NRK Meny
Normal

De beste nye iskremene

Utvalget av iskrem har aldri vært større enn nå. Vi tester smaken på 12 av årets mest solgte nykommere.

Forbrukerinspektørenes iskremjury

Årets nye iskremer skal smakstestes. Fra venstre Hannah Røiri (13), Lise Finckenhagen (32), Helene Rief Magnussen (13), Frode Søreide (29) og Jakob Ludvig Rief Magnussen (13).

Se resultatet her!

Iskrem hører selvsagt med på 17. mai. Når også værgudene smiler finnes det vel knapt en nordmann som ikke setter tennene i minst én iskald godbit på nasjonaldagen. Været betyr mer enn lommeboka når vi oppsøker isdisken.

Saft- og fruktis ser ut til å være den nye trenden blant både unge og voksne isentusiaster. I hvert fall hvis vi skal tro resultatet av Forbrukerinspektørenes store smakstest av årets nye småiser.

Vi har smakt oss gjennom seks nye varianter fra hver av de to dominerende markedslederne Hennig-Olsen Is og Diplom-is.

"Alle" spiser is

Iskrem blitt en av nasjonens foretrukne ingredienser for kos og hygge, også i de mørkere årstidene. I 2007 kjøpte hver av oss nesten 14 liter iskrem. Det gjør Norge til en av Europas største iskonsumenter, målt per hode.

Vi har altså vurdert smaken på noen av nykommerne i det etterhvert ganske store og nesten uoversiktlige iskremmarkedet. Klassiske, velkjente og populære storselgere er ikke tatt med denne gangen, og vi kan derfor ikke sammenlikne med dem.

Men vår høyst subjektive smakstest gir deg kanskje en liten indikasjon på nye valgmuligheter og smaksvarianter fra landets to største produsenter.

- Mye bra og noe dårlig

Kokke-Lise tester iskrem

Kokke-Lise tester iskrem.

Foto: Tor Risberg, NRK

- Nå er jeg veldig mett! Men at jeg spiste opp hele den siste isen etter å ha smakt på 11 andre taler for seg. Den var nemlig meget god, sier Lise Finckenhagen, en av FBIs smaksdommere.

Hun er også kjent som Kokke-Lise fra Nitimen og Frokost-TV. Lise har skrevet kokebøker for barn og voksne, og har egen matside i VG.

Hun har også vært restaurantkokk i Spania og Frankrike, og har ni års erfaring fra kjøkkenet på luksusrestauranten Bagatelle i Oslo. Der var hun blant annet dessertansvarlig.

- Hva er en god iskrem?

- Fløteis bør ha en kremet og myk konsistens, og den skal smake av fløte. Ofte savner jeg også smaken av ekte vanilje, der er det mye rart og kunstig ute og går. Det selges en del dårlig is her i landet. Men mye er også kjempebra, ikke minst fra småprodusenter, mener Kokke-Lise.

Etter å ha smakt seg gjennom 12 av årets nye iskremvarianter sitter hun igjen med et inntrykk av at nykommerne er enten veldig bra eller temmelig kjedelige. Få havner midt på treet rent smaksmessig.

- Småbarn liker gjerne litt mildere iskrem. Men mild er ikke det samme som smakløs. Min erfaring er at også barn setter stor pris på ekte og naturlig smak, sier Kokke-Lise.

- Husk også at is til de minste barna ikke må være så stor. Det kan rett og slett bli for mye av det gode. Selv sverger jeg til den klassiske kroneis-størrelsen uansett hvem som skal spise den.

Når Lise har tid, lager hun ofte iskremen selv. - Men skal jeg kjøpe is til 17. mai kommer jeg nok til å velge noen av de ”gamle” klassiske fløtevariantene. Selv om jeg virkelig er positivt overrasket over et par av nykommerne fra denne smakstesten, sier kokke-Lise.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helene, Hannah og Jakob tester iskrem.

Helene (f.v.), Hannah og Jakob vurderer smak.

Foto: Tor Risberg, NRK

Mye smakte likt

Også for Helene, en av de andre smaksdommerne, var denne testen en mektig opplevelse. - Spennende å smake så mye forskjellig på én gang. Men noen av dem smakte ganske likt da, mener hun.

Det bekrefter meddommer Jakob. - Det var litt vanskelig å skille mellom enkelte av smakene, medgir han. - Men jeg likte det meste. Bare én av iskremene fikk lav poengsum fra meg.

Både Hannah og Frode, de to øvrige i panelet, noterer nye eksotiske og ”tropiske” smaksvarianter som spennende alternativer til klassisk iskrem. Det er saftisene de husker best etter vår test.

Panelet har først og fremst vurdert smak, med et lite sideblikk til utseende og innpakning. Se resultatet her!

Dette er våre smaksdommere:

  • Tvillingene Helene og Jakob Ludvig Rief Magnussen.
  • Deres klassekamerat Hannah Røiri fra 7. klasse på Voksen skole i Oslo.
  • Lise Finckenhagen, også kjent som Kokke-Lise.
  • Frode Søreide, testreporter i Forbrukerinspektørene.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.