Hopp til innhold

De beste sportsskjermene

Ny tv til EM eller OL? I denne testen kåres de beste sportsskjermene blant årets nye tv-er.

Test av sportsskjermer

Vil du ha den fullkomne opplevelsen av sport og film i HD, anbefales en skjerm på minst 50 tommer. I denne testen er åtte store tv-er vurdert.

Foto: Lyd og Bilde

Fotball-EM. Olympiske leker og Tour de France. For ikke å snakke om Formel 1! Enten du liker sport som lukter svette eller eksos, så har sommeren mange fartsfylte og spennende begivenheter å by på.

Begivenheter som aller helst nytes i levende live, men som man etter hvert også kan komme temmelig tett på hjemme i sin egen stue. Alt du trenger er en sportskanal som sender i HD, et skikkelig surroundanlegg og, fremfor alt, en skikkelig tv.

Ingenting kan erstatte kubikk, sier man i motorverdenen. Og i tv-termer har også størrelsen mye å si for opplevelsen. Når målet er ren og skjær opplevelse holder det ikke lenger med en liten standard 40 eller 46 tommer.

Vil du ha den fullkomne opplevelse av sport og film i HD, anbefales en skjerm på minst 50 tommer.

Topptrimmet tv-opplevelse

Prisutviklingen det siste året har ført til at også de virkelig store skjermene, fra 50 tommer og oppover, har dalt betydelig i pris. Det er ikke lenge siden man måtte ut med over 25.000 kroner for en 55 tommers LED-tv.

I år finnes det mange rimeligere alternativer, som Lyd og Bilde har valgt å se nærmere på. Denne testen tar for seg noen de største og beste skjermene blant årets nyheter.

Testen omfatter et knippe høyt spesifiserte 55-tommere med LED LCD-teknikk, samt to plasmabaserte modeller (50 og 64 tommer) og en ekstra stor LED-skjerm på 70 tommer.

Bildekvalitet er som vanlig det viktigste kriteriet. Bildekvaliteten er vurdert både før ("opp av esken") og etter justering. Størst vekt er lagt på fabrikkinnstillinger, da det er disse en typisk tv-bruker har å forholde seg til. Tv-en må derfor ha et velfungerende standard- og filmmodus, og gjerne et velegnet bildemodus for sport.

BEST I TEST: Sony 55HX855

Sony 55HX855

Knallbra allrounder: Sony 55HX855

Terning 6

Sony viser med denne modellen at de fortsatt er en produsent å regne med når det gjelder tv. 55HX855 er rett og slett overraskende god!

55HX855 er Sonys nest beste modellserie etter 9-serien, og bruker Sonys velkjente Monolithic Design konsept med en "rammeløs" tv med heldekkende glassfront.

Sony-skjermen bruker i likhet med konkurrentene et LED-panel med kantmonterte lysdioder, men har klart utnytte dette bedre enn mange andre.

Ved bruk av et mørkere og mattere glass foran skjermen, reduseres refleksjoner fra omgivelsene, samtidig som unødvendig baklys dempes på en effektiv måte. Resultatet er at Sony-skjermen får et dramatisk mye bedre svartnivå, med langt mindre "speiling" i skjermglasset.

Det gjør igjen at Sony 55HX855 får en veldig konsistent og høy ytelse i både lyse og mørke omgivelser – perfekt til allroundbruk. Den kommer også med en rekke gode forhåndsinnstillinger for bildet. Via funksjonen Scenevalg kan du velge optimaliserte innstillinger, med en meget god sportsmodus der bildet beholder skarpheten selv under de heftigste kamerapanoreringene.

Sony-skjermen er helt klart favoritten til fotball og annen sportslig utfoldelse!



BESTE KJØP: Samsung 55ES6805

Samsung 55ES6805

Nesten komplett: Samsung 55ES6805

Terning 5

Samsungs nye 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris.

