Hopp til innhold

De beste tv-kjøpene

Ny tv til jul? Her er en test av seks gode alternativer som ikke sprenger julebudsjettet.

Flatskjermer

Lyd & Bilde har testet et stort antall tv-er i året som gikk, men mange av dem blir litt for store og kostbare for folk flest. Man må vel bare innse at ikke alle drømmer om en 65-tommers plasma hjemme i stua!

Nå er tiden kommet for å se hva som rører seg under den magiske 10.000 kroners-grensen. Tradisjonelt kalt budsjettklassen, som etter årevis med priskrig er blitt mer som en mellomprisklasse å regne, med mange gode skjermer å velge blant.

Du kan faktisk plukke opp en svært velutstyrt tv med alt du kan ønske deg av finesser for godt under 10 lapper.

LES OGSÅ: Test av lydplanker til flatskjermen

3D for alle

I år som i fjor er det 3D som har vært den store "snakkisen" på tv-fronten, og snart slipper du å ta stilling til om du vil ha 3D eller ikke. 3D-teknikken er nemlig i ferd med å bli en standard finesse på nesten samtlige tv-modeller.

Felles for alle 3D-skjermene er at de krever briller for å se 3D. I noen tilfeller følger det med en eller flere briller i esken, i andre tilfeller må du betale ekstra.

Internet@tv

En annen finesse som har blitt mer utbredt i år, er tv-ens egen internettportal. Gjennom nettilkoblingen kan man få tilgang til en rekke interaktive tjenester som Youtube, Facebook, Twitter, værmelding og mer til gjennom tv-skjermen.

Foreløpig er disse funksjonene ingen erstatning, men mer et supplement til PC-en, men det bærer bud om en spennende tv-fremtid der mer av innholdet kommer via nettet i stedet for tradisjonell kringkasting.

Størrelsen teller

I denne testen er alle skjermene minst 40 tommer store. Lyd & Bilde vil ikke anbefale noe mindre i en vanlig stue, med mindre du sitter under to meter fra skjermen.

Størrelsen på tv-en bør stå i forhold til seeravstanden, og med en normal avstand på tre meter passer en 40/42 tommer midt i blinken. Kryper avstanden opp mot fire - fem meter, kan du trygt velge en 46- eller 50-tommer.

Dette er en generell anbefaling til variert tv-titting. Hvis filmtitting og sport i HD står i hovedfokus, anbefaler vi en skjerm på 50 tommer eller mer uavhengig av betraktningsavstand.

BEST I TEST: Panasonic TX-P50G30

Panasonic TX-P50G30

Plasma priskiller: Panasonic TX-P50G30

For deg som er mindre opptatt av 3D, og bare vil ha en stor tv med god bildekvalitet er Panasonic 50G30 et bra valg.

Plasmaskjermenes store styrke er kombinasjonen av god kontrast, svartnivå og utmerket fargegjengivelse. Panasonic 50G30 er et veldig godt eksempel på dette.

Panasonic vinner nok ingen designpris for denne tradisjonelt utseende skjermen, men når det kommer til ren og skjær bildekvalitet er 50G30 svært prisverdig.

Du må riktignok gi slipp på 3D, men ellers får du overraskende mye av bildekvaliteten fra Panasonics toppmodeller i denne budsjettplasmaen. Rett og slett en knallgod tv til prisen!

BESTE KJØP: LG 42LW550W

LG 42LW550W

Billig og behagelig 3D: LG 42LW550W

Ute etter en billig og god 3D-skjerm? LG har svaret med sin Cinema 3D modell.

LG har sammen med Philips gått mot strømmen og lansert skjermer med polariserende briller. Dette har mange fordeler, først og fremst kan man inkludere flere briller uten at prisen dras opp.

LG 42LW550 er en rimelig tv med bra ytelse på de fleste punkter. Lyd & Bilde er spesielt imponert over 3D-gjengivelsen, som fungerer svært bra under alle lysforhold. LG-skjermen har dessuten flott kontrast og fargegjengivelse.

