Hopp til innhold

De beste hybridkameraene

En mellomting mellom speilrefleks og kompaktkamera kan være den beste løsningen for mange. Men hvilket skal man velge? Her er en test av 10 kompakte systemkameraer.

Sony NEX 5N og Olympus PEN E-PL3

Sony og Olympus vinner denne testen av hybridkameraer.

Mange klarer seg med et godt kompaktkamera, men de som er på jakt etter enda bedre bilder vurderer gjerne et speilreflekskamera.

Der er bildekvaliteten i en klasse for seg, uansett om man knipser blomster og bier, mennesker, landskap og ikke minst sport.

Speilrefleksene er som regel også kjappere på serieopptak og autofokus, og fanger motivet oftere med god bildeskarphet.

Men ulempen med disse er at de i tillegg til å være større og tyngre, ofte blir for avanserte for den som er vant til et kompaktkamera.

Kompakt og avansert

De senere årene har alternativ løsning dukket opp: hybridkameraer, eller kompakte systemkameraer som de også kalles.

Uten speilhus og optisk søker, er hybridkameraene fysisk mindre, lettere og mer håndterlige.

Samtidig får du utskiftbar optikk som åpner for muligheter kompaktkameraene ikke har, og bildekvaliteten er på nivå med et godt speilreflekskamera.

Testen

Denne gangen har Lyd & Bilde testet hele ti slike kompakte systemkameraer.

Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten: Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon, og ikke minst kvaliteten på kamera, skjerm og optikk.

Testbilder ble tatt i råfilformat og JPEG med laveste komprimering. Kameraene ble tatt med utendørs for å finne ut av brukeropplevelsen og danne grunnlag for sjekk av bildekvalitet.

I tillegg ble det det tatt en serie testbilder av et fast oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per november 2011.

BEST I TEST: Sony NEX 5N

Sony NEX 5N

Beste bildekvalitet: Sony NEX 5N

Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.

Sonys kompakte systemkameraer har en mye større bildebrikke i et hus som er blant de minste. Lyd & Bilde er spesielt begeistret for NEX 5N. Fordi det fremstår som et mer gjennomført kamera enn C3, og i tillegg har pekeskjerm, 1080 HD-video og er mer fleksibelt.

Blant annet kan det bruke Sonys fantastiske separate høyoppløste søker. Man får rett og slett et bedre kamera for pengene, og et av de mest gjennomførte av alle i denne testen.

  • Best i test!
  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris 5900 kroner
  • PLUSS: Best bildekvalitet. Vippbar skjerm. Gunstig pris.
  • MINUS: Stort zoomobjektiv. Bildestabilisator kun på enkelte objektiver.
  • Les hele testen av Sony NEX 5N på Lyd & Bilde

BESTE KJØP: Olympus PEN E-PL3

Olympus PEN E-PL3

Midt i blinken: Olympus PEN E-PL3

Olympus' siste generasjon Pen-kameraer finnes i tre ulike utgaver. Men bildekvaliteten er den samme.

De tre modellene deler den samme typen 12 megapiksler bildebrikken, og zoomoptikken. Forskjellene ligger i detaljer, og brukervennlighet. De har heller ikke nøyaktig de samme egenskapene, og prisene vil sikkert sende potensielle kjøpere i ulike retninger.

Alle tre har integrert bildestabilisator i kameraet, som fungerer uansett objektiv.

Det mindre, lettere og rimeligere Pen E-PL3 deler den innvendige teknikken med P3. Og har den samme lynraske autofokusen, men er kjappere på serieopptak, med 5 mot 3 bps på P3.

Men PL3 mister blitsen som er integrert på toppmodellen P3. I stedet følger det med en liten separat blits som passer i blitsskoen. Til gjengjeld har PL3 vippbar skjerm.

Totalt sett fremstår E-PL3 som det beste kjøpet i PEN-serien, og også i denne testen.

