De beste dingsene

Årets beste elektroniske produkter er kåret. Sjekk hvilke telefoner, kameraer og tv-er ekspertene mener er best!

De beste dingsene

Her er noen av de beste dingsene, juryen mener gir mest for pengene.

For 28. gang har den uavhengige europeiske bilde- og lydorganisasjonen EISA (European Imaging & Sound Association) kåret det den mener er årets beste produkter innen forbrukerelektronikk.

En hedersbevisning fra EISA er ettertraktet for produsentene, som utnytter kåringen for hva den er verdt i markedsføringen. I år skal hele 60 priser deles ut. Det skjer på den store teknologimessen IFA i Berlin i september.

LES OGSÅ:

Mest for pengene

Juryen består av journalister fra 50 spesialmagasiner i 19 land, med Fotografi og Hjemmekino som norske representanter.

Vinnerne er nye produkter som bladene har testet og som juryen mener gir mest for pengene. Avansert teknologi og populære valgmuligheter samt god design og ergonomi er av det som må til for å komme øverst på pallen.

Dette er noen av årets prisvinnende duppeditter, med utdrag fra juryens begrunnelser:

Årets mobiltelefon: Sony Ericsson Xperia X10 mini

Sony Ericsson Xperia X10 mini

Sony Ericsson Xperia X10 mini

Foto: Albert Gea / Scanpix/Reuters

En svært liten og stilig mobil med imponerende yteevne og lav vekt. Blant de mange funksjonene er GPS, Wi-Fi, 3G og et 5 megapixel kamera med blitz.

Telefonen er basert på android-plattformen og gir brukeren de samme fordelene man kjenner fra langt større enheter – til tross for at skjermen bare er på 2,55 tommer (6,48 cm).

Årets smarttelefon: Samsung Galaxy S GT-i9000

Samsung Galaxy S GT-i9000

Samsung Galaxy S GT-i9000

Foto: Ethan Miller / Scanpix/Getty Images/AFP

Juryen betegner den android-baserte Galaxy S som "juvelen i kronen for kresne brukere som ønsker å være tilkoblet, underholdt og oppdatert mens de er på farten". Telefonen er meget godt konstruert. Den er utstyrt med en stor 4-tommers berøringsskjerm på 800x480 piksler, som er eksepsjonelt bra.

Det innebygde 5 megapiksel kameraet er uten blitz, men med 720p video-opptak. Av tilkoblinger har telefonen Bluetooth, Wi-Fi med DLNA, en hotspot-funksjon og AllShare som gir deg mulighet til å dele innhold mellom mobilen og Samsungs tv-er og BD-spillere (Blu-ray Disc).

Årets hjemmekino: Philips HTS9520

Philips HTS9520

Philips HTS9520

Foto: Philips

Nøkkelen til den flotte lyden er systemets gode satellitt-høyttalere, hvor hver høyttaler er utstyrt med flere elementer. I det underste kabinettet er det to elementer som spiller ut til sidene og som fungerer som en dipol, mens det i det øvre kabinettet sitter en konvensjonell løsning med bass/diskant. Høyttalerne er drevet av en Klasse D forsterker som sitter i hovedenheten som også inneholder en DVD/BD-spiller. Her finner man også den spesielle DSP-en som gir ytterligere forbedring av hjemmekinolyden.

En subwoofer gir et solid fundament for mellomtonen og diskanten, og resulterer i en lyd som omringer deg på en ny og spennende måte. I tillegg til å være både attraktivt og vellydende er systemet også klart for 3D tv, og gir trådløs tilgang til hjemmeserver.

Årets tablet: Apple iPad

Ipad ble lansert 27. januar 2010

Apple iPad

Foto: Marcio Jose Sanchez / Scanpix/AP

Juryen kaller dette et revolusjonerende nytt produkt som markerer begynnelsen på en helt ny tid for publisering. Magasiner og bøker kan leses i digitale utgaver på den imponerende 9,7 tommer LED LCD-skjermen som kun er 13.4 millimeter dyp.

Dette er ikke en datamaskin, men heller en kommunikasjonsenhet som er perfekt blant annet til å håndtere e-post. iPad lar deg også lagre og se på bilder, og den flotte innsynsvinkelen gjør at flere kan se bildene samtidig.

