Hopp til innhold

De beste rådene mot gresspollen

Gressklipping er bokstavelig talt til å grine av for mange av oss. Her får du gode råd mot pollenallergi.

Gressklipper

Dette er sommerens verste for gressallergikerne. Men det finnes løsninger.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Rose Lyngra

Unngå å sitte direkte på gresset hvis du er allergisk, råder Rose Lyngra i Astma- og allergiforbundet.

Foto: Nina Brun

Gresspollensesongen er i gang, også i år tidligere enn normalt. Spredningen vil øke på utover i juli, og sesongen varer i minst seks uker. Sjekk varselet her.

- I Norge er det cirka 1 million pollenallergikere. Hovedvekten reagerer på bjørk, men det er også en stor gruppe som reagerer på gress, forteller Rose Lyngra i Norges astma- og allergiforbund ( NAAF ).

Selv om det på noen måter kan være enklere å unngå gresspollen, vil det for mange allergikere si det samme som å rømme sin egen hage og hele nabolaget.

Klipp gresset - men hvordan?

Et viktig tiltak for å unngå store mengder gresspollen rundt eget hus, er å holde plenen kort.

- Det er når gresset får vokse at det begynner å blomstre. Derfor bør man ha en kortklippet plen. Men samtidig vil de fleste gressallergikere få ekstra sterke plager av å klippe gresset selv, sier Lyngra.

Hun anbefaler i utgangspunktet å la andre ta gressklipperjobben. Men de fleste må i hvert fall av og til ta jobben selv. Og hva gjør man da?

- I slike situasjoner må man bare finne en løsning. Pollenmaske og solbriller kan fungere godt, og så må man huske å dusje godt etterpå, er Lyngras råd.

Det er også viktig å bruke en gressklipper med oppsamler. Det reduserer både dine egne plager og spredningen til områdene rundt.

Spres kortere enn bjørk

Gresspollen kan spres 100-200 meter fra startpunktet, ifølge NAAF. Spredningen er avhengig av vind og tørt vær.

Det er langt kortere enn bjørkepollen, som kan spres helt fra Baltikum til Norge. Men det er langt nok til at allergikere får plager av å være i nærheten av gress.

- Svaberg kan være et godt sted å sitte for gressallergikere. Har man plager bør man unngå å sitte på gress eller gå i enger, sier Rose Lyngra.

Kan ny plen hjelpe?

Det finnes omtrent 160 ulike gressarter i Norge, og ikke alle sortene avgir like mye pollen.

Svingel-arter som fjellsvingel er å foretrekke for gressallergikere. De blomstrer beskjedent, og sprer derfor betydelig mindre pollen enn andre gressarter.

Blander du svingelfrø med kløver, får du redusert andelen gress i plenen og redusert pollenplagene enda mer, er rådet fra NAAF.

Vaksine kan kurere allergien

Har man store plager av gressallergi, kan vaksinering være en løsning . Mens man før var avhengig av å møte opp og få sprøyter, har det nå kommet en vaksinemetode med tabletter.

For å få vaksine, må man utredes hos lege. Vaksineprosessen tar lang tid, cirka tre år, og man må ta tabletten hver dag.

Første tablett skal tas minst fire måneder før sesongen.

Mange blir fullstendig kvitt plagene etter vaksinering, men ikke alle har like god effekt. Dersom man ikke har hatt noen bedring den første sesongen, vil legen vurdere å avbryte behandlingen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)