Hopp til innhold

De som venter med sex

De er godt voksne, har kjæreste, men venter med sex. Hvorfor?

Siv Elen Åsen og Leif-Kristian Pedersen

Siv Elen og Leif-Kristian Pedersen fant sammen frem til noen regler om hvor intime de kunne være, før de giftet seg.

Foto: Lars Karelius Noer

De fleste nordmenn over 20 år har hatt sex, ifølge de siste nasjonale seksualvaneundersøkelsene. Men ikke alle – det er fortsatt en del mennesker som velger å vente med å ha sex.

NRK Puls har snakket med fire unge, som har tatt valget om å ikke ha sex før ekteskapet. Alle er kristne, men det er ikke det religiøse de unge er opptatte av når de snakker om det å vente med sex.

– Sunt for forholdet

– Det å ikke ha sex gjør at vi er mer opptatt av å finne ut hvordan vi passer sammen på annet vis, at sex ikke binder og blinder oss.

Morten Eikli

Morten Eikli tenker at sex kan gjøre at et par føler seg nærmere enn de egentlig er.

Foto: Lars Karelius Noer

Det sier Morten Eikli (25) fra Aurskog. Han og kjæresten Camilla har tatt det store valget om å vente med sex.

– Sex er så intimt, av det jeg har hørt fra andre, at jeg tror man kan kjenne seg nærmere hverandre enn det man egentlig er. Og så hører jeg om andre som er i forhold som ikke er så bra, men der sexen oppleves som et plaster på såret, sier han.

–Det er ikke slik at dere er mindre lystne på intimitet enn andre?

– Nei, som ung mann blir jeg også kåt – og det som er forbudt har man jo mer lyst til, men det går fint. Jeg eksploderer ikke. Jeg holder ikke på å dø fordi jeg ikke har hatt sex, sier Morten.

– Men blir du ikke veldig nysgjerrig?

– Både ja og nei. Det er noe med at driften til å vente er større. Jeg tror med hele meg at det er verdt å vente med å åpne gaven til julaften, eller bryllupsnatten.

– Hvordan blir du sett på av andre?

– Det er en blanding av fascinasjon og null forståelse. Vi har jo et bilde av en mannsrolle som legger ned jenter, men forhåpentligvis har vi også andre mannsidealer. Som det å være ansvarsfull, å ønske sin kjærestes beste og ikke bare tenke på hva jeg trenger og må ha, sier Morten.

Bikinigrensa

– Det har vært vanskelig til tider, vi er jo mennesker som er tiltrukket til hverandre, men vi har valgt å stå sammen om det og kommer fra et kristent miljø hvor de heier på det valget.

Det sier Siv Elen Åsen (24) fra Froland som er forlovet med Leif-Kristian Pedersen (30) fra Arendal.

– Hvordan gjør dere det lettere for dere?

– For eksempel så har vi bestemt oss for ikke å sove sammen. Og så har vi satt en grense vi kaller «bikinigrensa», som betyr at man ikke tar på hverandre der hvor en bikini eller badebukse ville vært.

Siv Elen og Leif-Kristian regner med at bryllupsnatten blir den aller første gangen de har sex.

– Det er jo spennende, det er noe man ikke har gjort før. Og det er gøy med alt som er nytt, sier Leif-Kristian.

– Vi har hørt at noen er så trøtte bryllupsnatta at de bare sovner, men jeg vet ikke om det gjelder de som ikke har gjort det før, sier Siv Elen og ler.

Vi har satt en grense vi kaller «bikinigrensa», som betyr at man ikke tar på hverandre der hvor en bikini eller badebukse ville vært.

Siv Elen Åsen (24) og Leif-Kristian Pedersen (30)

– Vi har blitt advart om at det ikke er så «glorious» som på film, og har senket forventningene. Vi tenker at man bare må begynne en plass og ta det derfra, fortsetter hun.

Mange forventninger

– Hvordan er det å kunne kalle seg jomfru i dag?

– Det er ikke noe jeg skriver på Facebook, men jeg er likevel stolt av det. Det er et valg jeg har tatt selv, selv om det er vanskelig.

Det sier Helene Pederstad (24) fra Oslo. Hun og kjæresten Alexander har også bestemt seg for å ikke ha sex – ennå.

– Mange tenker sikkert at det er rart og unaturlig ut fra det man leser om i mediene. Der virker det som om det å ha sex er en rettighet og at det er forventet at du har sex i en viss alder. Det legger press på de unge selv om man ikke føler seg klar. Samfunnet sier at har man lyst så har man lov, bare man bruker kondom. Men det beskytter ikke mot et knust hjerte, et dårligere selvbilde og skam, sier hun.

– Men du er ikke redd for å påføre andre skam selv?

– Nei, sex er en privatsak. Jeg kan ikke sammenligne meg med andre og si at det er feil det de gjør. Jeg tror bare det er et bedre alternativ.

Helene Pederstad

-I mediene virker det som om sex er en rettighet og at det er forventet at du har sex i en viss alder, sier Helene Pederstad.

Foto: Lars Karelius Noer

Innen bryllupsplaner ennå

Helene Pederstad og kjæresten har ennå ingen gifteplaner, men hun gleder seg likevel til bryllupsnatta. Når den eventuelt skulle komme.

– Og så gleder jeg meg veldig til å våkne opp med den jeg elsker om morgenen. Sexen er bare en bonus.

– Du er ikke redd for at det kan bli annerledes enn du hadde tenkt?

– Jeg har jo mange forventninger, men jeg tenker at sex er «pretty basic» og så kan vi sammen finne ut av hva vi liker og ikke liker. Det er det beste utgangspunktet for et godt sexliv, tenker jeg, at man kjenner hverandre godt.

– Hvis det ikke hadde stått noe om det i Bibelen, hva da?

– Da tror jeg kanskje ikke jeg hadde fått den samme ideen. Vi er jo alle sterkt påvirket av det samfunnet vi lever i, sier Helene.

Derfor har man ikke sex før ekteskapet

Gro Isachsen

Sexolog Gro Isachsen

Foto: sexolog.no
Anders Røyneberg

Psykiatrisk sykepleier og prosjektleder Anders Røyneberg i Sex og samfunn (Senter for ung sexualitet)

Foto: Sex og samfunn

–De fleste jeg har møtt som venter med sex har religiøse begrunnelse for valget, sier sexolog Gro Isachsen til NRK.no.

Hun sier at det også er enkelte som ønsker å vente med sex av andre grunner.

– Det finnes en del som venter, ikke bare folk i 20-årsalderen, men også folk over 30 år. Det er nok mange av dem som venter på grunn av en kyskhetsideologi, der de venter på «den rette» før de skal ha sex for første gang, sier Isachsen.

Psykiatrisk sykepleier og prosjektleder Anders Røyneberg i Sex og samfunn møter mange unge både i både religiøse og ikke-religiøse miljøer. Noen av dem velger å ikke ha sex, men ikke nødvendigvis av religiøse grunner.

– Dagens «flinkis»-generasjon, der det er viktig å gjøre ting skikkelig, fører nok til at noen velger å vente med sex. I enkelte miljøer er det ikke status å ha sex i ung alder, sier Røyneberg til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)