De beste hvitevarene

Hvilke hvitevarer holder lengst? Stor forbrukertest gir svaret.

Hvitevarer
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Den gamle vaskemaskinen har sagt takk for seg, og du må kjøpe ny. Eller kanskje brukt? Da er det en rekke hensyn å ta.

For mange av oss er innkjøpspris og strømforbruk de viktigste stikkordene når hvitevarer skal anskaffes. Andre legger mer vekt på kapasiteten, garantien, utseendet eller støynivået.

Men holdbarhet er vanskeligere å vurdere. Derfor har det britiske forbrukerbladet Which bedt leserne sine fortelle om deres erfaringer med hvitevarenes kvalitet og pålitelighet.

Britene ble invitert til å svare på hvilke merker som varer lengst, hva som er de vanligste tekniske problemene og hvor fornøyd hver enkelt er med de ulike produktene. Kort sagt: hvilke hvitevarer er de beste sett med brukernes øyne?

Kjente merker holder lengst

Dette er med andre ord ikke en test i ordets vanlige og vitenskapelige forstand. Her er resultatet basert utelukkende på forbrukernes egne erfaringer og anbefalinger etter lang tids bruk.

Oversikten omfatter 11.061 vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, kombiskap og kjøleskap i daglig privatbruk. Hovedkonklusjonen er at billige og lite kjente merker kommer dårligst ut både økonomisk og miljømessig.

Man kan selvsagt innvende at det er vanskelig å sammenlikne erfaringene ettersom folk bruker maskinene sine på ganske ulike måter. En tørketrommel hos en familie med flere småbarn har en langt mer krevende oppgave enn hos en enslig voksen.

God rettesnor

Likevel er antall tilbakemeldinger såpass høyt at en forbrukertest under svært ulike forhold kan være en god rettesnor når man skal orientere seg på markedet, ifølge den norske Forbrukerrapporten som gjengir testen i sitt siste nummer. Ved å lytte til andres erfaringer kan nye kunder spare både ergrelser og reparasjonskostnader, skriver bladet.

Velkjente tyske merkenavn kommer best ut i samtlige kategorier. Men de samme merkene kan også havne midt på treet i en annen kategori.

Termostatfeil er det aller vanligste tekniske problemet blant de undersøkte hvitevarene. 69 prosent av kombiskapene hadde en slik feil.

Kombiskapene er også kategorien med størst forskjell mellom best og dårligst pålitelighet.

Se resultatet fra alle tilbakemeldingene her:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.