NRK Meny

Derfor bør du spise honning

I mange tusen år har mennesker dradd nytte av honningens helsebringende effekter.

Honning
Foto: ason

Kilde: SNL, Wikipedia, Cousin, Pierre Jean: Mat er medisin (Aschehoug 2002)

Artikkelen er flere år gammel.

Honning er ikke bare søtt og godt, men det inneholder også helsebringende stoffer du kan nyte godt av.

3400 år gammel honning

Verdens eldste kjente honning er fra 1400 f.Kr. og befinner seg i to krukker i et jordbruksmuseum i Egypt. Utrolig nok skal honningen fortsatt være i relativ god forfatning.

Gjennom tidens løp har honningen fått mange bruksområder, og for mange har honningen vært det eneste naturlige søtstoffet tilgjengelig. Den gule massen har derfor vært høyt priset og sett på som veldig verdifult.

LES OGSÅ: Disse matbyttene bør du gjøre

Naturlig antibiotikum

Dessuten har honning tradisjonelt vært en viktig ingrediens i medisin, og det nevnes 500 ganger i de 900 legemidlene som ble brukt i oldtidens Egypt.

Birøkter med biesverm

Birøkter med biesverm.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Kanskje ikke så rart, for honning har vist seg å være et naturlig antibiotikum, som kan brukes både inni og utenpå kroppen.

Søtstoffet lindrer luftveisinfeksjoner, og hvis du blander noen dråper sitronsaft med honning får du et utmerket middel mot sår hals.

Varm melk med honning

Men ikke nok med det, honning har ord på seg for å roe nervene og ha en søvnfremmende effekt. Hvem har vel ikke hørt kjerringrådet om varm melk med honning i som sovemiddel?

Det skal også være bevis for at honning har en desinfiserende virkning på sår. Noen sverger også på at honning lindrer brannsår.

Og i tillegg til å være et godt middel mot løs mage, har den også en avførende effekt. Dessuten bidrar enzymer som finnes i honningen til å fordøye annen mat.

Honning
Foto: ScanStockPhoto

Bytt sukker med honning

Selv om sukker og honning inneholder like mange kalorier, kan det være smart å bytte ut sukker med honning i ny og ne.

For når du spiser honning, får du i deg mange sporstoffer som kroppen trenger - og som ikke finnes i sukker.

Du kan for eksempel erstatte sukker med honning når du lager brød, marinader og kaker.

Men husk, barn under ett år bør ikke få honning, fordi det kan føre til bakterieinfeksjonen botulisme.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise ananas

LES OGSÅ: Derfor bør du spise basilikum

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.