Hopp til innhold

De vil gi deg bedre puls!

Følg Bedre Puls både på nett og TV. Her presenterer vi de tre som tilbyr en bedre livsstil. (Foto: Morten Heckmann/All Over press, Scanpix)

Heidi Holmlund (t.v.), Yngvar Andersen og Kirsti Bjerkan er sesongens trenere i Bedre Puls.
Foto: Morten Heckmann / NRK

 

Hvor gammel er du?

Heidi Holmlund: 30 år

Yngvar Andersen: 32 år

Kirsti Bjerkan: 43 år

Hva jobber du med til daglig?

Heidi: Ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen. Jeg tilrettelegger kostholdet for våre toppidrettsutøvere.

Yngvar: Eg driv mitt eige personlige treningssenter.

Kirsti: Og jeg er klinisk ernæringsfysiolog og helse- og treningspedagog. Stipendiat ved Aker universitetssykehus.

Favorittmusikk?

Heidi: Jeg har en variert musikksmak som spenner fra Norah Jones og Marit Larsen til gammel god rock som Pearl Jam og U2.

Yngvar: Rar blanding kanskje? Disco til trening. Klassisk og gammel jazz i heimen.

Kirsti: Jeg er ganske althørende. Det kommer an på situasjonen musikken høres i/brukes til. Mye norsk musikk fortjener å bli spilt og hørt mer.

Hva leser du helst?

Heidi: Krim som Hennig Mankell. Liker også bøkene til Anne B. Ragde.

Yngvar: Gode bøker:) Favorittbok: «Saman er ein mindre aleine» av Anna Gavalda.

Kirsti: Romaner og fagstoff (dette ble da et lite spennende svar!)

Hvilken idrettsgren er den morsomste?

Heidi: Klatring.

Yngvar: Beachvolleyball.

Kirsti: Å se på: jeg imponeres av alle gode idrettsprestasjoner enten de drives på toppnivå eller det er barn/unge som viser idrettsglede, om det er individuelle prestasjoner eller lagspillere som gjør hverandre gode. Siden jeg har fått lov til å være i kulissene blant skiskytterne må jeg innrømme at skiskyting ligger øverst på listen. Å gjøre selv: Ingen spesielle, men gjerne aktiviteter jeg kan gjøre sammen med andre, gjerne med et snev av lek og et snev av konkurranse. Men en skitur i marka, helt alene, hvor du bare hører stillheten er også fantastisk.

Hva ser du helst på TV?

Heidi: Er veldig glad i en god serie, nå følger jeg med på Grey's Anatomy og Dr. House.

Yngvar: Krim, uten bråk og blod. Morse og Poirot.

Kirsti: Jeg må jo si Puls/Bedre Puls (blir vanligvis på nett-tv), dokumentarprogrammer, gode filmer siden jeg sjelden kommer meg på kino. Og ikke minst sport (jeg er nok en liten sportsidiot).

Har du en livrett?

Heidi: Taco og meksikansk mat er veldig godt. Mye grønnsaker og krydret kjøtt.

Yngvar: Det må vere min Livs ertesuppe.

Kirsti: Noe med fisk, gjerne suppe. Og italiensk is.

Hvorfor er det så viktig å trene?

Heidi: Det er viktig å trene for å ha fysisk og psykisk overskudd til hverdagen, og for å ha en kropp som skal tåle belastninger som den blir utsatt for i et lang liv. Det er også viktig for å inkludere en aktiv fritid inn i en ellers stillesittende hverdag.

Yngvar: Ein blir rett og slett glad.

Kirsti: Vi er skapt til å være i aktivitet! Ingen fungerer optimalt hvis en ikke bruker kroppen sin. Mange henger seg opp i at vi må trene. Ja, vi bør presse kroppen vår regelmessig, men det kan gjøres på mange måter - hver og en må finne sin vri. Ha det gøy!

Hva er den største fallgruben for utrente folk som vil legge om livsstilen?

Heidi: Det er å skulle gripe om for mye, for raskt. Husk å begynne i det små og ta ett steg av gangen. Det er viktig å begynne med en aktivitet som en synes er morsom og som man mestrer. Da er det mye lettere å opprettholde aktiviteten. Men husk å ta et musesteg av gangen i retning et mer aktivt liv.

Yngvar: At ein fokuserer på overflatiske målsettinger som skal nåast raskt. Ting tar iallefall litt tid.

Kirsti: Å gape over for mye i starten, at man setter seg urealistiske mål. Ting tar tid - resultatene kommer ikke i morgen, men om noen uker/måneder. Det er viktig å sette seg delmål underveis. Det er også viktig å se hva man faktisk får til, og å rose seg selv for det.

Hva blir den største utfordringen for deg som trener i Bedre Puls?

Heidi: Det må være å få folk som har en ellers hektisk hverdag til å få lyst og glede av å være i aktivitet. Både for seg selv og sammen med familien. Det krever at man setter trening på prioriteringslisten og at man finner aktivitetsformer som lett kan gjennomføres og ikke tar alt for mye tid.

Yngvar: Å få folk til å tru på det glade treningsbudskap.

Kirsti: Den største utfordringen vil være å klare å «treffe» TV-seere og nettbrukere slik jeg ønsker. Det vil si å få hver og en til å oppleve og føle at vi (jeg) faktisk bryr meg om hvordan det går med alle sammen der ute. Det er den enkelte som må gjøre jobben. Heldigvis er det også den enkelte som får gevinstene og forhåpentligvis den gode følelsen.

Hva er ditt viktigste treningstips for folk flest?

Heidi: Lag deg gode treningsrutiner og tenk at all aktivitet er god aktivitet. Du kan bruke aktiv transport til jobben som for eksempel sykling eller gange. Motivér deg til å komme deg ut i naturen på en liten gå- eller joggetur selv om du er sliten etter en lang dag på jobb. Husk at kroppen får mentalt overskudd av å være i fysisk aktivitet. Lykke til!

Yngvar: Finn ein trenings- og aktivitetsform du liker. Og ta i!

Kirsti: Lag deg en plan for hva du vil gjøre. Vær realistisk og spesifikk/konkret. Hva skal du gjøre? Når skal du gjøre det? Dessuten å finne aktiviteter og treningsformer som du liker. Lag avtaler og forpliktelser med andre hvis du vet det blir vanskelig å få det til alene. Skriv gjerne en aktivitetsdagbok, notér antall skritt, hva du gjør, hvordan du føler det går osv.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)