5 POENG: Nikon 1 V1

Nikon 1 V1

Verdensmester1: Nikon 1 V1

Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 er det mest påkostede, og har integrert søker.

Nikons nye kompakt er ikke spesielt lite. Faktisk er det blant de største kameraene i testen, men det er likevel lite og lett sammenlignet med en speilrefleks.

Kameraet er laget for de mange som gjerne vil slippe å forholde seg til mange knapper. Nikon har forsøkt å gjøre V1 enkel å bruke, og har langt på vei lyktes.

Bildekvaliteten er jevnt god under de fleste lysforhold, og V1 kan ta bildeserier med en hastighet på lynraske 10 bilder i sekundet, og fokusere mellom hvert bilde! Raskest i klassen altså.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris 7190 kroner
  • PLUSS: God bildekvalitet. Lynrask skuddtakt. Enkelt å bruke. Bra LCD-søker.
  • MINUS: Treg AF på video. Moderat oppløsning. Tendens til overeksponering. Kun separat blits.
  • Les hele testen av Nikon 1 V1 på Lyd & Bilde

5 POENG: Nikon 1 J1

Nikon 1 J1

Junior1: Nikon 1 J1

Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.

Nikon 1 J1 er veldig likt det mer påkostede V1-kameraet. Man mister den elektroniske søkeren, men får integrert blits. Skjermen på baksiden har halvert oppløsningen, og kameraet er litt mindre, lettere og billigere.

Med samme bildebrikke, optikk og nesten identiske egenskaper, er J1 et bedre kjøp, særlig for de som skal ha sitt første systemkamera.

5 POENG: Olympus PEN E-P3

Olympus PEN E-P3

Fremragende: Olympus PEN E-P3

Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus' toppmodell som nesten perfekt.

Toppmodellen i Olympus nye Pen-serie er E-P3. Kameraet er laget for krevende fotografer, som både forlanger høy bildekvalitet og full fotografisk kontroll. De blir neppe skuffet.

Kameraet ligger godt i hånden. Knapper og ratt er lett tilgjengelig, og Olympus' nye 120 hz autofokus er blant det kjappeste og mest presise Lyd & Bilde har testet.

En OLED-pekeskjerm gjør det mulig for fotografen å peke der fokuspunktet skal være, og ta bildet med en berøring på den skarpe skjermen.

En annen fordel med P3, er den integrerte bildestabilisatoren som gjør det mulig å få skarpe bilder i lite lys, uten å skru opp ISO, noe som til dels mildner innsigelsene om bildestøy.

5 POENG: Panasonic Lumix G3

Panasonic Lumix G3

Kamera for folk flest: Panasonic Lumix G3

Panasonic var først i dette segmentet, men forspranget er i ferd med tas igjen av konkurrentene.

Det aller første hybride systemkameraet var Panasonic Lumix G1 i 2008. Nesten fire år etter, og mange modeller senere, er Lumix G3 den naturlige arvtageren. Et langt mer moderne kamera hvor kvaliteten på er den elektroniske søkeren er bedre, og bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste speilreflekskameraer.

Ellers er mye likt. Som den vri- og vippbare skjermen, nå som pekeskjerm, hvor man kan bruke pekefingeren for å endre på innstillinger, velge fokuspunkt, og ta bilde.

Sammenlignet med Lumix G3 og de andre kameraene i testen, er bildekvaliteten fra GF3 slett ikke noe dårligere. Det er riktignok litt lavere oppløsning her.

Mens Lumix GF3 er et snertent lite, prisgunstig kamera for nybegynneren som ønsker et enkelt og bra kamera, er G3 et bedre allroundkamera. Særlig for de som lager mye video.

