Deppa når det går mot vår?

I så fall er du ikke alene. Antall personer som lider av angst og depresjon er størst om våren.

Ensomhet
Foto: Scanstockphoto

Forekomsten av kombinasjonen angst og depresjon er høyest i april, mai og oktober.

En norsk studie har undersøkt de månedlige variasjonene av angst og depresjon, samt kominbasjonen av disse to lidelsene.

LES OGSÅ: Flest depresjoner i 40-års alderen

Menn spesielt utsatt

Fortvilelse (Illustrasjon)
Foto: AccuSoft Inc

Selvmordsfaren er dermed ekstra høy i april, mai og oktober, og da særlig hos menn.

Forskerne fant at sammenhengen mellom de selvrapporterte tilfellene av angst og depresjon var størst hos menn, og oppfordrer derfor helsevesenet til å være oppmerksomme på dette.

- Å identifisere og behandle risikopersoner, kan influere på antall selvmord, konkluderer studien i følge Dagens Medisin .

LES OGSÅ: - Depresjon gir verst helse

Hunt-undersøkelsen

Forskerne fant også at det var en sammenheng mellom de månedlige variasjonene i selvmordstilfeller og samsykeligheten av angst og depresjon.

Det er forskere ved NTNU, Universitetet i Bergen, St. Olavs Hospital i Trondheim og Rikshospitalet som står bak studien. Vel 70.000 personer fra Hunt-undersøkelsen har vurdert sin egen helse i forhold til angst og depresjon.

Samtidig inkluderte forskerne alle selvmordstilfeller mellom 1969 og 1996 - 10.670 menn og 3833 kvinner.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

Ensomhet
Foto: lev dolgachov

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)