De seks vanligste drømmene

Vi drømmer hver eneste natt og det er enkelte drømmer som går igjen hos flere. Her er seks drømmer som du antageligvis kjenner igjen.

Drømmer

Det er ikke uvanlig å drømme om reise, om å fly eller om å bli jaget av ville dyr, ifølge drømmeekspert.

Foto: Colourbox.com/DC Comics

Roar Fosse, Forsker og psykolog, Vestre Viken helseforetak

Vi husker kun drømmene med mye følelser, sier Roar Fosse, Psykolog og drømmeforsker ved Vestre Viken helseforetak

Foto: Vestre Viken HF

– Vi husker kun drømmene med mye følelser. De kan både være positive og angstpregede drømmer, som du brått kan våkne av, sier Roar Fosse, til NRK.no. Han er psykolog og drømmeforsker ved Vestre Viken helseforetak.

Kanskje du har opplevd at du har drømt det samme som en av vennene dine? Det er ikke uvanlig, for veldig mange av oss har akkurat de samme drømmene.

– En forklaring på det er at drømmene bygger på erfaringer som de fleste av oss har. Det kan være det å ha en bolig, et forhold til naturen og at vi i tillegg suger til oss inntrykk fra fjernsyn og bøker, sier Paul Jan Brudal til NRK.no. Brudal er klinisk psykolog, og har skrevet boken «Drømmens psykologi» sammen med sin kone Lisbeth Brudal.

Han understreker at betydningen av de samme drømmene kan være forskjellige. Du må selv reflektere hva du har opplevd, og hvilken situasjon du er i – som kan forklare hvorfor du drømte det du gjorde akkurat da.

LES OGSÅ: Slik sover du bedre

LES OGSÅ: Åtte timer søvn er en myte

De seks vanligste drømmene

Dette er de seks vanligste drømmene våre ifølge Paul Jan Brudal:

  • Står på toppen av et fjell, høy bygning eller bro

Drømmer du at du er redd for å ramle ned, kan det være tegn på at du står overfor en brå forandring i livet – som gjør at du mister fotfeste og utløser en angstsituasjon. Noen drømmer dette for eksempel rett før de skal gifte seg, eller ha eksamen.

Handler drømmen om at du er ute i storm og uvær, og nesten ikke kan stå oppreist og mister kontrollen, kan det være tegn på at følelsene dine er i opprør. Situasjoner som når folk er sagt opp fra jobben kan være et eksempel.

  • Møter fremmede mennesker

Dersom du drømmer om et sted der det er en samling av mange mennesker, og de fleste er fremmede, kan det faktisk være deg selv du møter.

Eller med andre ord: Du møter ulike sider av deg selv, og det kan være både positive og negative sider du ikke har vært klar over før. Det kan være snakk om sider du helst ikke vil vite at du har.

  • Ville dyr jager deg

Mange opplever at de prøver å løpe fra ville dyr som for eksempel en tiger. Noen ganger bråvåkner de akkurat når de er i ferd med å bli fanget.

Det kan være uttrykk for at du har vært i en heftig diskusjon med noen som har gjort at begge er rasende. Drømmen kan bety at du flykter fra den rasende personen, eller at du flykter bort fra ditt eget raseri.

  • Reise

Det å drømme at du reiser bort, kan bety at du tilbakelegger noe gammelt og skal begynne på noe nytt i livet ditt. Det kan for eksempel være at du skal begynne i en ny jobb.

Dersom drømmen handler om at du ikke rekker toget, kan du tenke over om du har prøvd ut noe, og ikke fått det til.

  • Hus og leilighet

Vi oppholder oss mye i boligen vår, og da er det ikke så rart at det blir drømmer ut av det. De handler ofte om at folk ommøblerer, og finner nye rom som ikke finnes der i virkeligheten.

Betydningen av det kan være at du har en ny egenskap, kanskje et talent du bør bli mer bevisst på og kan utvikle

  • Du flyr

Du svever høyt oppe i luften som supermann og har en følelse av frihet. Du beveger deg raskt over store avstander, og har et godt overblikk over bakken langt der nede.

Når du våkner opp av en slik drøm, kan du tenke at det er tegn på at du mestrer noe stort og at du er i lykkerus.

LES OGSÅ: De mest skremmende søvnlidelsene

LES OGSÅ: Hvorfor får vi mareritt?

Sanndrømming

Noen mener at de drømmer noe og opplever det samme i virkeligheten noen dager eller måneder etter.

– Det er veldig omdiskutert om dette henger sammen, eller om det er tilfeldig fordi dette egentlig ikke er mulig, sier psykolog Paul Jan Brudal.

En annen versjon er at noen drømmer at sine nærmeste blir utsatt for en ulykke eller blir alvorlige syke, og blir livredde for at dette kommer til å skje i virkeligheten.

– Det er viktig å understreke at de går rundt med ubegrunnet frykt, sier Brudal.

Er drømmer nyttige?

– Det er helt opp til den enkelte om de får nytte av drømmene sine, mener Roar Fosse, psykolog og drømmeforsker ved helseforetaket Vestre Viken.

– Du må være villig til å gå inn i drømmene dine og prøve å forstå hvorfor du drømmer slik du gjør. Da kan de være en form for veileder og ha noe for seg.

Paul Jan Brudal mener at drømmene kan være med på å forberede deg på noe som kommer. Mange gravide drømmer om barnefødsler, og studenter som skal ta eksamen drømmer at de sitter i eksamenslokalet.

Dersom du har vært utsatt for noe traumatisk, så kan drømmen være med på å bearbeide dette.

– Har du for eksempel vært utsatt for en bilkollisjon og du har vært den flinke som har hjelp til på ulykkesstedet og du har fortrengt din egen redsel så kan dette få utløp i drømmene dine og det kan altså hjelpe deg i bearbeidingsprosessen, sier Brudal.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)