Dekker du alt med ketchup? Du kan være hekta

Vi tar tomatsausen på de rareste ting, men det kan faktisk være flere grunner til at du bare må ha det.

Ketchup

Ketchup på egg? Ketchup brukes mest på pølser og grillmat, men mange tar tomatsausen i supper, gryter og på biff.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hva er det med ketchup, hvorfor skal vi ha tomatsaus på alt fra biff til egg?

– Ketchup inneholder mye sukker, og sukker kan man jo bli hekta på. Det er ofte er en vane, man tar ketchup på alt mulig uten å tenke på det og uten å smake på maten slik den er først, sier Josefine Skaret, laboratorieleder for sensorikk i Nofima på Ås.

– Positiv smak

Hun forteller at det er flere grunner til at vi skal ha ketchup på alt mulig.

– Det er en smak som er lett å like. Den er søt, salt, har mye kryddersmak og en tydelig tomatsmak. Ketchup inneholder for det meste tomatpuré, som har naturlig mye umami, forklarer hun.

Umami er den femte grunnsmaken ved siden av søt, salt, sur og bitter smak.

– Umami fungerer som en smaksforsterker som forsterker andre smaker og oppleves oftest som en positiv smak hvis det ikke blir altfor store mengder.

Ketchup

Ketchup kamuflerer andre smaker.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ketchup kamuflerer også andre smaker veldig godt, forklarer hun.

– Sagt på en annen måte så dekker den over den faktiske smaken.

Akkurat som noen forbrukere salter maten uten å smake først, bruker mange ketchup.

– Det er en dårlig vane og mange kokker vil nok oppleve det som en fornærmelse. Særlig fordi de har smaksatt maten slik at den skal få en fin balanse av grunnsmakene.

Mye sukker

At ketchup er populært, viser også salgstallene. I fjor ble det solgt 15 millioner av Iduns ketchupflasker.

Noen bruker ketchup på grøt, andre på biff. Også Britt Marlene Kåsin, matrådgiver i Matprat, merker at ketchup brukes på så mangt.

– Mange av oss, både store og små, er glade i ketchup. Vi har det på hamburgere, til grillmaten, i sauser og mange har det på pastaen, sier hun til NRK.

Ketchup

Pizza er også en rett hvor vi tar på ketchup.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Men er det så sunt?

Tomater inneholder mye som er bra, som antioksidantene lykopen.

– Spiser du ketchup til alt, så kan det være greit å ta tenke på hvilken type ketchup du velger.

Ketchup kan ha høyt sukker- og saltinnhold, og det å spise veldig mye føre til høyt sukkerinntak.

– Gå derfor for variantene med mindre salt og sukker, og et høyt innhold av tomater eller tomatpuré. Da kan det spises med god samvittighet, så lenge det er en del av et sunt måltid.

Skaret sier at det er fort gjort å få i seg for mye sukker.

– Ketchup inneholder mye sukker og er et energirikt produkt. Derfor er det uheldig med et altfor stort inntak.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)