NRK Meny
Normal

Dårlig ånde fra halsen

Det kan legge seg et hvitaktig belegg på mandlene som lukter vondt og gir dårlig ånde. Bruk tannbørsten eller gå til legen om det er plagsomt.

Gutt pusser tenner
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg er en gutt på 22 år som av og til er plaget med små klumper som legger seg i hull bak i munnhulen. Noen ganger kommer de frem og det smaker vondt og lukter kloakk av dem. I munnen ser disse hvite ut, men når jeg får dem ut er fargen mer grønnaktig. Hva er dette og hvordan blir jeg kvitt det?

Jørgen svarer

Hei. Det du ser er noe vi kaller "krypter" i mandlene dine. Mandlene er en del av lymfesystemet som sitter på hver side av drøvelen bak i halsen. Som regel er disse trukket godt tilbake i mandelsengen. Da er de nesten ikke synlige, men dersom de er betente vil de være store, hissig røde og hovne. Ikke sjeldent ser man et hvitaktig belegg på dem.

Det du beskriver er ofte en mer kronisk tilstand hvor mandlene forblir store og har disse fordypningene ("kryptene"). Her kan det altså legge seg et hvitaktig belegg som kalles pusspropper. Noen bruker tannbørsten for å rense opp, men det er ikke alltid at det er nok.

Dette er helt ufarlig, men om det plager deg med ubehag eller dårlig ånde bør du la legen din ta en kikk i halsen din og vurdere om han vil anbefale deg å få dem fjernet.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.