrikker kan nemlig variere.

Søte viner er verst

Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog og spaltist i Bramat.no, Lise von Krogh.

– Det som er avgjørende mellom ulike vintyper med likt alkoholinnhold er hvor tørr eller søt vinen er, og de tørreste vinene har generelt et lavere kaloriinnhold enn de søteste, sier ernæringsfysiolog og spaltist i Bramat.no, Lise von Krogh til NRK.no.

– Og når alkoholprosenten stiger, øker også kaloriinnholdet fordi etanolen i seg selv gir energi, fortsetter hun.

Portvin

Portvin er både sterk og søt, og den bør du holde deg unna dersom du vil forminske kaloriinntaket.

Foto: Jon Sullivan

Med andre ord: sterk og søt vin har flest kalorier, tørr vin har færrest.

Ernæringsfysiologen forteller også at det har lite å si på kaloriinnholdet om vinen inneholder bobler eller ei – boblene er ikke nødvendigvis tegn på om den er kalorifattig eller -rik.

Alkohol gir deg mer lyst på mat

Forskjellene mellom en tørr og en søtlig rød eller hvit vin trenger imidlertid ikke være så store, forteller hun.

– Derimot er det stor forskjell mellom en vanlig bordvin og en dessertvin. Dessertvin inneholder omlag dobbelt så mange kalorier som en vanlig vin.

Og kaloriinnholdet har heller ikke noe med fargen på vinen å gjøre.


– Skal du kjøpe deg et glass rødvin eller en vinflaske på polet, så er det ikke sikkert det har så mye noe å si. Det er nemlig snakk om så små tall, sier hun.

Poenget går heller mer på hvor mange glass du drikker. Jo flere glass, jo flere kalorier.

– Men de få kaloriene du sparer ved å drikke en tørr vin, kan det hende du tar igjen på nattmat eller ved at du spiser mer under måltidet, sier Krogh.

Alkoholen gjør nemlig noe med appetitten din når du drikker.

– Fettforbrenningen reduseres ganske betraktelig når man drikker alkohol. Dessuten skjerpes appetitten. Man får mer lyst på mat og vil spise mer, sier hun.

– Og drikker man alkohol til maten, får man ikke bare energi fra maten, men fra alkoholen også, forteller Krogh videre.

Men man trenger likevel ikke avstå fra alkohol for å holde seg sunn, understreker ernæringsfysiologen.

– Det handler om å beherske seg litt, og ikke drikke for mye, for et høyt alkoholkonsum kan som sagt gi deg ekstra unødvendig energi i tillegg til andre uheldige konsekvenser.

– Unn deg ett glass god rød- eller hvitvin i stedet for en sjokoladeplate eller pose potetgull når du har lyst på noe godt, da kan du til og med spare på kaloriene, men husk at det holder med ett glass i hverdagen, avslutter hun.

Alkohol og trening er en dårlig kombo

Har man et ønske om å holde seg sunn og trene mye, er kanskje ikke alkohol det man bør drikke mye av.

Terje Halvorsen, idrettslege

Terje Halvorsen, idrettslege.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Folk flest er ikke klar over den negative sammenhengen mellom alkohol og trening, hevder idrettslege Terje Halvorsen i forbindelse med denne artikkelen.

Han er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Oslo-klinikken Hjelp 24 NIMI, og leder av Norsk Idrettsmedisinsk Forening.

– Inntak av alkohol, også i mindre mengder, påvirker blant annet nervesystemet og dermed balansen og konsentrasjonen. Redusert balanse og konsentrasjon når du skal trene dagen derpå er en dårlig kombinasjon, sier han.

Samtidig fører alkohol til redusert energitilgjengelighet både i forbindelse med harde treningsøkter og langvarige utholdenhetsøkter.

– For å prestere best mulig, er det nødvendig at man trener både langkjørings- og intervalløkter. Således er alkohol negativt for begge disse treningsformene, sier Halvorsen.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)