NRK Meny
Normal

Vil unngå kreftadvarsel på etiketten - Cola og Pepsi endrer oppskrift

Coca-Cola og Pepsi endrer oppskrift i USA for å unngå kreftadvarsel på etikettene i delstaten California. Det er ingen planer om endringer i Norge.

Coca-Cola

– Det er overhodet ingen helserisiko knyttet til disse produktene. Selskapet er uenig i beslutningen i California, og det er ingen vitenskapelig belegg for denne påstanden, sier kommunikasjonsdirektøren i Coca- Cola Norge.

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Endringen i oppskriften har allerede blitt innført i California. Oppskriften blir også endret i de andre statene på sikt for å gjøre produksjonen mer effektiv, skriver BBC News.

Dette blir bekreftet av kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola Norge.

– For å unngå advarsel på etiketten i delstaten California har vi bedt produsenten av karamellfargen 4-methylimidazole å endre oppskriften på denne fargetilsetningen, forteller Rømmerud NRK.no.

– Endringer av karamellfargen har ingen innvirkning på smak og kvalitet.

Ingen endringer i Norge

Coca-Cola mener kreftadvarselen er helt ubegrunnet, og har ingen planer om å endre oppskriften i Norge.

– Vi vurderer ingen endringer utenfor USA for øyeblikket, sier Rømmerud.

Bakgrunnen for at Coca-Cola endrer oppskrift i USA er at delstaten California har lagt karamellfargestoffet 4-methylimidazole til sin liste over kreftfremkallende stoffer.

– 4-methylimidazole kobles til kreft hos mus og rotter i en studie, men det er ikke bevist at stoffet er kreftfremkallende hos mennesker, sier den amerikanske bransjeorganisasjonen for leskedrikker, Beverage Association til BBC.

Må drikke 1000 bokser

Det amerikanske Food and Drug Administration hevder en person må drikke 1000 bokser med Coca-Cola eller Pepsi om dagen for å få i seg den samme dosen som disse dyrene fikk i laboratorietesten.

– Det er overhodet ingen helserisiko knyttet til disse produktene. Selskapet er uenig i beslutningen i California, og det er ikke vitenskapelig belegg for at det innebærer en helserisiko å drikke noen av våre produker, sier Rømmerud til NRK.no.

Les også: Colaflaske solgt for 205 millionerTV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.