Den danske avisa Politiken har funnet fram til de 50 viktigste rettene og matvarene som alle med interesse for matkultur og kokekunst i de nordiske nabolandene bør kjenne til.
Pinnekjøtt, bacalao, syltelabber, fenalår og vafler med brunost er blant de norske bidragene.
Dette er delikatesser som alle dannede matmennesker i Norden bør stifte bekjentskap med, ifølge matredaksjonen i den danske avisa.
Her er noen av de nordiske høydepunktene:
Danmark
- Rødgrød med fløde
Ikke bare en utfordring for alle som skal lære dansk språk, men også en klassisk dessertgrøt laget av bær og servert med mye fløte. Landets søte nasjonalrett?
- Grindhval
Folk på Færøyene elsker den saltede biffen av grindhval, med spekk og brun saus. Men denne gamle tradisjonen er ikke like populær andre steder, fordi hvalene drives på land i store flokker av folk i småbåter som slakter dem med spyd i et blodig og kontroversielt opptrinn. - Øllebrød
Enklere kan det nesten ikke bli. Øl blandet med rester av rugbrød er danskenes måte å utnytte rester på. Servert med fløte eller melk smaker det slett ikke verst. - Honningsirup
Likør laget på snaps blandet med oppvarmet honning. Stammer fra Bornholm. - Ræstur fiskur
Halvtørket og vellagret fisk som har begynt å gjære. Spises kokt sammen med sterk gjæret fett fra fåretarmer. Fra Færøyene. - Dyrlegens nattmat
Klassisk rugsmørbrød med leverpostei, fett, sky, salt kjøtt og løkringer. Oppkalt etter en dyrlege som på 1920-tallet inntok delikatessen hver dag på sin stamkafé. - Fylte sjøpapegøyer
Fuglene fylles med rosiner og søt kakedeig. Også denne retten stammer fra Færøyene.
Finn nordiske oppskrifter på NRK.no/mat
Island
- Hestebiff
Hestekjøttet har alltid vært viktig i det islandske kjøkkenet, ikke minst i trangere tider. Hest og føll er fortsatt lett tilgjengelig i butikkene på Island, og er utgangspunkt for populære retter. Biffen er manges favoritt. - Sól
Tørket tang, også kalt sól. Skal være noe av den sunneste snacksen du kan spise. Populær på Island, så smaken er ikke uinteressant. - Brente fårehoder
Hodene svis av med gassbrenner, og forkullet kjøtt fjernes. Deretter er det bare å sette tennene i kinn, hud, tunge og eventuelt øynene. En delikatesse på sagaøya, lett tilgjengelig i supermarkedene.
Sverige
- Kjøttboller
En svensk klassiker. Köttbullarna med brun saus, potetmos og tyttebærsyltetøy er også blitt populære internasjonalt etter at IKEA lanserte dem på verdensmarkedet. - Kaviar på tube
Opprinnelig et svensk produkt, med torskerogn, potetsalat og tomatpuré som hovedingredienser. I dag nesten like vanlig i Norge, men svenskene har flere smaksvarianter. Kanskje kaviar med banansmak kunne friste? - Janssons fristelse
Enkelt å lage, men smakfullt og mettende. Ansjos, poteter, løk og fløte ovnsstekes lagvis i en ildfast form. Gratengen er trolig oppkalt etter den matglade operasangeren Pelle Janzon fra midten av 1800-tallet. - Surströmming
Illeluktende boksemat som ikke bør åpnes innendørs! Retten består av gjæret østersjøsild servert med kokte poteter (helst mandelpotet) og løk. Varierende tilbehør avhengig av region og personlig smak. Kan også gjæres på egen hånd av den som behersker teknikken. - Dillkokt kreps
Ingen svensk sensommer uten krepselag med snaps, drikkeviser og papirhatter. Krepsen kokes i en salt lake av vann med dill. Nytes kald.
LES OGSÅ:
Finland
- Salt lakris
Lakris er vanligvis saltet med natriumklorid. Men i den finske er det ammoniumklorid som gjelder. Finnes i mange former og størrelser, og er berømt langt utenfor landets grenser. - Piroger
Frityrstekte deigpakker med ris, løk og hakket kjøtt. Vanlig overalt i finske kaféer og boder. Spises lunkne. - Vorschmack
Klassisk polskinspirert gryterett med okse- og lammekjøtt, sild og ansjos, tomater og hvitløk. Nytes med smetana (finsk variant av creme fraiche), sylteagurk og rødbeter. Se heller ikke bort fra at mange finner skyller det hele ned med brennevin. - Muikku
Stekt småfisk, selges som snacks på finske gater og markeder. Kan minne om portugisernes stekte sardiner.