NRK Meny
Normal

Derfor bør du ikke kaste disse posene

Innholdet i silikagelposer absorberer fukt og kan komme til nytte både i hjemmet, i bilen og på reise.

Silikagel

FOREBYGGER FUKT: Silikagel brukes sammen med varer og produkter som sendes over lange avstander.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Mathieus Veulmans

Mathieu Veulemans er seksjonsleder ved produkttilsynseksjonen i Miljødirektoratet.

Foto: Miljødirektoratet

Sett disse små posene før? Kjøper du vesker, klær, koffert, sko eller produkter av jern er det ofte en pose eller to med silikagel med i emballasjen.

– Innholdet i de små hvite posene absorberer fukt. Det reduserer risikoen for at det dannes rust, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder ved produkttilsynseksjonen i Miljødirektoratet.

Han forteller at silikagel oftest brukes sammen med varer og produkter som sendes over lange avstander.

– Grunnen til det er at det kan oppstå fuktskader på grunn av fuktig klima i produksjonslandet og temperaturforskjeller under transporten, opplyser Veulemans.

Utallige bruksmåter

Daily Mail tipser om flere måter du kan gjenbruke de små hvite posene på. Her er noen av bruksområdene:

 • Tørking av blomster
 • Holde sølv skinnende
 • Beskytte fotografier
 • Hindre lukt i våte klær
 • Tørking av mobiltelefon
 • Fjerne lukt fra gamle bøker
 • Oppbevaring av frø
 • Tørke undervannskamera
 • Beskytte kameraer og linser
 • Forhindre kondens inne i bilen
 • Bevaring av smykker, metall og sølvtøy
 • Bruk posene i bagasjen på lange reiser
Slikagel bruksområder

GYMBAG: Silikagel kan hindre lukt i fuktige klær og svette sko.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Mange foreldre bekymrer seg

Lise Ringstad

Lise Ringstad er seniorrådgiver i avdeling for giftinformasjon ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

I posen er det små harde kuler. For små barn er dette spennende og mange lar seg friste til å smake på kulene. I fjor fikk Giftinformasjonen 244 henvendelser angående akutt eksponering for silikagelposer.

– Det vil si litt hyppigere enn annenhver dag. Mange foreldre bekymrer seg fordi det står «do not eat» på posen. Som regel gjelder henvendelsene barn som smaker på posene de finner i skoesker, jakkelommer eller lignende. Barna åpner som regel posene og spiser noen av de små, harde kulene som er inni, sier Lise Ringstad, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

Ifølge Giftinformasjonen tas ikke silikagel opp i kroppen. Innholdet regnes som ufarlig, og det er ikke nødvendig med behandling.

– Beskjeden foreldre da får er «ta det med ro, dette går bra». Ingen tiltak er nødvendig og kulene vil komme ut igjen uten dramatikk, opplyser Ringstad.

– Kan inneholde koboltklorid

Hun legger til at enkelte poser med silikagel inneholder blå koboltklorid, som skifter farge til rosa hvis de har tatt til seg fuktighet.

– Kolboltklorid i seg selv kan medføre forgiftninger, men mengden i en silikagelpose er for liten til å kunne gi forgiftninger, i verste fall kan barnet få kvalme og oppkast, sier Ringstad.

Du kan ikke se utenpå posen om kulene er hvite eller blå - og dermed heller ikke om de inneholder koboltklorid eller ei. Det finnes også andre tørremidler på markedet, selv om den vanligste er silikagelen.

– Hvis du er i tvil om hvilken type tørremiddel det er i posen og et barn har fått i seg noen kuler, bør du kontakte giftinformasjonen for råd.

Skal du først kaste silikagelposene, er det «vanlig» søppel som gjelder.

– Silikagel er ikke et fareklassifisert stoff og posene skal kastes i restavfallet, opplyser Veulemans i Miljødirektoratet.

Silikagel

FRISTENDE KULER: I fjor fikk Giftinformasjonen 244 henvendelser angående akutt eksponering for silikagelposer.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.