Hopp til innhold

Derfor bør du spise druer

Druer er reine helsebomben.

Druer
Foto: ScanStockPhoto

Du har kanskje ikke tenkt over det, men druer har mange helsebringende effekter - og det er all grunn til å stappe i seg den søte frukten.

Senke blodtrykket

Druer bekjemper kreftfremkallende stoffer, lindrer symptomer på leddgikt og kan senke blodtrykket.

LES OGSÅ: Beviset du har ventet på

LES OGSÅ: Ti steg til et bedre immunforsvar

Dessuten skal frukten hjelpe mot urinveislidelser, for druer har en vanndrivende, utrensende og avførende effekt. Frukten øker utskillelsen av urinsyre og stimulerer leverfunksjonen og utskillelsen av galle.

De blå druene er rike på bioflavonider, som gjør godt for hjertet og blodsirkulasjonen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

Og ikke nok med det, kaldpressede druekjerner er rike på flerumettede fettsyrer og har også en positiv effekt på hjertet og kretsløpet.

Livsfarlig for hunder

Druer kan brukes til mye; de kan spises naturell, brukes i fruktsalat, til ost, eller dessert. Dessuten passer frukten til fjørfe og stekt kjøtt.

Druer er også glimrende som godbit til barn, gravide, syke og gamle.

LES OGSÅ: Frukt i pausen

Men selv om vi regner druer som aldri så sunne for mennesker, kan både druer og rosiner være livsfarlig for hunder.

Dette skyldes at mage- og fordøyelsessystemet hos hunder er bygd opp slik at de ikke klarer å fordøye druer og rosiner. Frukten blir liggende som en klump i magen, og kan være farlig for dyret.

Over 5000 år gammel

Druer har vært kjent i over 5000 år og er en av de eldste fruktene vi kjenner til. Drueplanten er opprinnelig fra Asia, men dyrkes i dag i store deler av verden.

Det finnes tusenvis av druesorter, og man skiller oftest mellom grønne, røde og blå druer, og mellom borddruer og vindruer. Smak, størrelse og konsistens varierer etter sort.

Druer, vin

Mesteparten av verdens drueproduksjon går til fremstilling av vin.

Foto: ScanStockPhoto

Mest går til vin

Steinene i druer inneholder, i likhet med skallet, et stoff kalt tannin. Tannin er en garvesyre og fungerer som konserveringsmiddel i rødvinsproduksjon.

Omkring 10 prosent av alle druer som høstes går til å spise naturell, mens hele 80 prosent går til vin- og brennevinsproduksjon.

De resterende 10 prosentene går til rosiner, saft og hermetikk.

LES OGSÅ: Det sunne snackset

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)