NRK Meny
Normal

Bli med på byvandring!

Grønn glede - gartner Tom Hvål arbeider resten av året i Sandefjord kommune. Der har han blant annet ansvaret for parkene i byen.

Park

FOR BARNA: I Sandefjord er ikke barna glemt! De har fått sin egen borg.

Foto: Per Foss / NRK

Sandefjord har mange parker, og alle har sitt spesielle uttrykk.

Det morsomme er at mange i Sandefjord føler eierskap til parkene. De plukker visne blomster, og steller litt med plantene på sin runde i byen.

Blomsterampel

AMPLER: Nesten hvor du snur deg i Sandefjord ser du frodige blomster.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Det er mange i gartnervesenet som steller plantene på heltid. Tom Hvål bestiller plantene på høsten for levering på våren.

De prøver stadig ut nye planter, og Tom har et godt samarbeid med de som steller plantene. De gir tilbakemelding om hvilke planter som står veldig godt, og hvilke de bør styre unna neste år.

Kommunen har også et godt samarbeid med handelsstanden, og gårdeierforeningen. Det har resultert i at Sandefjord har blitt en blomstrende by, med blomster på de fleste fasadene i byen.

Tom har laget noen forslag til ampler de kan bestille, og kommunen hjelper til med å stelle dem.

Byparken

Midt i sentrum ligger byparken med butikker og kafe rundt. Parken har mange benker hvor folk kan sitte å slappe av.

Symmetri og gjentakelse er viktige kriterier for Tom når bedene planlegges. Det gir parken et rolig og avslappende uttrykk.

Bypark

SYMMETRI OG GJENTAKELSE: Bladplanter, gress og blomster. Det er til og med spiselige beteplanter å finne i bedet. De skal i følge Tom være gode å grille, men har du lyst til å prøve må du nok plante dem selv.

Foto: Per Foss / NRK

Det er en kombinasjon av mange ulike planter i bedene. Ulike verbena , spanske margeritter, bacoba, spragler, klokkeranke og erteblomster er noen av dem.

Pausteparken

Pausteparken ligger på et hjørne hvor det tidligere var kiosk og parkering. Parken er oppkalt etter Paustefamilien som bodde på andre siden av gaten.

Det er viktig med små grønne lunger i byen, og Pausteparken er et godt eksempel på at det er mulig å få til flotte ting på små arealer.

Parken bugner over av blomster, men det er også spiselige vekster i parken. Her kan du finne urter til lunchen, og kanskje et jordbær til dessert.

Bli du tørst kan kan også det løses. Det står nemlig en god gammeldags drikkefontene i parken. Den er restaurert, og kommer opprinnelig fra den gamle byskolen.

Bypark

PAUSTEPARKEN: Her var tidligere byens første kryss.

Foto: Per Foss / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.