Hopp til innhold

Derfor blir du syk av å fly

Dersom du blir syk på flyturen er det ikke ventilasjonsanlegget som har skylda. Selv to rader unna en syk person er du innenfor hans eller hennes smitteradius.

På fly

Når man sitter tett, kan smitte begrenses ved å hoste og nyse i lommetørkle eller armkrok.

Foto: colourbox.com

Bjørn Iversen

Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, anbefaler å bruke Antibac på reise.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

Dersom du sitter innenfor to rader fra en smittsomt syk person, øker sjansen med at du selv blir syk med 3,5 prosent. Sitt innenfor to seter – og sjansene øker med nesten 8 prosent.

Det fant australske forskere da de undersøkte spredningen av svineinfluensaen på fly i 2009, ifølge magasinet Time.

– Flyselskaper kan avvise syke

– Både kikhoste, tuberkulose, influensa og vanlig forkjølelse smitter ved dråpesmitte i luften. Er man syk bør man derfor hoste og nyse i lommetørkle eller armkrok, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen til NRK.no.

– Smittsomme utslettsykdommer, som meslinger og vannkopper kan smitte via luft over lenger avstander, sier han.

Ved denne typen sykdommer bør du derfor holde deg hjemme. Har du smittsom lungetuberkulose eller kikhoste skal du heller ikke fly. Flyselskaper kan nekte alvorlig syke personer å bli med.

Mest vanlig forkjølelse

Dersom smittsom lungetuberkulose oppdages under eller etter en lenger flyvning, kontaktes personene som har sittet på samme rad eller to rader foran eller bak den syke og bes om å oppsøke lege for en sjekk.

Under Pandemien (SARS) innførte enkelte lands myndigheter og flyselskaper tiltak, som temperaturmåling, for å sjekke om folk var syke før de gikk om bord.

– Dette har liten effekt siden folk kan bli syke etter at de er gått om bord, sier Iversen.

– Heldigvis dreier det seg som oftest om helt vanlige forkjølelser når folk hoster og nyser på fly, sier han.

– Bruk Antibac

Dråper med smitte kan fraktes med luftstrømmene inne i flyet, men disse har endret seg, så luften nå beveger seg lokalt - ikke gjennom hele kabinen som tidligere. Og smitten stoppes i ventilasjonsanleggets filter på moderne fly.

Sykdommer kan også overføres via dørhåndtak og liknende, men virus er heldigvis ikke veldig levedyktige utenfor kroppen, ifølge overlegen.

– Virus kan leve i alt fra noen minutter og timer til dager, i ekstreme tilfeller, avhengig av temperatur og fuktighet, sier han.

– Du kan beskytte deg med håndsprit, for eksempel Antibac; det er veldig lurt å ha med på reise. Alt du tar på har du med deg videre og putter i munnen hvis du spiser med hendene.

– Den syke må ta hensyn

Hva med munnbind?

– Munnbind har ingen dokumentert effekt på smittsom sykdom ute blant folk. Med ikke kyndig bruk, kan det snarere gjøre vondt verre. Du vil bli gående og rette på det med skitne hender, sier Iversen.

– Sitter du nærme en syk person på fly, bør du heller be om å bli flyttet. Med det er i grunnen den syke som må vise hensyn og forsøke å stoppe skyen av dråpesmitte som kommer ut av munn og nese ved hosting og nysing.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)