Denne maten må du smake

Er du nysgjerrig på nordisk mat, kommer du ikke utenom syltelabber, salt lakris og fylte sjøpapegøyer. Her er noen nordiske retter du bør prøve.

Nordisk mat

Øllebrød, tang og rødgrøt er nordiske klassikere. Men kanskje ikke like kjent i nabolandene.

Foto: ColourBox (montasje)

Den danske avisa Politiken har funnet fram til de 50 viktigste rettene og matvarene som alle med interesse for matkultur og kokekunst i de nordiske nabolandene bør kjenne til.

Syltelabber er delikat mat for enkelte

Syltelabber framheves som en norsk delikatesse andre i Norden bør smake på.

Foto: Tormod Flem Vegge / NRK

Pinnekjøtt, bacalao, syltelabber, fenalår og vafler med brunost er blant de norske bidragene.

Dette er delikatesser som alle dannede matmennesker i Norden bør stifte bekjentskap med, ifølge matredaksjonen i den danske avisa.

Her er noen av de nordiske høydepunktene:

Danmark

 • Rødgrød med fløde
  Ikke bare en utfordring for alle som skal lære dansk språk, men også en klassisk dessertgrøt laget av bær og servert med mye fløte. Landets søte nasjonalrett?
 • Grindhval
  Folk på Færøyene elsker den saltede biffen av grindhval, med spekk og brun saus. Men denne gamle tradisjonen er ikke like populær andre steder, fordi hvalene drives på land i store flokker av folk i småbåter som slakter dem med spyd i et blodig og kontroversielt opptrinn.
 • Øllebrød
  Enklere kan det nesten ikke bli. Øl blandet med rester av rugbrød er danskenes måte å utnytte rester på. Servert med fløte eller melk smaker det slett ikke verst.
 • Honningsirup
  Likør laget på snaps blandet med oppvarmet honning. Stammer fra Bornholm.
 • Ræstur fiskur
  Halvtørket og vellagret fisk som har begynt å gjære. Spises kokt sammen med sterk gjæret fett fra fåretarmer. Fra Færøyene.
 • Dyrlegens nattmat
  Klassisk rugsmørbrød med leverpostei, fett, sky, salt kjøtt og løkringer. Oppkalt etter en dyrlege som på 1920-tallet inntok delikatessen hver dag på sin stamkafé.
 • Fylte sjøpapegøyer
  Fuglene fylles med rosiner og søt kakedeig. Også denne retten stammer fra Færøyene.

Finn nordiske oppskrifter på NRK.no/mat

Island

 • Hestebiff
  Hestekjøttet har alltid vært viktig i det islandske kjøkkenet, ikke minst i trangere tider. Hest og føll er fortsatt lett tilgjengelig i butikkene på Island, og er utgangspunkt for populære retter. Biffen er manges favoritt.
 • Sól
  Tørket tang, også kalt sól. Skal være noe av den sunneste snacksen du kan spise. Populær på Island, så smaken er ikke uinteressant.
 • Brente fårehoder
  Hodene svis av med gassbrenner, og forkullet kjøtt fjernes. Deretter er det bare å sette tennene i kinn, hud, tunge og eventuelt øynene. En delikatesse på sagaøya, lett tilgjengelig i supermarkedene.

LES OGSÅ: Sunn mat fra Puls

Sverige

 • Kjøttboller
  En svensk klassiker. Köttbullarna med brun saus, potetmos og tyttebærsyltetøy er også blitt populære internasjonalt etter at IKEA lanserte dem på verdensmarkedet.
 • Kaviar på tube
  Opprinnelig et svensk produkt, med torskerogn, potetsalat og tomatpuré som hovedingredienser. I dag nesten like vanlig i Norge, men svenskene har flere smaksvarianter. Kanskje kaviar med banansmak kunne friste?
 • Janssons fristelse
  Enkelt å lage, men smakfullt og mettende. Ansjos, poteter, løk og fløte ovnsstekes lagvis i en ildfast form. Gratengen er trolig oppkalt etter den matglade operasangeren Pelle Janzon fra midten av 1800-tallet.
 • Surströmming
  Illeluktende boksemat som ikke bør åpnes innendørs! Retten består av gjæret østersjøsild servert med kokte poteter (helst mandelpotet) og løk. Varierende tilbehør avhengig av region og personlig smak. Kan også gjæres på egen hånd av den som behersker teknikken.
 • Dillkokt kreps
  Ingen svensk sensommer uten krepselag med snaps, drikkeviser og papirhatter. Krepsen kokes i en salt lake av vann med dill. Nytes kald.

LES OGSÅ:
Test dine matvaner!

Lure matpakker hele året

Begynn et nytt middagsliv

Finland

 • Salt lakris
  Lakris er vanligvis saltet med natriumklorid. Men i den finske er det ammoniumklorid som gjelder. Finnes i mange former og størrelser, og er berømt langt utenfor landets grenser.
 • Piroger
  Frityrstekte deigpakker med ris, løk og hakket kjøtt. Vanlig overalt i finske kaféer og boder. Spises lunkne.
 • Vorschmack
  Klassisk polskinspirert gryterett med okse- og lammekjøtt, sild og ansjos, tomater og hvitløk. Nytes med smetana (finsk variant av creme fraiche), sylteagurk og rødbeter. Se heller ikke bort fra at mange finner skyller det hele ned med brennevin.
 • Muikku
  Stekt småfisk, selges som snacks på finske gater og markeder. Kan minne om portugisernes stekte sardiner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.