Hopp til innhold

Derfor bør du spise champignon

Den viser seg nemlig å kunne være rene supersoppen.

Sopp

– Det er faktisk ganske utrolig. Men når champignoner utsettes for ultrafiolett lys danner de naturlig D-vitamin i store mengder – selv etter at de er høstet, sier lektor Hanne L. Kristensen ved Aarhus Universitet.

Foto: Colourbox

Den norske sommeren har til nå vært skuffende i store deler av landet.

Solen er en viktig kilde til D-vitamin, som vi blant annet trenger for å holde beinbygningen sterk.

For lite D-vitamin kan føre til beinskjørhet, og vi nordmenn får på generelt grunnlag ikke nok av dette vitaminet. Dagsbehovet for vitamin D er cirka 5 mikrogram, sånn omtrent en liten skje med tran.

I vårt vinterland er det derfor viktig å ha andre D-vitaminkilder enn solen. Tran og fet fisk er kjente kilder, men nå ser det ut til at det også har dukket opp et annet alternativ.

En D-vitaminbombe

Champignonen ser beskjeden ut, men med riktig behandling kan den bli rene supersoppen.

Ifølge Videnskab.dk har nemlig danske forskere oppdaget at om champignon får bittelitt ultrafiolett stråling i vekstfasen så blir den en D-vitaminbombe.

Ultrafiolett stråling kommer fra solen, eller kan også lett skapes kunstig.

D-vitamin finnes naturlig i animalske matprodukter som melk, ost, kjøtt og fisk, men ikke i planter. Sopp er derfor den eneste ikke-animalske kilde til D-vitamin i mat. Akkurat nå er det masse sopp i de norske skogene.

– Det er faktisk ganske utrolig. Men når champignoner utsettes for ultrafiolett lys danner de naturlig D-vitamin i store mengder – selv etter at de er høstet. Det kan gavne danske forbrukere i vintermånedene, når vi lett får underskudd av det viktige vitaminet, sier leder av forskningsprosjektet, lektor Hanne L. Kristensen ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Hun har undersøkt effekten av UV-lys på champignoner sammen med Skandinavias største champignonprodusent, Egehøj Champignon AS og det danske Fødevareinstituttet, som jobber med matkunnskap og –sikkerhet.

Et par minutter er nok

Forsøkene viste at det var en helt klar sammenheng mellom dosen UV-lys soppen fikk og mengden av D-vitamin som ble dannet.

Både vanlig sollys og kunstig UV-lys gir denne effekten. Det var imidlertid viktig at champignonene ble høstet kost til etter at de ble utsatt for UV-lyset. Soppen vokser så fort at mengden vitaminer raskt blir tynnet ut.

Selv etter at soppen er høstet kan den proppes med D-vitamin.

– Det er bare å belyse dem med UV-stråler i et par minutter rett etter at de er plukket, sier Hanne L. Kristensen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)