Hopp til innhold

Går mot full tømming for danske sædbanker

Et nytt regelverk gjør at Danmarks største sædbank nylig sluttet med å levere sæd til danske fertilitetsklinikker. Nå truer hele donorindustrien med å flytte utenlands, og situasjonen er i ferd med å gå ut over norske barnløse.

Sædbank

Sædbanken Cryos International vil flytte produksjonen ut av Danmark som følge av nye lovbestemmelser. Dette kan få konsekvenser for norske barnløse.

Foto: Danmarks Radio

Barnløse nordmenn har i mange år reist til Danmark for å få donorhjelp. Men etter at en ny lov trådte i kraft fra 1. oktober i fjor, har den danske donorindustrien fått vanskelige arbeidsforhold. Loven har satt en begrensing for antall barn som fødes per sæddonor til 12 stykker. Dette er et ledd i å hindre innavl.

Myndighetene legger ansvaret for å håndheve begrensningen hos sædbankene, men bankene mener de blir pålagt en umulig oppgave.

Full stans i sædleveransen

Danmarks største sædbank, Cryos International, har allerede sluttet med å levere sæd til danske fertilitetsklinikker. Nå vurderer de å flytte hele produksjonen utenlands.

Ole Schou er direktør for sædbanken Cryos International.

Ole Schou i Cryos fortviler over vanskelige arbeidsforhold.

Foto: Ronald Hole / NRK

– Det er ikke mulig for oss å sikre oss mot at en donor ikke brukes til mer enn 12 barn. Klinikkene kjøper sæd fra oss i store mengder, og kan ha dette nedfryst i mange år. Dermed er det umulig for oss å ha kontroll over bruken, forklarer direktør Ole Schau i Cryos International.

Også Danmarks andre store sædbank, European Sperm Bank, sier til Ekstrabladet at de vurderer å følge i Cyros fotspor. Dermed går det raskt mot tørke i danske sædbanker.

En av fem er norske

Det finnes ingen statistikk på hvor mange nordmenn som reiser til Danmark for å få hjelp, men fertilitetsklinikker NRK.no har vært i kontakt med, oppgir at omlag en av fem kunder er norske.

Renate Kurszus

Renate Kurszus frykter for konsekvensene av dansk sædmangel

Foto: Ønskebarn

Etter det NRK får opplyst dreier deg seg trolig om flere hundre nordmenn.

Ønskebarn er en støtteorganisasjon for norske kvinner og par som sliter med å få barn. Leder Renate Kurszus utrykker stor bekymring over situasjonen i Danmark.

– Det er liten tvil om at dette vil få konsekvenser for norske fertilitetspasienter. Nå er de i ferd med å miste et viktig tilbud, og dette betyr enda større køer for det allerede pressede markedet i Norge, tror hun.

Frykter «gråsone»-marked

Ønskebarn følger situasjonen i Danmark og pleier tett kontakt med sin danske søsterorganisasjon. De mener at tilbudet i Norge nå må forbedres, og er redd flere barnløse vil ta snarveier via «gråsone»-markeder.

– Mange kommer nok til å reise til andre land uten det samme regelverket og bioteknologilovene som vi har i Norge og Danmark. Et sannsynlig mål er i Øst-Europa der det eksisterer et privatmarked som ikke alltid er godt regulert. Sikkerhet, standard på klinikkene og donorens bakgrunn kan være dårlig, og dette kan i sin tur gå ut over pasientene.

Beklager situasjonen

USA og Danmark er de eneste landene som har hatt et overskudd av sæd i sædbanker. I de fleste andre land er det store mangler og lange ventetider. I 2012 førte sæd fra Cryos bank til 113 graviditeter i Norge, og Ole Schou beklager at lovendringen i Danmark går ut over norske klienter.

– Ettersom vi har sluttet å levere donorsæd til danske klinikker kan dette i løpet av kort tid gå ut over klientene. Vi kan fortsatt sende sæd til Norge, men kun fra ikke-anonyme donorer, sier han til NRK.no.

De danske klinikkene NRK.no har vært i kontakt med, oppfordrer sine norske kunder til å ta kontakt så raskt som mulig for å finne ut av hva man kan gjøre med situasjonen.

I dag er det mulig å kjøpe sæd fra anonyme og ikke-anonyme donorer fra Danmark. Eksport av dansk sæd har lenge vært utropt til en handelssuksess, da det i Danmark, i motsetning til mange andre land, er mulig å donere anonymt.

Har du tips til saken? Ta kontakt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)