Hopp til innhold

Den aller siste skattesjekken

Fristen for å levere selvangivelsen med endringer går ut ved midnatt. Dette bør du sjekke før levering.

Penger

I kveld er aller siste mulighet til å få igjen penger på skatten.

Foto: Colourbox.com

Med bare noen få timer igjen til levering, renner tiden ut for å gjøre endringer i selvangivelsen.

All statistikk fra Skatteetaten tilsier at mange nordmenn har en hektisk kveld foran seg. De siste årene har et rush av selvangivelser blitt levert i løpet av de siste timene før fristen.

Høres dette kjent ut for deg? Da trenger du sikkert noen tips på veien. Her er hjelpen til deg som sliter med skattepapirene nå helt på tampen.

Be om utsettelse

Klarer du ikke få med alle opplysningene i tide, må du spørre om utsettelse.

Ifølge Skatteetaten skal det ikke være vanskelig å få utsettelse. Oppgi en god grunn, så får du mest sannsynlig litt ekstra tid på deg. Du kan søke om inntil én måneds utsettelse gjennom Altinn.no.

Som NRK.no tidligere har skrevet, vil en eventuell utsettelse sannsynligvis føre til forsinket skatteoppgjør. Likeledes vil kompliserte selvangivelser med mange endringer også ta tid for Skatteetaten å sjekke - dermed kan oppgjøret bli forsinket.

Første skatteoppgjør er 25. juni, deretter tar Skatteetaten «ferie» frem til siste del av juli. Nytt av året er at fra slutten av juli vil skatteoppgjøret bli sendt ut ukentlig.

For all del: Det viktigste du gjør er å sikre at opplysningene du sender inn er riktige. Det er verdt å vente litt ekstra på eventuelle skattepenger, enn å risikere at skattemyndighetene tar deg på fersken. Straffen kan nemlig svi kraftig på pungen.

Den siste sjekken

Noen tall er viktigere enn andre. Skattebetalerforeningen anbefaler for eksempel å se ekstra nøye på post 2.1. Dette er lønnsposten, og det er viktig at lønnen fra samtlige arbeidsgivere kommer med her.

– Lønnen blir rapportert fra så mange forskjellige mennesker og organisasjoner i Norge at det alltid er en risiko for at feil oppstår, derfor er det ekstra viktig å påse at denne er riktig, uttalte advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til NRK.no forrige uke.

Skattebetalerforeningen anbefaler også å sjekke at du er oppført i riktig skatteklasse. De aller fleste blir lignet i skatteklasse 1, men enkelte skal lignes i klasse 2.

Enslige forsørgere og personer med ektefelle med lav eller ingen inntekt skal lignes i den andre skatteklassen, og kan potensielt dra inn 12.208 kroner ekstra på skatten. Skattebetalerforeningen opplyser at disse opplysningene som regel er riktig utfylt, men ta en ekstra sjekk, for det hender at enkelte havner i feil skatteklasse.

Altinn

Du kan levere selvangivelsen hvor mange ganger du vil frem til fristen mandag 30. april klokken 24.00.

Foto: Kim Jansson

Fradraget som er ekstra viktig i år

Personer med store sykdomsutgifter har i mange år kunnet kreve fradrag på skatten. Myndighetene har nå bestemt at hele ordningen skal fases ut, dermed er det ekstra viktig å søke i år.

– Dette er siste året med ordinært særfradrag, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Hun presiserer hvor viktig det er å søke særfradrag i år. For glemmer du å søke, får du heller ikke mulighet til å søke igjen neste år.

– Du må ha fått fradrag for både 2010 og 2011 for å få det i 2012, sier Nilsen.

Reglene for å få særfradrag er imidlertid såpass kompliserte, at dersom du ikke har tenkt på fradraget før nå, er nok tiden litt vel knapp å samle inn den dokumentasjonen du trenger for å få fradraget.

Selvangivelsen 2011

Særfradraget for store sykdomsutgifter fører du i post 3.5.4 i selvangivelsen.

Foto: Kim Jansson

Nytt av året

Hvert år endres skattereglene, og en av årets nyheter er at mottakere av alderspensjon etter folketrygdloven eller avtalefestet pensjon (AFP) kan få skattefradrag for pensjonsinntekt dersom de ikke har for høy samlet pensjonsinntekt.

Skatteetaten har opprettet en egen brosjyre for alle som er berørt av endringene. Brosjyren kan lastes ned her i PDF-format: Nye skatteregler for pensjonister.

Nytt i årets selvangivelse er også at beløp for tap og gevinst ved aksjesalg er forhåndsutfylt.

Det er også fremførbart underskudd fra tidligere år. For eksempel kan dette gjelde personer som har solgt bolig eller aksjer med store tap, personer med store lån og høye rentefradrag, men lav inntekt, eller næringsdrivende som har hatt underskudd, melder Skatteetaten.

Som med alle andre forhåndsutfylte opplysninger, skal du selvsagt sjekke at alt stemmer.

Den som tier ...

Til slutt: Finner du ingen feil, trenger du ikke levere, men husk at den som tier samtykker. Det betyr at den forhåndsutfylte selvangivelsen automatisk blir registrert som levert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)