Hopp til innhold

Coop trekker tilbake jordbær

På grunn av fare for hepatittsmitte, trekker Coop nå tilbake alle frosne jordbær. Over 200.000 poser med bær er allerede solgt.

Jordbær

Det er to ulike pakninger med Coop fryste bær det er snakk om, 500 grams- og to kilos poser. Dette er 500 grams posen. Bærene er fra Marokko og Egypt, og er pakket i Belgia.

Foto: Coop

Jordbær

Dette er jordbærposen det er solgt mest av – over 200.000 bare i fjor: Coop fryste jordbær 500 gram, EAN 7340011360377.

Foto: Coop
Frosne jordbær

Dette er den andre av de to posene med jordbær det er snakk om: Coop fryste jordbær 2 kg. EAN 7340011429166.

Foto: Coop
Kristin Paus

– Det er på grunn av føre-var-prinsippet at vi trekker tilbake. Vi samarbeider med Mattilsynet, men smittekilden er ikke påvist ennå, sier Kristin Paus i Coop.

Foto: Coop

– Det er mistanke om at Coop fryste bær kan være smittekilden til hepatitt A-virus som har rammet mange i Skandinavia den siste tiden. Derfor fjerner vi alle fryste jordbær fra butikkene våre nå, sier Kristin Paus, pressesjef i Coop, til NRK.no.

Har du allerede kjøpt frosne jordbær fra Coop, kan du levere pakningene i butikken og få pengene tilbake.

– Vi kaller produktene tilbake helt ut til forbruker. Forbrukerne får selvfølgelig pengene tilbake, opplyser pressesjefen.

Det er to ulike pakninger med Coop fryste bær det er snakk om, 500 grams- og to kilos poser. Bærene er fra Marokko og Egypt, og er pakket i Belgia.

– I fjor solgte vi cirka 200.000 pakker av 500 gram, og 18.000 to kilospakker, opplyser Coops talskvinne videre.

– Skal alle som har kjøpt disse posene levere dem tilbake, uansett når de er kjøpt?

– Ja, alle må levere bærene tilbake, uansett om bærene er kjøpt i fjor, bekrefter hun.

Fare for hepatitt A

Jordbærpakningene som tilbakekalles har følgende EAN-merking:

  • Coop Jordbær 500 gram, EAN 7340011360377
  • Coop Jordbær 2 kg, EAN 7340011429166

Det er faren for hepatitt A-virus, som kan forårsake leverbetennelse, som gjør at Coop nå vil beskytte forbrukerne. De siste ukene har det vært økt mistanke om hepatittsmitte i frosne bær.

– Det er på grunn av føre-var-prinsippet at vi trekker tilbake. Vi samarbeider med Mattilsynet, men smittekilden er ikke påvist ennå, fortsetter Paus.

– Men hvis smitten ikke er påvist, hvorfor trekker dere bærene tilbake da?

– Vi ser at mange har blitt syke, men vi vet ikke hvorfor. Det vi imidlertid i samarbeid med Mattilsynet har fått konstatert, er at noen av dem som har blitt syke har kjøpt Coop fryste jordbær.

Også danske Coop trekker nå alle frosne jordbær tilbake. Dette melder Politiken.

– De fryste jordbærene er det samme produktet i alle de nordiske butikkene våre, sier Kristin Paus.

Over 70 syke i Norden

I april i år gikk alarmen om en kraftig økning av hepatitt A i Norden. Allerede da var det mistanke om at smitten kunne stamme fra frosne kjøpebær.

Til sammen har mer enn 70 personer i Norden blitt syke, uten å ha vært utenlands. Bare to ganger tidligere er det registrert større utbrudd av hepatitt A som stammer fra næringsmidler. Det var i USA og Egypt, da rundt 300 personer ble syke i hvert av landene.

Her i Norge har det også vært en kraftig økning i antallet tilfeller av hepatitt A. Fra nyttår og frem til mai i år, hadde minst 29 personer i Norge fått hepatitt A, men det er medregnet dem som er smittet i utlandet. I hele fjor var tallet 40. Mattilsynet bekrefter at flere av tilfellene kan knyttes til det nordiske hepatitt-utbruddet.

Seniorrådgiver Laila Jensvoll, Mattilsynet

– Vi opprettholder foreløpig rådet om å koke alle frosne kjøpebær før de spises, sier Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

– I det nordiske utbruddet er Danmark hardest rammet, etterfulgt av Sverige og Finland. Og mistanken retter seg altså mot frosne jordbær, sier Mattilsynets seniorrådgiver Laila Jensvoll, til NRK.no.

– Coop trekker bærene tilbake fra hele Skandinavia på eget initiativ, ut fra et føre var-prinsipp. De er ikke pålagt av Mattilsynet å gjøre dette, men vi mener det er en fornuftig vurdering basert på undersøkelser som er gjort i Danmark, forteller Jensvoll videre.

Oppfordrer til å koke bær

I Sverige, Danmark og Finland ble forbrukerne tidlig oppfordret til å koke kjøpebærene i minst ett minutt før de spises, for at eventuelle virus skulle forsvinne. Rådet omfattet alle typer frosne bær fra alle leverandører. Mattilsynet i Norge kommer også med samme kokeråd.

– Vi opprettholder foreløpig rådet om å koke alle frosne importerte kjøpebær før de spises, sier Laila Jensvoll i Mattilsynet.

– Kundene kan gjerne koke bærene i stedet for å levere dem tilbake i butikken. Men mange bruker frosne bær i smoothie nå, og disse bærene må ikke brukes i smoothie uten å være kokt, sier pressesjefen i Coop.

Ikke flere bær som trekkes tilbake

Foreløpig er det ingenting som tyder på at jordbær fra andre butikker i Norge trekkes tilbake.

- Våre bær er fra en annen leverandør enn den Coop bruker, og vi har ingen mistanke om smitte fra våre bær, sier Lise Mette Kjellberg, kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, til NRK.no.

Kvalitetssjef Ane Grjotheim i Rema Trading opplyser til NRK.no at de frosne bærene deres ikke stammer fra samme land som Coop, men fra Polen, Kina og Norge.

- Vi har gjennom vinteren og våren gjennomført flere tester sammen med vår leverandør Norrek, og ingen av testene har vært positive på hepatitt A. Vi har heller ikke fått noen kundehenvendelser som dreier seg rundt dette, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)