En god tv for deg som er interessert i film, spill og 3D-underholdning.

5 POENG: Grundig Vision 8 46

Grundig Vision 8 46

Allround-kongen: Grundig Vision 8 46

Grundigs Vision 8 er en brukervennlig tv med de rette finessene.

Den fleksible Vision 8-modellen har innebygd "trippel-tv-tuner" med mottakere for bakkenett, kabel og satellitt, hvilket betyr at man kan bruke den sammen med RiksTV og Canal Digital sine integrerte programkort.

Grundig har dessuten jobbet ekstra med lyden på denne modellen, som har fått ekstra basshøyttalere på baksiden som bidrar til fyldig tv-lyd.

Bildekvaliteten er også spenstig, med en god kontrast og en skjermoverflate med lite refleksjoner.

5 POENG: Philips 42PDL7906

Philips 42PDL7906

Hvitkledd design-tv: Philips 42PDL7906

Philips frir til den designbevisste med sin nye 42-tommer.

42PDL7906 er hvit både foran og bak, har en tykk glassplate foran skjermen og står på en tung sokkel i støpt aluminium. Faktisk minner den ikke rent lite om Apples Mac-monitorer i formen.

Philips-skjermen veier opp for ganske ordinær 2D-kvalitet ved at den fungerer utmerket til 3D-film. Den polariserende teknikken, eller Easy 3D som Philips kaller det, er et helt riktig valg i denne prisklassen.

Vi tar på oss brillene og nyter 3D-film selv når det er fullt lys på i rommet. Slik kan man ikke gjøre like enkelt på en tv som bruker lukkerbriller. Philips-skjermen gir en meget bra 3D-opplevelse takket være at bildet er lyssterkt og skarpt.

4 POENG: Sharp LC-40LE631E

Sharp LC-40LE631E

Enkel og god: Sharp LC-40LE631E

Vi er blitt vant til å se bra og billige skjermer fra Sharp, og 631 er ikke noe unntak.

Denne slanke og lekre skjermen fra Sharp har ingen 3D å skilte med, men til gjengjeld har den svært bra 2D-bilde med flotte farger og bra kontrast. 631 er en enklere modell uten 3D og det spesielle Quattron bildepanelet fra toppmodellen 831.

LC-40LE631 har ikke helt den samme gnistrende fargegjengivelsen som storebroren, men kommer likevel tett på de dyrere skjermene fra Philips og Grundig.

Svartnivået er imponerende, og Sharp-skjermen har ingen problemer med ujevn lysfordeling eller lyse flekker (også kalt clouding), noe som vitner om et bra bildepanel.

  • Vurdering (1-6): 4 poeng
  • Pris 8000 kroner
  • PLUSS: God allround bildekvalitet.
  • MINUS: Mangler 3D

4 POENG: Sony KDL-40EX720

Sony KDL-40EX720

Bedre på 2D enn 3D: Sony KDL-40EX720

Denne rimelige skjermen fra Sony leverer fin bildekvalitet i 2D, men 3D-gjengivelsen holder ikke helt mål.

Sonys EX720-modell har vært på markedet en stund, og kan plukkes opp til svært gode priser på nettet. Den er i likhet med Sharp og Philips en LCD-tv med kantmontert LED.

Skjermen har en ganske diskré og tidløs design, med blanksvart ramme og en børstet metallstripe nederst.

KDL-40EX720 leverer god bildekvalitet på vanlig 2D, men noen utpreget god 3D-skjerm er den ikke.

3D-bildet er ganske fattig på kontrast, og har fortsatt problemer med crosstalk i forhold til konkurrentene. Lyd & Bilde vil derfor ikke anbefale skjermen til 3D-fansen, men for alle som vil ha en prisgunstig LED-skjerm er den vel verdt en kikk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)