NRK Meny
Normal

De vanligste skatteendringene

Skatteetaten avslører de vanligste endringene i selvangivelsen.

Selvangivelse 2011

Tiden begynner å renne ut for alle som skal gjøre endringer i selvangivelsen.

Foto: Kim Jansson

Før helgen hadde mer enn en halv million nordmenn levert selvangivelsen elektronisk. De aller fleste av dem hadde gjort én eller flere endringer.

Hvilke endringer Ole og Kari Nordmann gjør i selvangivelsen varierer – men det er noen gjengangere – poster som de aller fleste sjekker og som veldig mange endrer.

Skatteetaten har derfor hostet opp en liste over de postene det er vanligst å endre. Listen er som følger:

  • Lønn og tilsvarende ytelser (post 2.1)
  • Innbo/løsøre, bil, MC, båt mv. (post 4.2)
  • Pendlerkostnader (postene 3.2.7 og 3.2.9)
  • Renter, innskudd, verdipapir, andre kapitalinntekter mv. (post 3.1/4.1/4.5)
  • Bolig og annen fast eiendom (post 2.8/4.3)
  • Renter av gjeld/gjeld (post 3.3.1/4.8.1)
  • Reiseutgifter hjem – arbeid/besøksreiser. Skatteetaten opplyser at i en del tilfeller er reisefradraget forhåndsutfylt. Da er det lurt å sjekke at beløpet er korrekt (post 3.2.8)
  • Foreldrefradraget (post 3.2.10)

Den viktigste posten?

Gry Nilsen.

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen

Foto: Bo Mathisen

Listen over viser at lønn en av de vanligste postene å endre. Lønn er også en av postene det er viktigst å sjekke grundig.

Som NRK.no meldte lørdag er det ikke alle arbeidsgivere som er så flinke til å innrapportere lønns- og trekkoppgaver i tide. Dette har ført til at mange har hatt manglende opplysninger om lønn i den forhåndsutfylte selvangivelsen.

– Hvert år er det en del feil. Lønnen blir rapportert fra så mange forskjellige mennesker og organisasjoner i Norge at det alltid er en risiko for at feil oppstår, derfor er det ekstra viktig å påse at denne er riktig, uttalte advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, til NRK.no lørdag.

Venter til siste øyeblikk

Skal du gjøre endringer i selvangivelsen, har du ikke lang tid på deg. Fristen for å levere går ut ved midnatt mandag 30. april.

Erfaringer Skatteetaten har gjort fra tidligere år, tilsier at det er mange som kommer til å vente så lenge som mulig med å levere. I fjor ble rundt 150.000 selvangivelser levert det siste døgnet. Mandag kveld fra klokken 22.00 til midnatt kom det inn over 34.000 selvangivelser.

Har du en eller annen grunn ikke fått gjort alle endringene du skal gjøre innen fristen, kan du be om utsettelse. Det gjør du gjennom Alltinn.no. Ifølge Skatteetaten skal det ikke være vanskelig å få utsettelse, men husk at det kan få konsekvenser for når du mottar skatteoppgjøret.

Siste oppfordring fra Skatteetaten er å droppe levering av selvangivelsen, dersom du ikke har noen endringer. Har du ingen endringer, vil den forhåndsutfylte selvangivelsen bli avgjørende i skatteoppgjøret.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.