Hopp til innhold

De syv mest populære endringene

Skattedirektoratet avslører hvilke poster i selvangivelsen som det er vanligst å endre.

Selvangivelsen

Mange endrer post 3.2.8 (reisefradrag) i selvangivelsen.

Foto: Kim Jansson/NRK, Colourbox

Selvangivelsen

Du har under en måned på deg å kontrollere den forhåndsutfylte selvangivelsen. Har du ingen endringer, slipper du å levere.

Foto: Kim Jansson / NRK

April er selvangivelsestid – og i løpet av måneden bør du i hvert fall gjøre to ting:

  1. Sørge for at alle de forhåndsutfylte opplysningene i skattepapirene er riktige.
  2. Føre opp alle fradrag du har krav på.

Skal du sjekke skatteopplysningene, men ikke aner hvor du skal begynne? Da kan det være lurt å se på postene som veldig mange andre endrer.

Ifølge Skattedirektoratet er det enkelte poster de aller fleste sjekker og veldig mange endrer. De syv vanligste endringene er som følger:

  • Reisefradrag
  • Renter av gjeld
  • Gjeld
  • Bil
  • Renteinntekter med mer
  • Bankinnskudd
  • Fradrag for barnepass/ foreldrefradrag

Felles for flere av kategoriene over, er at de ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Dermed er det opp til deg selv å sørge for at fradrag og opplysninger blir med i selvangivelsen.

>> NB! Disse får garantert ikke skattepengene i juni

Det vanskelige reisefradraget

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skattedirektoratet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Rolf Lothe

Skatteekspert Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Reisefradraget er en av postene mange sjekker og endrer. Posten er forhåndsutfylt i år, men det er likevel viktig å kontrollere at opplysningene stemmer.

Ifølge Skattedirektoratet er det mange som blander reisefradraget med pendlerfradrag. Det at du reiser kollektivt til og fra jobb hver dag gjør at kanskje kaller deg selv for en pendler, men ikke nødvendigvis defineres som en i skattesammenheng.

– I fjor hele 470.000 personer som krevde reisefradrag. I år har vi lansert en reisefradragskalkulator som regner ut hvor mye du kan føre i reisefradrag mellom hjem og arbeidssted, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet.

Sjekk Skatteetatens reisefradragskalkulator og pendlerveileder.

– Kompliserte regler

Skattebetalerforeningen får hvert år inn haugevis med spørsmål om selvangivelsen, og svært mange av dem dreier seg nettopp om reisefradrag og pendling.

– Det er jo en ganske viktig fradragspost, fordi det ofte dreier seg om mye penger og til dels kompliserte regler, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

De vanligste spørsmålene om pendling dreier seg om ulike satser for fradrag, om vilkårene for pendling er oppfylt og om hvilken dokumentasjon som må legges frem.

  • Lurer du på noe om selvangivelsen? Sjekk her

Store skatteforskjeller på boliger

I tillegg er det mange som har spørsmål om bolig – spesielt hva som er definert som primærbolig, sekundærbolig og fritidsbolig.

– Om boligen blir definert som fritidsbolig eller sekundærbolig, avhenger av hva boligen er regulert som. Og det er her mange blir forvirret. For du vil kanskje kunne selge den som en fritidsbolig, men om den er regulert til boligbruk, vil du måtte registrere den som sekundærbolig i selvangivelsen, forklarer Lothe.

Dette blir avgjørende for hvor mye skatt du skal betale, der eieren vil komme betydelig bedre ut av det, dersom boligen defineres som fritidsbolig.

Jobb utenlands – betal mindre skatt

Et annet område Skattebetalerforeningen får mange spørsmål om, dreier seg om jobb i utlandet.

– Mange nordmenn, flere tusen faktisk, arbeider i utlandet, og veldig mange av dem lurer på skatteplikten til Norge, sier Lothe.

Som eksempel forteller han at dersom man er ute av landet og jobber minst 12 måneder, og bare er hjemme inntil seks dager i snitt hver måned i løpet av denne perioden, vil man som regel slippe å betale norsk skatt.

– Mange land har lavere skattenivå enn Norge, og da vil denne ettårsregelen være gunstig, sier Lothe.

Krev fradrag uansett

Er du i tvil om du har krav på et fradrag? Da er Skattebetalerforeningens råd følgende:

– Vårt generelle tips er da å føre opp fradraget, og legge frem de opplysningene du måtte ha. Da risikerer du ikke annet enn at skattemyndighetene er uenige med deg, sier Lothe.

Han presiserer at dette gjelder fradrag – ikke inntektsopplysninger.

– Er du i tvil om en inntekt er skattepliktig eller ikke, bør du føre opp relevante opplysninger, og be skattekontoret ta stilling til spørsmålet. Disse opplysningene kan du skrive i post 5.0.

>> Her sjekker du selvangivelsen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)