Derfor bør du ha sex

Det er mange grunner til at sex er sunt.

Sex, kvinne
Foto: lev dolgachov

I vinterhalvåret er det mye som går på lavbluss, og for mange kommer sexlivet ganske langt ned på "orke-lista".

Men det er mange grunner til å finne tilbake til sex-lysten, for et godt og aktivt sexliv kan være glimrende medisin mot blant annet depresjon, trøtthet og dårlig stemning.

LES OGSÅ: Sex-problem?

God trening

Dessuten kan sex være en utmerket måte å trene på. Visste du at sex med moderat fysisk aktivitet gjør at du forbrenner like mange kalorier som når du jogger?

I tillegg fører spenningsutladningen etter sex til at stresshormonet kortisol får mindre spillerom. Og alle vet at mindre stress, gir bedre helse.

Når du har sex hyppig, øker produksjonen av celler som er viktige for immunforsvaret.

Blodgjennomstrømmingen øker også når du har sex regelmessig. Og ifølge statistikkene har seksuelt aktive færre hjerteinfarkt enn de som ikke har sex.

Par, kjærlighet, samliv

- Sett sexlivet på timeplanen, sier familieterapeut.

Foto: lev dolgachov

Sover bedre

Samtidig gjør god sex slik at du fokuserer mer på partnerens og din egen nytelse. Begge sover bedre - mannen blir trøtt minutter etter en hyrdestund, mens kvinnen blir søvning etter omkring en halvtime.

Ikke nok med det, god sex utløser samhørighetshormonet oksytosin. Det fører til at du og partneren kommer nærmere hverandre både fysisk og emosjonelt.

I tillegg kan sex gjøre deg mer fornøyd - for er det positiv helseeffekt å føle at de blir begjært og sett av partneren.

LES OGSÅ: Advarer mot intimbarbering

Kjappis piffer opp

Kroppen vår trenger jevnlige påminnelser om hvor godt det kan være å ha sex.

- Akkurat som med vanlig trening er det lett å bli tiltaksløs jo lengre det går mellom sex-øktene, sier familieterapeut Eva Mohn til NRK.

- I likehet med annen trening må dere starte i det små. Sett sexlivet på timeplanen og en kjappis i ny og ne kan være med på å piffe opp samlivet, sier Mohn.

LES OGSÅ: Lite sex? Få hjelp her!

LES OGSÅ: Slutt på sex i forholdet

Bygg opp spenning

Spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland anbefaler par som har sjelden sex om å tenke på hvorfor det er slik. Kommunikasjon er alfa og omega i et forhold, ifølge spesialisten.

- Og så må dere tenke seksuelt. Sett av tid til hverandre og bli enige når dere vil begynne å elske igjen. Begynn gjerne med en felles dusj, sier Wiede Aasland.

- Legg dere på sengen og stryk hverandre over ryggen. Kjæl og kos med hele kroppen, unntatt kjønnsorganene. Da bygger dere opp den seksuelle spenningen og lysten kommer sannsynligvis underveis, sier hun.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)