NRK Meny
Normal

Den store mikrobølge-tabben

Mange bruker mikroovnen helt feil når de varmer opp mat, ifølge mateksperter. Se hvor lett du kan lage god mikromat.

Mikrobølgeovn

Blir maten tørr og brent i kantene når du varmer den i mikroen? Da bør du lære deg et par triks.

Foto: Kim Jansson / NRK

Putter du maten inn i mikrobølgeovnen, setter styrken på fullt og trykker på start? Da gjør du en av de store og vanligste tabbene, når du skal varme opp mat i mikrobølgeovnen, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Dagfinn Skipnes

Forsker Dagbjørn Skipnes i Nofima er ekspert på varmebehandling av mat. Klikk på bildet for større utgave.

Foto: Nofima

– Da får du en rask temperaturøkning på enkelte punkter på maten. Fordi evnen til å ta opp mikrobølger blir større på punktene som blir varme, skaper det en stor temperaturøkning enkelte steder, noe som kan føre til at maten blir brent, sier Nofima-forsker Dagbjørn Skipnes, til NRK.no.

Forskeren, som har varmebehandling av matvarer som fagområde, anbefaler derfor litt lavere temperatur over litt lengre tid, slik at varmen jevner seg ut.

Sett maten på tallerkenkanten

Temperaturen er riktignok ikke det eneste du skal tenke på når du varmer mat i mikroen. Matforsker Skipnes har også et par andre tips til hvordan mikromaten kan varmes best mulig.

– Bruk muligheten til å rotere maten. Mikrobølgene er nemlig ikke jevnt fordelt i ovnen, så det hjelper at maten går rundt, sier Skipnes.

Den roterende tallerkenen sørger også for at man unngår de brente skorpene.

Et annet tips er å ikke sette maten i midten av den roterende tallerkenen, for da er det ikke sikkert du får varmet opp alt like godt.

– Sett maten på kanten av tallerkenen, for da blir hele retten jevnere eksponert for mikrobølgene. Legger du maten på tallerkenen selv, bør du tenke på hvordan du legger den opp. Mat som blir fort varm, bør ikke ligge nærmest kanten, men nærmere midten, sier matforskeren.

Mikrooppvarmet mat

Setter du maten midt på den roterende tallerkenen i mikrobølgeovnen, blir ikke mikrobølgene jevnt fordelt i retten.

Foto: Kim Jansson / NRK

Egner seg ikke til alt

– Mikrobølgeovnen er ingen universalløsning som egner seg til alt. For eksempel er det flere ferdigmatprodusenter som anbefaler at produktene varmes opp i vannbad, noe som kan være en god måte å kontrollere oppvarmingen på, sier Skipnes, og legger til:

– Og vil du ha sprø matskorpe, er det vrient å bruke mikroen, men bedre å bruke ovnen, sier Skipnes.

Konklusjonen er derfor at hvis du ikke trenger stekeskorpe, og du vil at oppvarmingen skal gå fort, egner det seg å bruke mikroovnen.

Slik bruker du mikroen til tining

Ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som har skrevet mange bøker innen matfaget, sier det er enkelte matvarer hun ikke ville varmet opp i mikroen.

Åse Kringlebotn

Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt sier mikroen egner seg best til å tine opp mat.

Foto: Matprat.no

– Jeg ville ikke puttet bakverk i mikroen. Det blir ofte hardt inni og bløtt på overflaten. Og like etterpå blir overflaten tørr. Boller, brød, vafler og pannekaker, nei, det egner seg ikke i mikroen, sier Kringlebotn til NRK.no

Det den egner seg bedre til, er å tine opp frossen mat, ifølge Kringlebotn. Og da er det viktig å følge Nofimas råd om å ikke bruke for høy varme.

– Bruker du mikroen til å tine for eksempel et kjøttstykke eller kjøttdeig, må du være varsom, fordi det fort kan bli stekt på utsiden. Bruk heller lengre tid og eventuelt tinefunksjonen.

Mateksperten har også et tips hvordan du kan tine restemat fra fryseren på en best mulig måte.

– Når du skal fryse ned for eksempel en gryterett eller kjøttdeig, kan du putte maten i en pose, klemme ut luften, for så å klemme posen litt flat. Legg den på en dyp tallerken eller et glassfat med litt kanter, før du varmer den opp. Da vil den tine fortere i mikroen, og så er det lettere å unngå at den begynner å steke på overflaten, sier Kringlebotn.

Mattilsynet: – La maten hvile

Mattilsynet har også noen tips til hvordan mikrooppvarmet mat blir best mulig. Ifølge Mattilsynet er det viktig at maten får hvilepause etter at den er tatt ut av mikrobølgeovnen. På den måten blir maten best mulig, melder Mattilsynet gjennom Matportalen.no. Her er deres anbefalte oppskrift på oppvarming av mat:

1) Tin maten i mikrobølgeovnen.

2) La maten hvile like lenge som opptiningstiden.

3) Kok/tilbered maten i mikroovnen

4) La retten hvile en gang til, helt til varmen har fordelt seg i hele retten.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.