Pass deg for ny e-postsvindel

Utenlandske svindlere utgir seg å være fra Finn.no

Ikke fra Finn.no

Ved første øyekast kan det se ut som om denne e-posten er fra Finn.no. Det er den ikke - det er et forsøk på å lure kredittkortinformasjon ut av godtroende nordmenn.

Foto: NRK.no (montasje)

Flere nordmenn har i dag mottatt en e-post signert Finn.no Sikkerhet, der det oppfordres til å klikke på en lenke for å oppdatere kreditt og personopplysninger.

Problemet er at det slettes ikke er Finn.no som har sendt e-posten, men frekke svindlere som seiler under falskt flagg.

Lars Vinden

Lars Vinden, sikkerhetsansvarlig i Finn.no

Foto: Pressefoto / Finn.no

– Det er et svindelforsøk, sier Lars Vinden, ansvarlig for sikkerhet hos Finn.no.

Han kommer med følgende tips til alle som mottar slike henvendelser per e-post:

– Hverken vi eller andre seriøse firmaer vil be om kredittkort- eller sensitive personopplysninger per e-post. Får du slike henvendelser kan du alltid gå ut fra at det er et svindelforsøk, sier Vinden til NRK.no.

Har stanset nettsidene

Da Finn.nos sikkerhetsavdeling ble gjort oppmerksomme på svindelforsøket i dag tidlig, tok de affære med en gang.

– Vi har allerede stanset den falske nettsiden som e-posten peker til, sier Vinden.

Det betyr at dersom du nå klikker på lenken i e-posten skal du få opp en melding om at nettsiden er blokkert fordi siden er rapportert som en nettsvindel.

Vinden forklarer at saken nå blir anmeldt til politiet.

Oppsving av svindelforsøk i Norge

Det er ikke mange dager siden flere nordmenn mottok svindelhenvendelser fra noen som utga seg å være fra Norges største bank, DNB. Ifølge Vinden i Finn.no er slike henvendelser et økende problem.

– Det går i rykk og napp, men det er et stort problem. Dessverre er det lett å forfalske e-poster, og det er ikke mye vi kan gjøre for å stoppe det, uten å reagere når det først skjer, sier Vinden.

Han forklarer at Norge er spesielt utsatt for tiden.

– Trenden er økende i Norge. Slike phishingforsøk har vært svært vanlige i eksempelvis USA i mange år, og når folk der blir oppmerksomme på slike svindelforsøk, går svindlerne gjerne over til mer perifere land.

Sendes ut hver dag

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) bekrefter at det stadig kommer inn flere forsøk på å svindle nordmenn per e-post.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS

Foto: Ida Hjerkinn

– Det er et økende problem. Vi ser slike e-poster daglig, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS.

Problemet er ikke bare at det blir flere slike svindelforsøk, men at de begynner å blir mer og mer sofistikerte.

– Til å begynne med var slike e-poster skrevet på dårlig engelsk – så ble de skrevet på dårlig norsk. Nå er svindlerne blitt flinkere til å skrive norsk, og de er blitt enda mer utspekulerte, slik at flere lar seg friste, sier Tessem.

Han forklarer at mange av disse henvendelsene spiller på folks følelser.

De kobler seg gjerne opp mot store verdensbegivenheter, for eksempel katastrofer der de ber folk sende penger til nødhjelp. Slik spiller de på folks følelser, sier han.

Dette må du gjøre

Har du gått fem på og utlevert for eksempel kredittkortinformasjonen din, er det bare én ting å gjøre:

– Ring til banken din og sperr kredittkortet med en gang!, sier Tessem.

Har du utlevert passordet ditt, bør du skifte passord de stedene der dette er registrert.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.