Dårligere odds hos Norsk Tipping

Hos Norsk Tipping er gevinstene på oddsen ofte lavere enn hos utenlandske spillselskaper. Likevel taper Norsk Tipping penger i enkelte spilleomganger.

Video ODDS-080212-FB19

SE VIDEO: Oddssetterne til Norsk Tipping mener de har alle tipperes drømmejobb. (Foto: Gard Brox Jensen/NRK)

– Det er uker hvor vi ikke tjener penger, sier Ole Johnny Sundt som er oddssetter hos Norsk Tipping.

Sammen med kollegene sine bestemmer han hvor mye penger du får igjen når du spiller på Langoddsen.

Det er en nervepirrende jobb, for når tipperne er smartere enn Sundt og de andre oddssetterne, taper Norsk Tipping penger.

Nordmenn spilte på Norsk Tippings oddsspill for nærmere 1,6 milliarder i 2010.

Ole Johnny Sundt er oddssetter hos Norsk Tipping

- Vi er avhengig av favorittfall. Nordmenn elsker å spille på favoritter, sier Ole Johnny Sundt i norsk Tipping.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Vi har hatt kamper hvor vi har dratt inn et sjusifret beløp på et spark. Men så har vi også hatt kamper hvor vi har tapt tilsvarende millionbeløp helt på slutten, sier Sundt.

Nordmenn elsker favoritter

Ole Johnny Sundt forteller at nordmenn elsker å spille på sine favorittlag. Og når mange favoritter vinner, sliter den norske monopolbedriften.

Men så lenge årsstatistikken viser at oddssetterne klarer kravet til inntjening, er ledelsen på Hamar fornøyd.

– Vi ser at vi styrer inn mot det som var planlagt for 2011, sier Sundt.

Samtidig klarer ikke Norsk Tipping å tilby like bra odds som de utenlandske konkurrentene som opererer på Internett.

Lavere tilbakebetalingsprosent

Ifølge spillbransjen har Norsk Tipping en tilbakebetalingsprosent på oddsspill på 85 prosent. Flere av de utenlandske aktørene ligger på over 90 prosent.

Paul Myklebust i Betssongroup

Paul Myklebust er den eneste i Betssongroup som jobber i Norge. Resten av selskapet som står bak spillsidene Betsson og Betsafe sitter på Malta.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Det stemmer at vi har bedre odds enn Norsk Tipping, sier Paul Myklebust som er markedssjef i Norge for Betssongroup. Spillgiganten opererer fra Malta, og driver nettstedene Betsson og Betsafe i Norden.

– Det kommer av at vi tilbyr bedre tilbakebetalingsprosent, mens Norsk Tipping må dele deler av sitt overskudd med kultur og idrett, sier Myklebust til NRK.no.

Norsk Tippings totale overskudd i 2010 ble på over 3,9 milliarder kroner.

Gjennom spillemidlene ble 1,56 milliarder kroner gitt til idrettsformål, mens 1,25 milliarder gikk til kulturformål og 617 millioner til humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner.

Ikke bekymret

– Ja, vi har litt lavere odds enn de utenlandske selskapene i snitt, medgir kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Magne Vikøren. Likevel er han ikke bekymret.

– Vi er i en reel konkurranse, men på enkelte kamper tilbyr vi like gode odds som de utenlandske selskapene, sier Vikøren.

Hans håp er at det norske folk ønsker at overskuddet skal gå tilbake til idretten og andre formål, og ikke til eierne av de utenlandske spillselskapene.

5 millarder kroner til utlandet

Nordmenn spilte i 2010 for 25 milliarder kroner på lovlige norske spill som bingo, Rikstoto og Norsk Tippings ulike lotto-, automat- og sportsspill.

Ifølge Lotteritilsynet spiller nordmenn for 5 milliarder kroner i året via utenlandske nettsider.

Det skjer selv om norske myndigheter sommeren 2010 gjorde det vanskeligere for nordmenn å levere spill på disse nettsidene gjennom innføringen av det såkalte betalingsforbudet.

Det innebærer at det er forbudt for norske banker og finansinstitusjoner å overføre penger til utenlandske pengespillaktører.

De utenlandske svarte med å opprette en ordning som lar pengene gå gjennom en tredjepart. Et av disse selskapene er Entropay som tilbyr kundene såkalte virtuelle bankkort.

Konkurransen hardner til

Kampen om spillkundene hardner til. For å møte konkurransen fra utlandet har Norsk Tipping derfor nylig søkt Kulturdepartementet om å åpne nettkasino .

Dessuten har Norsk Tipping i samarbeid med Reitan Servicehandel startet opp et pilotprosjekt med en egen spesialdesignet spillkiosk-kjede kalt Ringside.

Tippekiosken Ringside i Oslo

Ringside er en spesialdesignet spillekiosk som Reitangruppen og Norsk Tipping samarbeider om som et pilotprosjekt.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.