Hei Siri. Jeg har en gutt på 7 år som det siste året har vært på sukker og gjærfri diett. Symtomene når han spiser gjær og sukker er eksplosiv og svært løs mage - særlig kort tid etter gjærinntaket.
Dessuten blir han ekstremt sint og sur etter en kort "smørblid" periode. Jeg opplever det som at han "henger seg opp" og er umulig å få sporet over på positive aktiviteter. Han har aldri fått penicilin.
Kan dette være Candida (som jeg skjønner er en kontroversiell teori), og vet du om noen behandling som kan hjelpe slik at han kan spise normalt igjen?
Homeopaten svarer
Hei. Jeg er litt usikker på om det er Candida eller gluten. Candida er mindre sannsynlig siden han ikke har fått antibiotika.
Man får jo som regel i seg gjær gjennom brødbakst eller hvetebakst, og med slike symptomer mistenker jeg like mye at det kan være en intoleranse for gluten.
Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg, havre og rug. Det kan gi fordøyelsesplager som du beskriver. Videre kan det gi atferdsproblemer. Teorien er at noen ikke har enzymer til å bryte ned dette proteinet og ubrutte deler (kalt peptider) kommer over i blodbanen og gir mange ulike symptomer som for eksempel diskusjonsmani, "hang-ups", raserianfall med mere.
Dette kan du få mer info om hos PIF Proteinintoleranseforeningen.
Kan bli frisk
Det finnes utstyr til en urinprøve man kan sende til et laboratorium i Norge der de analyserer på rester etter slike peptider i urinen.
Dersom han har glutenintoleranse må han leve på et glutenfritt kosthold, samtidig som han behandles helhetlig. Det kan være alternative behandlinger som tar sikte på å styrke tarmfunksjonen hans. Litt avhengig av hvor alvorlig det er, kan han bli kvitt plagene og spise gluten igjen, men det kan ta lang tid - kanskje flere år.
PS. Glutenallergi kalles cøliaki og er noe annet.
Hilsen Siri Aabel
Lege og homeopat