NRK Meny
Normal

Dårlig ånde fra halsen

Det kan legge seg et hvitaktig belegg på mandlene som lukter vondt og gir dårlig ånde. Bruk tannbørsten eller gå til legen om det er plagsomt.

Gutt pusser tenner
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg er en gutt på 22 år som av og til er plaget med små klumper som legger seg i hull bak i munnhulen. Noen ganger kommer de frem og det smaker vondt og lukter kloakk av dem. I munnen ser disse hvite ut, men når jeg får dem ut er fargen mer grønnaktig. Hva er dette og hvordan blir jeg kvitt det?

Jørgen svarer

Hei. Det du ser er noe vi kaller "krypter" i mandlene dine. Mandlene er en del av lymfesystemet som sitter på hver side av drøvelen bak i halsen. Som regel er disse trukket godt tilbake i mandelsengen. Da er de nesten ikke synlige, men dersom de er betente vil de være store, hissig røde og hovne. Ikke sjeldent ser man et hvitaktig belegg på dem.

Det du beskriver er ofte en mer kronisk tilstand hvor mandlene forblir store og har disse fordypningene ("kryptene"). Her kan det altså legge seg et hvitaktig belegg som kalles pusspropper. Noen bruker tannbørsten for å rense opp, men det er ikke alltid at det er nok.

Dette er helt ufarlig, men om det plager deg med ubehag eller dårlig ånde bør du la legen din ta en kikk i halsen din og vurdere om han vil anbefale deg å få dem fjernet.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.