NRK Meny
Normal

Derfor føler du deg ille dagen derpå

Alkohol er gift for kroppen, og fører ofte til at du føler deg dårlig dagen derpå.

Fyllesyk

Mange bor rundt toalettringen dagen derpå.

Bakfull, klein, fyllesyk, redusert, fysen eller ubrukelig – kjært barn har mange navn.

Men hvorfor er det alt så ille dagen etter en fyllekule?

Folkehelseinstituttet (FHI) har følgende forklaring: Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet.

Dagen derpå vil hjernen slite med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen – en slags abstinens. Det gir den klassiske bakrusfølelsen, ifølge FHI.

Sjekk hvor høy promille du hadde i går med promillekalkulatoren.

Prøver å forklare bakrusen

Ole André Sivertsen

Kroppens organer krymper når det ikke er like mye vann i dem, sier Ole André Sivertsen.

Foto: Privat

Naturviteren og formidleren Ole André Sivertsen ga i fjor ut boken «Bakrus», som er basert på vitenskapelig forskning.

– Alkohol fører til hodepine, kvalme, slapphet, angst og konsentrasjonsproblemer. Men det er også det viktigste skillet mellom det som skjer med nervesystemet som sitter i hodet, og det kroppen må ta for å bryte ned gift, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt fyllesyken

Topplokket jobber på høygir

Alt det du drakk på julebordet eller festen har gjort at nervesystemet og tankesystemet sakte, men sikkert sløves ned.

Det som preges først er de sosiale evnene dine og evnen til å være logisk og rasjonell.

– I stedet for en balansert hjerne som vurderer alle innfall og følelser opp mot om de er smarte valg, preges etter hvert tankene og handlingene dine av de mer primitive delene av hjernen som styrer følelser, forklarer han.

Det er ikke alltid at dette fører noe godt med seg.

– Etter hvert som promillen øker, sløves mer og mer av tankevirksomheten, og for å sette det på spissen – til slutt sitter du igjen med kun puls, pust og brekningsfunksjonen, legger han til.

LES OGSÅ: – Du blir ikke fin av øl og vin

Jobber med likevekt

Kroppen gjør det den kan for å kvikke opp nervesystemet igjen, og få det i likevekt.

Problemene oppstår når alkoholen brytes ned. Da forskyver likevekten seg igjen, for nå går alt på full gass.

– Alle sanseinntrykk føles kjempesterke. Du er overfølsom for lys, lyd og bråk. Angstsenteret jobber på full pinne. Hukommelse gjør hva den kan for å huske detaljer fra dagen før, og du har sovet dårlig, sier forfatteren.

Vanligvis hviler hjernen når du sover, men etter en fyllekule har den spunnet som en harddisk på full pupp hele natten.

Du er frynsete på alle måter, og helt utslitt. Du kan selvsagt drikke noe med alkohol igjen for å dope ned nervene igjen. Sånn sett hjelper alkohol dagen derpå, men du utsetter jo bare problemet.

– Jeg anbefaler ingen å fortsette å drikke dagen derpå, for du kan fort komme inn i en ond sirkel. Men rent nevrologisk kan det hjelpe de gangene du har det skikkelig ille, opplyser Sivertsen.

LES OGSÅ: Fyllesyke kan bli historie

Symptomer

Årsakene til symptomene når du er fyllesyk

Alkoholens påvirkning medfører:

Utvidede blodårer

Økt
mengde prostaglandiner

De-
hydrering

Søvn-
mangel

Tørre/
irriterte slimhinner

Mangel på salter og energi

Hista-
miner
etter allergiske reaksjoner

Røde
øyne

Ja

Nei

Ja

Ja

Nei

Nei

Ja

Hjertebank

Ja

Nei

Ja

Ja

Nei

Ja

Nei

Kviser

Nei

Ja

Nei

Nei

Nei

Nei

Nei

Hodepine og verk i kroppen

Nei

Ja

Ja

Ja

Nei

Ja

Ja

Kvalme

Nei

Ja

Nei

Nei

Ja

Ja

Nei

Halsbrann/
sure oppstøt

Nei

Nei

Nei

Nei

Ja

Nei

Nei

Oppkast

Nei

Nei

Nei

Nei

Ja

Nei

Nei

Dårlig ånde

Nei

Nei

Ja

Nei

Ja

Nei

Nei

Slapphet

Nei

Nei

Ja

Ja

Nei

Ja

Nei

Trøtthet

Nei

Nei

Nei

Ja

Nei

Nei

Nei

Kile: Ole André Sivertsen

LES OGSÅ: Kvinner blir mest fyllesyke

Sliter med giftstoffer

I kroppen har du flere mekanismer som er ganske ille.

Når etanolen brytes ned dannes det et datterprodukt kalt acetaldehyd som er langt mer giftig for kroppen enn alkohol. Spesielt hvis du har hatt veldig høy promille kan du slite med ettervirkningene av dette stoffet.

Cellene i kroppen blir stresset av å bryte med giftstoffene, noe som er med på å skape smerter og generell følelse av å være uvel.

– Stoffet vasopressin regulerer nyrenes aktivitet og utskillelsen av væske til urin. Alkohol hemmer utskillelsen av vasopressin, og nyrene skiller dermed ut altfor mye væske fra blodbanene. Da blir det fort kø på toalettet, påpeker Sivertsen.

Bortsett fra hyppige toalettbesøk samme kveld, merker vi ellers ikke så mye til denne effekten fordi vi fremdeles drikker og ikke føler at vi er tørste.

– Men prosessen fortsetter utover natta så lenge det er alkohol i kroppen og gjør oss dehydrerte, legger han til.

LES OGSÅ: Ekstra klein av brunt brennevin

LES OGSÅ: Kaffe gjør deg ikke edru

Dehydreringen forverrer

Dehydrering er Ikke bra for kroppen.

Energien i kroppen går kraftig ned uten salter og vann.

– Organene i kroppen krymper dessuten når det ikke er like mye vann i dem. Dette skjer også med hjernen, noe som fører til smertefullt strekk i hinna som fester hjernen til hodeskallen. Dette igjen fører til hevelser og forsterkede smerter i hjernehinna, ramser han opp.

Noe som gjør dette ekstra vondt, er stoffet prostaglandin.

– Prostaglandin skilles ut i kroppen når cellene er stresset eller litt betent. Det skaper som sagt hevelser og ekstra smerte, og i magesekken vil de bidra i irriterte slimhinner og føre til kvalme. Generelt bidrar prostaglandinene til følelsen av å være støl og øm i kroppen og ikke minst du får mer av denne infernalske hodepinen, avslutter Ole André Sivertsen.

LES OGSÅ: Kom bakrusen i forkjøpet

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.