Du har kanskje ikke tenkt over det, men druer har mange helsebringende effekter - og det er all grunn til å stappe i seg den søte frukten.
Senke blodtrykket
Druer bekjemper kreftfremkallende stoffer, lindrer symptomer på leddgikt og kan senke blodtrykket.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Dessuten skal frukten hjelpe mot urinveislidelser, for druer har en vanndrivende, utrensende og avførende effekt. Frukten øker utskillelsen av urinsyre og stimulerer leverfunksjonen og utskillelsen av galle.
De blå druene er rike på bioflavonider, som gjør godt for hjertet og blodsirkulasjonen.
LES OGSÅ:
Og ikke nok med det, kaldpressede druekjerner er rike på flerumettede fettsyrer og har også en positiv effekt på hjertet og kretsløpet.
Livsfarlig for hunder
Druer kan brukes til mye; de kan spises naturell, brukes i fruktsalat, til ost, eller dessert. Dessuten passer frukten til fjørfe og stekt kjøtt.
Druer er også glimrende som godbit til barn, gravide, syke og gamle.
LES OGSÅ:
Men selv om vi regner druer som aldri så sunne for mennesker, kan både druer og rosiner være livsfarlig for hunder.
Dette skyldes at mage- og fordøyelsessystemet hos hunder er bygd opp slik at de ikke klarer å fordøye druer og rosiner. Frukten blir liggende som en klump i magen, og kan være farlig for dyret.
Over 5000 år gammel
Druer har vært kjent i over 5000 år og er en av de eldste fruktene vi kjenner til. Drueplanten er opprinnelig fra Asia, men dyrkes i dag i store deler av verden.
Det finnes tusenvis av druesorter, og man skiller oftest mellom grønne, røde og blå druer, og mellom borddruer og vindruer. Smak, størrelse og konsistens varierer etter sort.
Mest går til vin
Steinene i druer inneholder, i likhet med skallet, et stoff kalt tannin. Tannin er en garvesyre og fungerer som konserveringsmiddel i rødvinsproduksjon.
Omkring 10 prosent av alle druer som høstes går til å spise naturell, mens hele 80 prosent går til vin- og brennevinsproduksjon.
De resterende 10 prosentene går til rosiner, saft og hermetikk.
LES OGSÅ: