Dårlig alternativ tøyvask

Alternative vaskemidler brer om seg på et marked med miljøbevisste forbrukere. Men rent vann gjør samme nytta, viser en ny undersøkelse.

Alternative vaskemidler er testet.

Disse alternative vaskemidlene er testet.

Foto: SIFO

Vaskenøtter, vaskemagneter, økoballer og andre alternative produkter for rengjøring av klær blir stadig mer populære blant norske forbrukere.

Produsentene mener av flere grunner at dette er bedre alternativer enn de tradisjonelle. De hevder at miljøvennlighet både i produksjon og i bruk er felles for de nye måtene å vaske klær på er .

Det påstås at de nye midlene ikke er tilsatt kjemikalier, parfyme eller blekemidler, noe også allergikere vil sette pris på. Andre goder grunner for å bruke dem er at mengden vaskemiddel kan reduseres sammenliknet med mer tradisjonelle metoder. Klærne skal også få en mer skånsom behandling.

Vann like bra

Men blir tøyet renere når det vaskes med disse alternativene? Nei, viser en fersk undersøkelse som Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjennomført for Forbrukerrapporten.

Instituttet har testet fire av de nye såkalte miljøvaskemidlene og sammenliknet dem med et "gammeldags" vaskepulvermerke og med kun rent vann.

Vann

Kun rent vann gir like bra resultat som nye alternative vaskemidler.

Foto: Natthawat Wongrat (ussatlantis@gmail.com)

De fire alternative produktene som er testet, er ECOball, Vaskenøtter, Miljøvask og ENJO vaskemagnet. Resultatet viser i hovedsak at ingen av dem vasker bedre enn om man bare bruker rent vann i maskinen.

Et tilfeldig utvalgt vaskepulver med Svanemerke, OMO Color, får i denne testen et vesentlig bedre vaskeresultat enn både vann og de fire "miljøalternativene". OMO er en av de tradisjonelle storselgerne på det norske markedet.

Kakao og rødvin

Testen ble gjennomført i vaskemaskiner som ble fôret med sengetøy sammen med tekstiler som var tilsølt med med kakao, rødvin, blod og sot.

Framgangsmåten er internasjonal standard for vitenskapelig test av vaskemidler. Etter vask på 40 grader målte ekspertene hvor mye av det fargede smusset som var fjernet, samt hvor mye fett som var vasket bort og hvor mye tekstilene var bleket.

Vaskepulveret fra OMO er en klar vinner når det gjelder fjerning av både fett og enzymer. Blant de øvrige viste det seg altså at kun vann som vaskemiddel gir et like bra resultat som de fire alternative midlene.

Alle vaskemidlene som ble testet, rent vann medregnet, kom omtrent like godt ut når det gjelder bleking av tekstilene. Ingen av dem er da heller ment å være blekemidler.

Disse er testet

Dette er vaskemidlene SIFO har testet:

  • ECOball. Tre plastballer med små kuler inni som kan brukes i inntil 750 vaskeomganger.
  • Vaskenøtter. Bomullspose med små nøtteskall fra India og Nepal med det naturlige såpestoffet saponin. Nye nøtter i hver vask brukt i testen (nøttene kan brukes til to vaskeomganger).
  • Miljøvask. Nettingpose med små mineralkuler inni som kan brukes inntil 50 ganger.
  • ENJO vaskemagnet. To magneter som plasseres på innsiden av vaskemaskinens trommel, ubegrenset holdbarhet.
  • OMO colour pulver. Dosering 45 ml som anbefalt på pakken.
  • Vann.

Enkelte av de nye alternative vaskemidlene skal også egne seg for rengjøring av gulv, vinduer og oppvasken på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Test av vaskemaskiner

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)