Denne tannbørsten er best i test

Mange tannbørster ser helt like ut. Likevel er det stor forskjell i hvor rent de gjør.

Jordan tannbørste

Jordans Clinic Gum Protector var testens vinner.

Foto: Hanne Tungen / NRK

I butikkhyllene og på apoteket finner du flere tannbørster som alle lover å gjøre tennene dine hvite, rene og bakteriefrie.

Men ikke alle tannbørstene holder helt hva de lover, viser en ny undersøkelse publisert i svenske Testfakta.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på oppdrag fra Testfakta utført to tester på ti vanlige, myke tannbørster for å se hvem som holdt lengst.

Tannbørstene bør som kjent ikke være for harde. Da kan man lett skade tannkjøttet.

Gjennomgikk to tester

I den første testen ble tannbørstene utsatt for slitasje, og her klarte stort sett alle tannbørstene seg bra.

Halvparten av børstene var i hovedsak upåvirket av å ha blitt dratt frem og tilbake over en ståltråd på en frostet glassplate.

– Tannbørstene tålte ganske mye, sier Erika Callsen, ingeniør hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitutet til Testfakta.se.

Men i den andre testen, som gikk på rengjøring, var det store forskjeller. Her skulle tannbørstene blant annet fjerne inntørket egg og fargestoffer på frostede glassplater.

Aquafresh testtaperen

Resultatet viste at Aquafreshs børste la igjen hele 40 prosent av belegget, mens testvinneren fra Jordan gjorde nesten helt rent.

Etter det NRK.no kjenner til, er Aquafresh tannbørster ikke lenger tilgjengelig i Norge, men produktet kan kjøpes i Sverige.

To tannbørster som man i tillegg får tak i på svenske apotek og en tannbørste som ICA produserer selv, nådde heller ikke helt opp når det gjelder rengjøring.

Colgate tannbørste

Colgate Max Fresh tok i likhet med Jordans tannbørste bort 95 prosent av belegget. I slitestyrke nådde den imidlertid ikke helt opp.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Men ved siden av Jordans tannbørste, var det imidlertid to andre tannbørster som tok bort nesten alt av belegget, deriblant Colgate Max Fresh, og ytterligere tre som gjorde en nesten like bra jobb.

– I munnen tørker jo ikke maten inn på tennene, men vi gjorde det på denne måten for å utfordre tannbørstene, forklarer Callsen om testmetoden.

– Vi testet også hver tannbørste på samme måte, sier hun.

NRK.no lyktes ikke, etter flere henvendelser, å få en kommentar fra GlaxoSmithKline Norge som er importør av Aquafresh-produkter til Norge.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)