Ikke bare for nybegynneren, men også for den viderekomne fotografen, som ønsker et mindre systemkamera enn en speilrefleks, uten å miste noe av funksjonaliteten eller bildekvaliteten. De ulike måtene å betjene kameraene på, vil tiltale forskjellige kundegrupper. Uansett hvilket man velger av kameraene til Panasonic, får man mye fotoglede for pengene.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris 5990 kroner
  • PLUSS: Svært høy bildekvalitet. Fin fargegjengivelse. Høy HD-videokvalitet. Oversiktlig betjening.
  • MINUS: Bare 270 bilder per lading. Ingen mikrofoninngang. Synlig JPEG-støy på høy ISO. Treg lagring av råfiler.
  • Les hele testen av Panasonic Lumix G3 på Lyd & Bilde

5 POENG: Panasonic Lumix GF3

Panasonic Lumix GF3

For nybegynneren: Panasonic Lumix GF3

Her er et knøttlite, slankt og lett kamera med pekeskjerm, full HD-video og bildekvalitet i toppklassen.

Panasonic Lumix GF3 står ikke noe vesentlig tilbake for det større og dyrere Lumix G3, men det er to forskjellige måter å forholde seg til betjeningen av dem på.

Der hvor G3 gir brukeren en kombinasjon av knapper, innstillingsratt og vribar pekeskjerm, er det minimalistiske GF3s funksjoner i all hovedsak å finne på pekeskjermen.

For de som oppgraderer fra et kompaktkamera kan det være midt i blinken. Det gjør det nemlig kjempeenkelt å skape fine bilder i langt høyere bildekvalitet enn de er vant til, og det er nok målgruppen til GF3 svært godt fornøyd med.

5 POENG: Sony NEX C3

Sony NEX C3

Krevende kvalitet: Sony NEX C3

Sony viser med NEX-serien at de mener alvor i dette segmentet.

På C3 og 5N har Sony har valgt så få knapper som mulig for å gjøre det enkelt for brukere av kompaktkameraer å oppgraderer til et bedre systemkamera. Det har de delvis lyktes med.

Kameraene er små, men kit-zoomen er mye større enn de andres i denne testen. Dermed ender man med et systemkamera som egentlig ikke er så kompakt. I hvert fall ikke sammenlignet med Olympus PL3 og Panasonics GF3. Men så får man hakket bedre bildekvalitet her.

4 POENG: Pentax Q

Pentax Q

Et virkelig kompakt systemkamera: Pentax Q

Man må gni seg i øynene når man ser Pentax Q, for her snakker vi om et knøttlite kamera.

Pentax Q ser ut som det har krympet, men det er et fullverdig systemkamera. Et relativt avansert sådan. Ikke bare med utskiftbar systemoptikk, men et funksjonsnivå som ikke står noe tilbake for sine større konkurrenter.

Med under 10 cm i bredden og knappe 6 cm dypt med optikk, går det fint ned i de fleste lommer. Bildekvaliteten er ikke like god som hos konkurrentene, men få av dem er like festlige å fotografere med.

Se derfor på Pentax Q som et spennende alternativ til et kompaktkamera, og ikke et kompakt systemkamera.

  • Vurdering (1-6): 4 poeng
  • Pris 5990 kroner
  • PLUSS: God oppløsning. Fin fargebalanse. Brukervennligheten.
  • MINUS: 230 bilders batteritid. Støyomfanget på høy ISO. Skjermreflekser.
  • Les hele testen av Pentax Q på Lyd & Bilde

4 POENG: Olympus PEN E-PM1

Olympus PEN E-PM1

Enkel og grei: Olympus PEN E-PM1

PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.

Minstemann i serien har alle grunnleggende funksjoner, også 1080 HD-video. Sammenlignet med det mer påkostede PL3 mister man vippeskjerm og innebygget blits, og mange av funksjonene er flyttet fra knapper og ratt til menyen.

Dermed blir betjeningen av PM1 litt mer omstendelig enn på PL3 og P3. Bildekvaliteten blir mer eller mindre identisk, og PM1 har også flere kreative filterinnstilinger.

Pop Art, Soft Focus, Pale & Light Color, Pinhole blant annet. Som også kan brukes på videoopptak, men da blir kameraet merkbart tregere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)