Juryen mener likevel at det aller viktigste er muligheten for å laste ned ett av de 140.000 eksisterende programmene for iPhone i tillegg til det raskt voksende iPad-biblioteket via iTunes.

Årets forsterker: Devialet D-Premier

Fra Frankrike kommer den mest innovative og avanserte forsterkeren juryen har sett i hi-fi-verdenen på mange år. Et oppsiktsvekkende industrielt design skjuler en patentert hybrid av analog og digital teknologi som leverer en slående lyd så vel som fantastisk teknisk ytelse. Forsterkeren har en rekke innganger som kan konfigureres av brukeren, mens dens spesielle fjernkontroll (med radio-frekvenser) gjør at forsterkeren kan kontrolleres uansett hvor du befinner deg i rommet.

"Å lytte til denne forsterkeren er som å høre musikk på en helt ny måte, og etser ut en høyst minneverdig gjengivelse i lufta foran deg. Hi-fi blir aldri helt det samme igjen", skriver juryen.

Årets blu-ray-spiller: Samsung BD-C8900/8900S

Samsung BD-C8900 leverer ekstraordinær bildekvalitet fra Blu-ray filmer til hvilken som helst av dagens HD-skjermer, også når den skal gjengi 3D. Imponerende ultrarask oppstart når du legger i en plate.

Men dette produktet er mye mer enn bare en Blu-ray-spiller. Den fleksible enheten leverer også god lyd og bildekvalitet fra dens integrerte HDTV, kabel eller satellitt-mottaker (S-versjonen) og gir inntil 136 timers opptak av HD-programmer til en intern harddisk på 500GB.

BD-C8900 er også utstyrt med en CI+plass, innebygget Wi-Fi, Internett-tv og USB-avspilling, som legger høy fleksibilitet og streaming til dens allerede meget gode gjengivelse.

Årets kamera: Canon EOS 550D

Canon EOS 550D

Canon EOS 550D

Foto: Canon

Canon EOS 550D er et utmerket begynnerkamera, med sitt brede utvalg funksjoner og et velkonstruert og brukervennlig ytre. Full HD videoopptak med full manuell kontroll av eksponering og fokusering er på plass, i tillegg til stillbildeopptak for fotografer uansett kunnskapsnivå.

Kameraet har den samme oppløsningen på 18 millioner piksler som det avanserte EOS 7D, og gir veldig sammenlignbar bildekvalitet, men i et kamera som mange flere har råd til. Dette er et velspesifisert kamera proppet med muligheter som vil hjelpe alle typer fotografer å få bedre utbytte av sin interesse.

Årets avanserte speilreflekskamera: Canon EOS 7D

Canon EOS 7D

Canon EOS 7D

Foto: Canon

Takket være det nye 19-felts kryssfølsomme AF-systemet, de svært høye ISO-innstillingene og serieopptak som gir inntil åtte bilder i sekundet, er Canon EOS 7D det naturlige valget når det kommer til fotografering av action og sport, ifølge juryen. Kameraet bruker Canons kraftige DIGIC 4-prosessor og en 18-megapiksel halvformat CMOS-bildebrikke, som sammen leverer høykvalitets stillbilder og Full HD 1080p videoopptak.

Selv med en moderat prislapp har EOS 7D et solid hus av magnesiumlegering, er beskyttet mot omgivelsene, og byr på en lyssterk søker med 1x forstørrelse og 100 prosent søkerbilde.

Årets kompaktkamera: Sony Cyber-shot DSC-HX5V

Sony Cyber-shot DSC-HX5V

Sony Cyber-shot DSC-HX5V

Foto: Yoshikazu Tsuno / Scanpix/AFP

Hvis du ser etter et kompaktkamera med kraftig zoom, men likevel får plass i lomma, mener juryen at Sony Cyber-shot DSC-HX5V bør toppe listen. Med sin 25–250mm (35mm-ekv.) 10x zoom og egenskaper som GPS, kompass, Intelligent Sweep Panorama, lang batteritid, 10 bilder/sekund opptak og Full HD videoopptak er kameraet ideelt å ha med seg både på reise og i hverdagen.