Ingen kan nekte for at Samsung har vært en viktig trendsetter i tv-markedet de siste årene. Med konsepter som LED med slank design, 3D og nå Smart har de på mange måter vært en spydspiss som de andre tv-produsentene har rettet seg etter.

55ES6805 kommer med en kraftig Dual Core-prosessor om bord, som understøtter de mange smartfunksjonene. Til bildet bruker den et LCD-panel med kantmonterte lysdioder og Samsungs egen Micro Dimming teknologi, som justerer lysstyrken i individuelle deler av kantlyset.

Samsung leverer noe av den beste fargegjengivelsen blant testdeltakerne, og på sportssendinger har den god skarphet under bevegelser.

En annen styrke hos Samsung-skjermen er det gode svartnivået, som er rekordsvart til LED å være.



SPESIELT ANBEFALT: Panasonic 50VT50

Panasonic 50VT50

Kongen på haugen? Panasonic 50VT50

Terning 6

Panasonics beste plasma har i en årrekke vært regnet som en referanse innen bildekvalitet. Årets modell er forbedret ytterligere, men nå begynner konkurrentene å puste Panasonic i nakken.

Alle som bryr seg om bildekvalitet har sikkert fått med seg at Panasonics plasma-toppmodell rangeres høyt i Lyd og Bildes tester. Nå har toppmodellen VT30 fått en arvtager, og den skuffer ikke.

Med unntak av OLED-skjermer, er bildet fra 50VT50 noe av det beste vi har sett innen tv, med utrolig briljante og naturlige farger og en kontrast som virkelig evner å få frem de små detaljene.

Lysstyrken fra plasmapanelet er nå kraftig nok til at de færreste vil savne noe trøkk i bildet i et vanlig hverdagsrom. LED-skjermene har fortsatt en fordel i dagslys, men i normal/dunkel belysning er Panasonic i sitt ess, med et svartnivå i særklasse.

Panasonic er lite plaget av etterheng og "rykking" i bildet, men den mister noe skarphet i konturene når kameraet panorerer. Plasmaen er ikke verre enn LED-skjermene i så måte, men på grunn av renheten i bildet ellers, kan det bli mer fremtredende for noen.

6 POENG: Samsung 64E8005XXE

Samsung 64E8005XXE

Designer-plasma: Samsung 64E8005XXE

Terning 6

Samsung vekker oppsikt med sin linjelekre plasmamodell.

Vi kjenner Samsung best som en produsent av tynne LED-skjermer, men nå er de faktisk i ferd med å bli verdens største plasmaprodusent også. Designmessig ligner Samsung-skjermen sine LED-søsken på en prikk.

Samsung-plasmaen har utrolig god bildeskarphet, med evne til å gjengi ekstremt fine detaljer som går tapt på mange andre skjermer. Når kameraet står stille, ser vi hvert eneste gresstrå i pitch-en og spillernes nummer tydelig.

Farge- og svartgjengivelsen er også helt i toppklassen med Samsung bak roret, og kommer tett på Panasonics toppmodell VT50. Kombinasjonen av rå skarphet, enorm fargedybde og enda dypere svartnivå gjør det rett og slett til en nytelse å se film på Samsung-skjermen.

Den henger også godt med på sportssendingene, men mangelen på en effektiv bildeutjevning/bevegelseskompensering gjør at bevegelsene nødvendigvis blir litt mer rykkete enn de beste i testen.

5 POENG: Sharp LC70LE836S

Sharp LC70LE836S

Kolossal filmskjerm: Sharp LC70LE836S

Terning 5

Sharps nye 70-tommer er en rekordstor drømmeskjerm for film- og sportsgærninger!

Om du er blant dem som liker å ha større tv enn naboen, passer Sharps siste kreasjon midt i blinken. Sharps nye 70-tommer er et imponerende skue før man i det hele tatt har skrudd den på.

