Coca-Cola har mer syre enn eddik

Eddik har en pH-verdi på 2,7. Brusdrikken Coca-Cola har en pH-verdi på 2,5, noe som kan være skadelig for tennene dine.

Cola

Stadig smådrikking av brus skader tannemaljen din.

Foto: Colourbox

Du har sikkert hørt at hyppig brusdrikking ikke er bra for tennene. Årsaken til det ligger ikke bare i den store sukkermengden.

Brus er en svært syreholdig drikk, og syre skader tennene dine. I en undersøkelse gjort av den britiske avisen The Sunday Telegraph havner Coca-Cola øverst på verstinglista over syreholdige drikker.

LES OGSÅ: Slik tenner skremmer tannlegene

Stein Rømmerud, Coca-Cola

Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge

Foto: Coca-Cola

– Vi er absolutt klar over at Coca-Cola har en lav pH-verdi, sier Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge.

– Men det gjelder all brus, samt kaffe, te og juice. Vi har vært i dialog med Tannlegeforeningen angående syreinnholdet i brusen. Tennene tar skade dersom du går og smådrikker brus hele dagen. Når du drikker cola bør du drikke opp alt innen kortere tid.

– Har dere noen gang forsøkt å endre pH-verdien i Coca-Cola?

– Nei. Selve drikken får vi gjort lite med, men drikkevanene til folk kan jo endres, sier Rømmerud.

LES OGSÅ: Er dette oppskriften på Coca-Cola?

Vil juicedrikkingen til livs

Kathy Harley er dekan ved tannfakultetet ved Royal College of Surgeons i Storbritannia. Hun sier til The Sunday Telegraph at mange foreldre gir barna sine juice og en boks rosiner i et forsøk på å få i dem de anbefalte fem om dagen.

– Det ville vært bedre for tennene til barna om de fikk et glass med vann og en håndfull sjokoladebiter, mener Harley.

Ifølge henne har halvparten av femåringene i Storbritannia tegn på syreskader på tennene sine. Harley tror juicedrikkingen er synderen.

LES OGSÅ: – Ett glass om dagen får holde

Syreskader medfører at tannemaljen smuldrer bort, slik at tennene blir sårbare for bakterier som lager hull og får tennene til å råtne. Tannemaljen begynner å ta skade ved en pH-verdi på 5,5.


Hver tredje norske 18-åring har syreskader på tennene

En klinisk studie blant 18-åringer i Oslo viste ifølge Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo at hver tredje ungdom har dentale erosjoner (syreskader) på tennene.

Dette forekommer hyppigere hos menn enn kvinner, og seksårsjekslene i underkjeven og fortennene i overkjeven er mest utsatte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)