Med Sonys Exmor R CMOS bildebrikke kan kameraet godt brukes i situasjoner med lite lys, og gir bilder med svært lite bildestøy.

Årets familie-videokamera: Canon LEGRIA HF M31

Det perfekte familiekamerat bør være enkelt å bruke av alle, både vokse og barn. Det lille Canon Legria HF M31 lykkes perfekt med dette takket være den gode pekeskjermen og det lave antall knapper.

Men til tross for størrelsen er dette et fullt utstyrt HD-videokamera med rask autofokus. Det er til og med utstyrt med tilkobling for mikrofon. Den optiske bildestabilisatoren kompletterer kameraet med overraskende gode prestasjoner og muligheten til å spille inn på et 32GB internt flashminne eller eksternt SD-kort.

Årets LCD-tv: Philips 46PFL9705

Philips anses av mange å være ledende innenfor TV-området og som leverandør av innovative løsninger. Produsenten gjør kontinuerlige forbedringer i sin jakt på optimale bildegjengivelse med meget god bevegelseskompensasjon, direkte-LED med baklys-skanning og en "turbo-boost" av lys som gir ekstra dynamikk i bildene med dagslys-hvitt i kontrast med det svarteste svarte.

Juryen mener denne tv-en har optimale egenskaper på alle områder, inklusive lydgjengivelse, trådløst internett med ubegrenset tilgang og Amibilight Spectra 3. Produktet er også klart for 3D med en ekstra tilsats.

Årets LCD-tv (beste kjøp): LG 42LE5300

Kun et fåtall produsenter tilbyr en 42-tommer med høy kvalitet for godt under 10.000 kroner. Dette får LG42LE530N til å framstå som et uvanlig prisvennlig alternativ, mener juryen som peker på alle finessene og tilkoblingene som inkluderer USB for avspilling av bilder, musikk og film.

En ny generasjon brukervennlige menyer gjør det enkelt og intuitivt å finne funksjoner og innstillinger, noe som også oppmunterer brukere til å utforske disse. Utmerket fargegjengivelse og bevegelseskompensasjon garanteres dog allerede ved oppakningen.

Årets lydplanke: Panasonic SC-HTB500

Tv-ene blir stadig tynnere og slankere, men dette gjør konstruksjonen av de integrerte flate høyttalerne mer og mer problematisk. Dette forklarer hvorfor salget av lydpaneler eller "lydplanker" øker i volum.

Panasonics SC-HTB500 er rettet mot eiere av flatskjermer fra 42 tommer og oppover, og er lett å installere. Tilkoblingen skjer kun med én HDMI-kabel. De spesialutviklede høyttalerne med bambusmembraner, og en spesiell Clear mode-funksjon for å behandle dialogen, hjelper lydplanken til å gjengi et klart og tydelig lydbilde med en attraktiv og fyldig lyd. Kombinert med den inkluderte trådløse subwooferen blir dette også en meget stilig løsning.

Årets "grønne" dingser

  • LG GD510 mobiltelefon, også kjent under navnet Pop. Dette er akkurat nå den aller "grønneste" mobiltelefonen på markedet, med kompakt størrelse, lav vekt, effektiv eske og nedpakking og lavt energiforbruk. Når det gjelder bruken av materialer som gull, palladium, kobber og sølv er LG GD510 helt overlegen konkurrentene. Denne telefonen er et godt eksempel på at ikke noe er i veien for skjønnhet og intelligens selv om man tenker grønt.
  • Philips 42PFL6805 flatskjerm. I sin jakt på stadig mer effektive produkter rent strømmessig, har Philips med denne tv'en klart å presse forbruket ned i kun 40 Watt i eco-modus. Tv-modellen viser et helhetlig syn på økologisk design med sin uortdokse arkitektur, soldrevne fjernkontroll, fot som også dobler som veggstativ og en elektronisk manual. Det meste spesielle er likevel bruken av et ganske lite, delvis resirkulert aluminiumsdeksel som dekker over all elektronikken, til forskjell fra konkurrentene som har et deksel som dekker hele baksiden.

EISAs hjemmeside kan du lese mer om alle de 60 prisvinnende produktene.

LES OGSÅ: Prisras på DVD-spillere til bilen .

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)