Med sine 177 centimeter diagonalt kan den by på et bildeareal som er nesten dobbelt så stort som en 50-tommer! Dette er en tv som retter seg mot ihuga film- og sportsfanatikere, og de som sitter i en stor stue med lang avstand til tv-veggen, typisk 4–5 meter eller lengre.

LC70LE836S har en blendende kraftig lysstyrke som er klart overlegen i forhold til plasmaskjermene, og har samtidig veldig god lyskontroll. Her er det knapt noen spor til ujevn lysfordeling. Svartnivået er også skikkelig bekmørkt når filmen krever det.

Bildekvaliteten er i toppklassen, og det gedigne skjermformatet må helt klart sies å gi en film- og sportsopplevelse utenom det vanlige.



5 POENG: Grundig 55 VLE 9270 CP

Grundig 55 VLE 9270 CP

Mye for pengene: Grundig 55 VLE 9270 CP

Terning 5

For deg som vil ha en enkel tv med bra ytelse er Grundigs nye skjerm et interessant alternativ.

Grundig 55 VLE 9270 er en fornuftig priset LED-modell med minimalistisk design og en stilig dreibar glassfot.

Den er derimot ikke den mest opplagte tv-en til veggmontering fordi noen av kontaktene peker bakover.

VLE 9270 gir opp av esken et kontrastrikt og lyssterkt bilde. Fargegjengivelsen er jevn og nyansert, og bildet er generelt skarpt og flott. Den har imidlertid et noe gråere svartnivå enn de beste. Grundig har prioritert den lysere enden av skalaen fremfor det å gi flest mulig detaljer i svart. Derfor er ikke dette en utpreget filmskjerm, men snarere en tv som gir god ytelse i dagslys.

Lyden er også meget god – helt klart noe av det bedre innen innebygd tv-lyd.


4 POENG: LG 55LM760T

LG 55LM760T

Koreansk utfordrer: LG 55LM760T

Terning 4

LG stiller med en tv som kommer tett på rivalen Samsung i design. Men hva med bildekvaliteten?

LG-skjermen bruker en heldekkende glassfront der bildet går nesten helt ut i kantene. Bare én centimeter ramme rundt gjenstår. Dessverre preges det blanke frontglasset av mye refleksjoner i lyse omgivelser.

LG-skjermen utmerker seg med svært god lysstyrke/kontrast, uten at bildet blir hardt eller anstrengende å se på, takket være den gode lysfordelingen. Derfor fremstår bildet mer briljant og levende enn hos mange av konkurrentene.

Helt på nivå med testens aller beste er LG imidlertid ikke: Den mangler det aller siste på skarphet og svartnivå for å nå helt til topps.


4 POENG: Panasonic TX-L55DT50

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsing: Panasonic TX-L55DT50

Terning 4

Panasonic er best kjent for sine plasmaskjermer, men i år lanserer de også flere spennende LED-skjermer, deriblant mellom-modellen DT50.

Panasonics LCD-divisjon har alltid kommet litt i skyggen av deres storstilte plasmasatsing. Men i år har LCD/LED-sortimentet fått et realt løft både når det gjelder design, finesser og tilgjengelige størrelser.

55DT50 bruker et LCD-LED bildepanel av typen IPS (In Plane Switching) som er spesielt kjent for sin gode betraktningsvinkel. Det kan vi umiddelbart se med 55-tommeren: Farger og kontraster forblir klare og skarpe selv når vi ser på skjermen fra skrå vinkel.

Panasonic har etter sigende jobbet mye med fargegjengivelsen på de nye LED-modellene. Likevel er det et godt stykke fra fargeestetikken til plasmamodellene deres. Fotballspillerne så vel som det grønne gresset blir litt i overkant fargeglade.

Skuffende er også mangelen på skikkelig svartnivå, som er en svakhet ved IPS-teknikken. Man kan selvsagt ikke forvente helt det samme svartnivået som fra plasma, men 55DT50 mangler også litt i forhold til de mest kontraststerke LED-konkurrentene.

LES OGSÅ: Test av feriekameraer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)